ישראל בראש מדינות ה- OECD שצפויות לסבול משינוי האקלים
לפי דוח של ארגון ה-OECD ישראל נמצאת במקומות הראשונים מבין מדינות ה OECD בכמות ימי החום, והבצורת הצפויים לה בסוף המאה. וגם המשלחת הישראלית לועידת האקלים צומצמה עקב המלחמה
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 21/11/2023

ארגון ה-OECD פרסם דוח שמשווה בין מדינות ה-OECD ומדינות נוספות בנוגע למוכנות לשינוי האקלים, למידת הפחתת פליטות גזי החממה הנדרשת בכל אחת מהן ולהשפעות האקלים הצפויות בהן לקראת סוף המאה - בשנים 2099-2080. קישור לדוח, בתחתית הידיעה.

לפי הדוח, גם בתרחישים מתונים, ישראל נמצאת במקומות הראשונים מבין מדינות ה OECD בתחזיות לעלייה בטמפרטורה לקראת סוף המאה ולגידול בכמות ימי ולילות החום, כמו גם בחשיפה לבצורת.

הדוח פורסם על רקע זה שהקיץ האחרון היה החם ביותר מאז תחילת מדידות הטמפרטורה ושנת 2023 תהיה בוודאות גבוהה השנה החמה ביותר מאז תחילת המדידות. הטמפרטורה הממוצעת בשנת 2023 ככל הנראה תהיה גבוהה ב-1.43 מעלות בהשוואה לטרום המהפכה התעשייתית.

בתוך כך, בסוף החודש צפויה להתקיים ועידת האקלים הגלובלית בדובאי. עקב המלחמה, משרדי הממשלה החליטו לצמצם את המשלחת הגדולה, והביתן המופאר שהיו מתוכננים לועידת האקלים.


כתבות רלוונטיות:

  1. ארגוני הסביבה הישראלים מתנערים מגרטה טונברג, 23.10.2023
  2. כינוס חירום של מנהיגי העולם בנושא אקלים בניו יורק, 26.9.2019
  3. חוק אקלים מרוכך אושר בוועדת השרים לענייני חקיקה, 13.9.2023
  4. ברגע האחרון, ההצבעה על חוק האקלים נדחתה, 12.6.2023
  5. מידע נוסף על שינוי אקלים |   infospot

80 ימים מעל 35 מעלות בישראל

לפי הדוח, גם בתרחיש המתון בני אדם בישראל צפויים להיחשף לכ-80 ימים בשנה עם טמפרטורה מרבית גבוהה מ-35 מעלות בשנים 2099-2080. ישראל נמצאת במקום השלישי בכמות הימים החמים הצפויים מבין כל מדינות ה-OECD ומדינות נוספות שנבדקו בדוח. בשנים אלה לקראת סוף המאה הנוכחית ישראל עתידה לחוות 45 ימי חום יותר מאשר בין השנים 2014-1995. זו העלייה הגדולה ביותר בכמות ימי החום מבין כל המדינות שנבדקו, וכאמור, מדובר בתרחיש מתון.

לא רק כמות הימים החמים צפויה לגדול בישראל אלא גם כמות הלילות החמים, שבהם הטמפרטורה לא תרד מתחת ל-20 מעלות. בשנים 2099-2080 ייחשפו הישראלים לכ-145 לילות כאלו, עלייה של כ-48 לילות בשנה בהשוואה לשנים 2014-1995. עלייה זו היא השנייה בגובהה ביחס למדינות שנבחנו.

לפי הודעה של המשרד להגנת הסביבה, לילות חמים עלולים לגרום, לפחות כמו ימים חמים אם לא יותר, לעקת חום, להתפתחות איי חום עירוניים ולעלייה בתמותה.

חשיפה מוגברת לבצורת

בשנים 2099-2080 ישראל אף צפויה לסבול מבצורת משמעותית יותר עקב ירידה בכמות המשקעים וחשיפה לטמפרטורות גבוהות שמייבשות את הלחות בקרקע. ישראל היא המדינה שבה הבצורת תעמיק במידה הגבוהה ביותר מבין המדינות שנבדקו בדוח של ה-OECD. המשרד להגנת הסביבה פרסם לאחרונה דוח בנושא היערכות מערכות מזון לשינויי האקלים ויש בו המלצות להתמודדות עם הסיכונים הללו. קישור לדוח המשרד להגנ"ס בתחתית הכתבה.

ישראל תשלח משלחת מצומצמת לוועידת האקלים

בסוף החודש הנוכחי אמורה להתקיים בדובאי ועידת האקלים השנתית של האו"ם COP28. במקור תכננה ישראל לשלוח משלחת גדולה ולהקים ביתן מרשים שבה מוצגות טכנולוגיות אקלים של עשרות חברות ישראליות. אולם בשל המלחמה הודיע המשרד להגנת הסביבה כי בוועידת האקלים יוקם ביתן מצומצם בלבד שההתמקדות בו תהיה על פתרונות אקלים של חברות וסטארט-אפים בעיקר מאזור הדרום. החברות יוכלו להציג את פתרונותיהם ולייצר קשרים עסקיים עם משקיעים פוטנציאלים.

התייחסויות

השרה להגנת הסביבה עידית סילמן: "הנתונים העולים מהדוח של ה-OECD בנוגע לישראל מצביעים על הצורך בהמשך היערכות לשינוי אקלים. המשרד להגנת הסביבה מוביל מהלכים – בשיתוף משרדי הממשלה השונים ויחד עם הרשויות המקומיות והמועצות האזוריות להעלאת החוסן של ישראל – מהלכים רחבים הכוללים מימון תוכניות ופעולות היערכות לרשויות, הכנת תוכנית היערכות לאומית, הכנת מפות סיכוני אקלים, ועוד".

המדענית הראשית של המשרד להגנת הסביבה פרופ' נגה קרונפלד שור: "הדוח מציג באופן ברור את העובדה שישראל נמצאת בסיכון מוגבר (hot spot) להשלכות שינוי האקלים. על מנת להתמודד עם התחזיות, עלינו לקדם את הידע המדעי והמקצועי המקומי בנושא, שיאפשר קבלת החלטות מושכלות המבוססות על מדע וידע. המשרד מקדם את המחקר בנושא שינוי אקלים על ידי הוצאת קולות קוראים למחקרים ומלגות, וכן עוסק בבניית כלי מרחבי שיסייע למקבלי החלטות בקבלת החלטות וקביעת סדרי עדיפויות בנושא הערכות לשינוי אקלים. גם כיום, כשישראל מתמודדת עם איומים ביטחוניים, חשוב לא להזניח את ההתמודדות עם איומים נוספים ובכללם שינוי אקלים, ובמיוחד היום, חשוב שקביעת סדרי העדיפויות והשקעת המשאבים תעשה בצורה נכונה ויעילה".

מנהל אגף בכיר חוסן אקלימי במשרד להגנת הסביבה ד"ר עמיאל וסל: "המשרד להגנת הסביבה פועל בשיטתיות עם כלל משרדי הממשלה ועם עשרות רשויות מקומיות כדי לקדם את ההיערכות המיטבית לשינויים הצפויים. אנו ממשיכים ומעדכנים את התרחישים השונים יחד עם גופי המקצוע האמונים על כך בארץ ובעולם. לאחר עבודת מטה מעמיקה ונרחבת נפרסם בחודשים הקרובים את התוכנית הלאומית להיערכות לשינוי אקלים אשר תתווה את אופן התמודדות המדינה עם סכנות אלה. הגברת החוסן האקלימי תסייע לרשויות ולמשרדי הממשלה במגוון האתגרים הביטחוניים והחברתיים הצפויים בעתיד".

---

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה