ועדת השרים לענייני חקיקה הייתה אמורה לאשר אתמול (א') את חוק האקלים שכולל יעד הפחתת גזי חממה של 30% עד סוף העשור – לאחר שהמשרד להגנת הסביבה הסכים לסגת מהיעד של 50% שסוכם בהסכמים הקואליציוניים. אך הדיון בהצעת החוק נדחה לאחר שהסתבר שמשרד האוצר לא הסכים גם ליעד הצנוע יותר וביקש להפוך אותו ליעד לא מחייב ואולי להקל אותו עוד יותר.
המשך המו"מ על יעדי החוק מתנהל בין משרד האוצר ומשרד רה"מ תחת שרביטו של מנכ"ל משרד רה"מ, יוסי שליו.
כתבות רלוונטיות:
בהסכמים הקואליציוניים של הממשלה הופיעו יעדים שאפתניים להפחתת פליטות גזי חממה עד לסוף שנת 2030 – 50% הפחתה בשהוואה לשנת 2015, זאת לעומת יעד הפחתה של 27% שהופיע בחוק האקלים של הממשלה הקודמת, שהצליח לעבור רק קריאה ראשונה.
בשבוע שעבר דיווחנו כי המשרד להגנת הסביבה הסכים ליעד צנוע יותר – 30% – במטרה להפיג את ההתנגדויות והחששות של משרד האוצר ומשרד האנרגיה. כעת מסתבר שגם הוויתור הזה לא סיפק את משרד האוצר, שמסתייג בעיקר מכך שהיעד יהיה מחייב, ולכן עלול לחשוף את הממשלה לתביעות משפטיות מצד ארגוני סביבה.
גם משרד האוצר וגם משרד האנרגיה סבורים כי גם היעד של 27% מאתגר מאוד, בעיקר על רקע חוסר ההצלחה העקבי לעמוד ביעדי שילוב אנרגיות מתחדשות בעשור האחרון.
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "רצינו להעביר חוק פרקטי, שיש בו יעדים מתאימים והתחייבות לתוכנית עבודה, למען הציבור ולמען הדורות הבאים. יעדים בנוסח חוק האקלים חשובים על מנת לא לעקר אותו מתוכן. אנו מעוניינים להתוות את הדרך של ישראל להתמודדות עם משבר האקלים ולעמוד על כך שהחוק יוביל לשינוי אמיתי ולהבנה אמיתית בממשלה של משבר האקלים שמולו אנחנו ניצבים. כולי תקווה כי מנכ"ל משרד רה"מ יגיע לסיכומים להעברת החוק".
---
מסמכים רלוונטיים: