מפל"ס 2024: עלייה בפליטת חומרים מסרטנים וחומרים אורגנים נדיפים
הפליטות המשיכו לעלות שנה שנייה ברציפות בעיקר בשל השינוי בשיטת החישוב והמדידה של פליטות ממטמנות פסולת ומט"שים. כדי לצמצם את הפליטות, המשרד להגנ"ס מתכוון לפרסם הנחיות חדשות למטמנות
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 28/8/2025

המשרד להגנת הסביבה מפרסם הבוקר את דוח המפל"ס - מרשם פליטות לסביבה (PRTR) לשנת  2024, זו השנה ה-13 ברציפות. דוח המפל"ס כולל דיווח של 560 מפעלים ומתקנים בארץ המהווים מקורות פליטה משמעותיים. המתקנים דיווחו על הפליטות שלהם לסביבה, כולל על כמות הפליטות לאוויר, הזרמת מזהמים לים ולשפכים, כמות פסולת ורמת צריכת אנרגיה ומים.

דוח המפל"ס מציין בנפרד גם את נתוני "מצאי הפליטות הלאומי" המעודכנים לשנת 2024. נתונים אלה מסכמים את סך פליטת המזהמים לאוויר ממקורות פליטה נוספים שלא מדווחים במפל"ס: תחבורה, כלי שיט, שריפת פסולת עירונית, שריפת פסולת חקלאית ושריפת עץ בקמינים.

אחת המגמות הבולטות בעשור האחרון הוא שהפחתת השימוש בפחם לייצור חשמל ממשיכה לתרום להפחתת פליטות מזהמים, בין היתר היא אחראית למרבית ההפחתה של פליטות תחמוצות חנקן וגופרית הן בשנת 2024 והן בשנים מאז החל הדיווח למפל"ס בשנת 2012. השנה תחמוצות חנקן רשמו הפחתה של 74% ותחמוצות גופרית של 87% מאז החל הדיווח למפל"ס בשנת 2012.

מגמה רב שנתית מעניינת נוספת, היא גידול של מספר המדווחים למפל"ס במחוז דרום, וצמצום שלהם במחוזות גדולים אחרים (חיפה, צפון ומרכז).

כמו בשנה שעברה, גם השנה מורגשת ההשפעה המשמעותית של שינוי שיטות החישוב והמדידה של הפליטות. למשל, הפליטות של חומרים מסרטנים בקרב מדווחי המפל"ס עלתה ב-16% בשנת 2024 בהשוואה לשנה הקודמת, שגם בה נרשמה עלייה של 78% ביחס לשנה שלפניה – בשני המקרים בשל שינוי שיטת החישוב של פליטות ממטמנות ומט"שים. באופן דומה הפליטות של חומרים אורגנים נדיפים במפל"ס עלו בשנת 2024 ב-16%, לאחר שעלו ב-39% בשנה הקודמת, כאשר בשני המקרים הסיבה העיקרית היא הוראות חישוב חדשות לפליטות מלולי תרנגולות. ויש דוגמאות נוספות כמו פליטת תחמוצות החנקן NOx שפחתה ב-19% רובה בזכות עדכון שיטת החישוב של פליטות כלי צמ"ה.

לכן, גם השנה, העובדה ששינוי בשיטת חישוב הפליטות של רכיבים שלא נחשבו למקור פליטה משמעותי, גורם לשינוי כל כך דרמטי, מעלה סימני שאלה עד כמה המפל"ס ומצאי הפליטות מספקים תמונה שלמה ומהימנה של הפליטות בישראל.

קישור לדוח המפל"ס לשנת 2024 מופיע בתחתית הכתבה.


כתבות רלוונטיות:

  1. עדכונים בשיטות החישוב של המפל"ס, 18.11.2024
  2. מפל"ס 2023: העדכונים בשיטות החישוב גנבו את ההצגה, 29.08.2024
  3. מצב הפליטות במוקדי הפליטה האזוריים: חדרה, חיפה ואשדוד, 29.08.2024
  4. עדכונים והקלות בדיווח למפל"ס, 20.12.2023
  5. מפל"ס – ראשי | infospot

ירידה מתונה בכמות המדווחים למפל"ס

ניתוח רב שנתי של מספר וסוג המפעלים/מתקנים המדווחים למפל"ס, מצביע על מגמות מתונות אך מעניינות. חשוב לציין שמדי שנה יש מספר מתקנים שמפסיקים לדווח עקב סגירה או הפחתת פעילות מתחת לסף הדיווח, ומנגד יש מספר מתקנים שמתחילים לדווח מהסיבה ההפוכה. לכן חשוב להתסכל על נתונים של כמה שנים.

הדיווחים למפל"ס החלו בשנת 2012, ועד שנת 2016 היה גידול במספר המדווחים, הודות לפעילות אכיפה ופיקוח כנגד מפעלים שלא דיווחו מסיבות שונות. לאחר שנת השיא 2016 בה היו 583 מדווחים, חלה ירידה מתונה במספר המדווחים, שהגיע לשפל בדוח הנוכחי (שנת 2024) עם 560 מדווחים. 8 מדווחים פחות משנה קודמת, ו-24 מדווחים פחות משנת השיא 2016.

אם נסתכל על הדוח הנוכחי, בשנת 2024 יש 17 מתקנים שהפסיקו לדווח בשל הפסקת או הפחתת פעילות: 2 מחצבות, 5 מתקנים לטיפול בפסולת, 2 מט"שים ו-8 לולים בגבול הצפון שנסגרו עקב מלחמת חרבות ברזל. מנגד, 12 מתקנים דיווחו לראשונה: בהם 2 מפעלים (מפעל התרופות ביוטכנולוגיה כללית, ומפעל המתכת פי.סי.בי טכנולוגיות), 4 תחנות מעבר לפסולת, ו-6 לולים. יש גם מפעלים שחזרו לדווח, בגלל הגדלת פעילות.

בניגוד למה שנהוג לחשוב, מפעלי התעשייה מהווים פחות משליש ממדווחי המפל"ס, לצד כשליש מהמדווחים ששייכים לענף החקלאות (לולים, בריכות דגים, חזיריות), ושליש נוסף של אתרי סילוק או טיפול בפסולת ושפכים. נוסף עליהם יש קבוצה רביעית קטנה של מתקני ייצור חשמל.

מספר המדווחים למפל"ס לפי ענפים


ל
חצו להגדלת התמונה

כפי שדיווחנו גם בשנה שעברה, יש ירידה של כ-11% ב-8 השנים האחרונות (2017-2024) במספר מפעלי התעשייה שמדווחים למפל"ס (לא כולל חקלאות, פסולת, שפכים, תחנות כח). במשך השנים, כ-20 מפעלי תעשייה הפסיקו לדווח עקב סגירה או הפחתת פעילות, בינהם: חיפה כימיקלים, שמן תעשיות שמנים בחיפה, מלט הרטוב, פיניצה בנוף הגליל, מפעל הסיד שפיה, ומפעל המתכת מטל-טק בנאות חובב.

אלא שדווקא בדוח הנוכחי, אף מפעל לא הפסיק לדווח, ויש 2 מפעלים חדשים שהתחילו לדווח לראשונה במפל"ס (מפעל התרופות ביוטכנולוגיה כללית, ומפעל המתכת פי.סי.בי טכנולוגיות).

כמו כן, השנה לא הגישו דיווח כמתחייב בחוק המפל"ס 5 מדווחים, מהם 2 תחנות מעבר לפסולת, ו-3 מט"שים. המשרד להגנ"ס אומר כי נשקלת האכיפה כנגדם. כמו כן, 3 מקרים עברו לאכיפה בגין אי דיווח: מטמנה, מחצבת, ותחנת מעבר לפסולת.

המתקנים המדווחים עוברים למחוז דרום

מגמה מעניינת נוספת, היא מעבר של מדווחים למפל"ס למחוז דרום. ב-8 השנים האחרונות (2016-2024) חלה עלייה של 12% המספר המדווחים במחוז דרום (בעיקר תחנות כוח, תחנות מעבר לפסולת, ולולים), ובמקביל הפחתה של מספר המדווחים במחוזות הגדולים צפון, חיפה, מרכז. ככה זה נראה בתרשים:

מספר המדווחים למפל"ס לפי מחוזות


לחצו להגדלת התמונה

שריפת פסולת היא עדיין הגורם העיקרי לפליטות מסרטנות במצאי

המדווחים במפל"ס מהווים רק חלק קטן מסה"כ הפליטות בארץ כפי שניתן לראות בנתוני מצאי הפליטות לשנת 2024 שגם הם פורסמו כעת. הדבר נכון בפרט בפליטות של חומרים מסרטנים. כמו בשנה שעברה, לפי נתוני מצאי הפליטות, ענפי תעשייה וייצור חשמל אחראים רק ל-4% מפליטת החומרים המסרטנים הארצית בשנת 2024.

בדומה לשנה שעברה, שתי הפעילויות שתורמות יחד כ-75% מפליטות החומרים המסרטנים הם שריפות פסולת עירוניות וחקלאיות, בעיקרן לא חוקיות. התחבורה הכבישית היא הענף השלישי בגודלו מבחינת פליטות חומרים מסרטנים עם 14% מהפליטות.

פליטה של חומרים מסרטנים לשנת 2023 [טון, אחוזים] - מצאי

בשנת 2024 נרשמה עלייה של 2% בפליטות חומרים מסרטנים, בשל עלייה בפליטות משריפת פסולת עירונית (פיראטי) ומביו-גנרטורים במטמנות, ומט"שים.

חומרים מסרטנים במפל"ס: מטמנות ומט"שים אחראים ל-70%

כאמור, המדווחים למפל"ס מהווים חלק קטן מסך הפליטות, ובפרט בפליטת חומרים מסרטנים. אך עדיין מעניין לעקוב אחר נתוני המפל"ס, שהינם יותר מדויקים, ומשויכים למפעלים וענפי פעילות יותר ספציפיים. מה גם שבמפל"ס מדווחים 38 חומרים מסרטנים, ובמצאי הפליטות רק 9 חומרים מסרטנים.

פליטה של חומרים מסרטנים במפל"ס לפי שנים [טון] – מפל"ס


לחצו להגדלת התמונה

בקרב המדווחים למפל"ס נרשמה בשנת 2024 עלייה של 16% בפליטת חומרים מסרטנים בשנת 2024, אחרי עלייה של 78% בשנה שעברה (בגלל שינוי שיטת החישוב). סה"כ מאז שנת 2012 בה החלו הדיווחים למפל"ס, חלה עלייה מצטברת של 7% בפליטת חומרים מסרטנים של המדווחים למפל"ס.

לאחר שינוי שיטת החישוב והמדידה של הפליטות בשנה שעברה, מטמנות פסולת הפכו להיות מקור הפליטה העיקרי של חומרים מסרטנים במפל"ס, ואחריהן ביו-גנרטורים במט"שים ובמתקני טיפול בפרש בעלי חיים. שתי הקטגוריות האלה המשיכו לגדול השנה (15% גידול במטמנות, ו-22% גידול בביו-גנרטורים) כתוצאה מהמשך יישום שיטות החישוב והמדידה החדשות משנה שעברה, והן תרמו את עיקר הגידול השנה בפליטת חומרים מסרטנים של מדווחי המפל"ס. יחד הן אחראיות לכ-70% מפליטת החומרים המסרטנים של מדווחי המפל"ס.

צעדים להפחתת פליטות ממטמנות פסולת

המשרד להגנ"ס התייחס לעובדה שמטמנות הפכו להיות הגורם העיקרי לפליטת חומרים מסרטנים במפל"ס, והזכיר כי החל משנת 2030 מטמנות יידרשו לקבל היתר פליטה לאוויר, במסגרת הרפורמה של הרישוי הסביבתי המשולב. כלומר, הן יידרשו ליישם את הטכניקה המיטבית הזמינה BAT במסגרת היתר הפליטה לאוויר.

אך כדי לא להמתין עד שנת 2030, המשרד להגנ"ס מגבש בימים אלה תנאים סביבתיים חדשים לרשיון העסק של מטמנות שעוסקים באיסוף וטיפול בגז מטמנות, שהוא הגורם העיקרי לפליטת חומרים מסרטנים ממטמנות. טיוטת התנאים צפויה להתפרסם להערות הציבור לפני סוף 2025.

תחמוצות חנקן NOX: הפחתה של 19%

פליטות תחמוצות חנקן NOX הן תוצאה של שריפת דלקי מחצבים (פחם, מזוט, סולר, בנזין, גז). לפי מצאי הפליטות, בשנת 2024 חלה ירידה של 19% בפליטת תחמוצות חנקן ביחס לשנה הקודמת, רובה בזכות עדכון שיטת החישוב של פליטות כלי צמ"ה שתרמה את מרבית ההפחתה (70%), בלעדיה הייתה נרשמת הפחתה של 6% בזכות הפחתת פליטות מייצור חשמל וכלי שייט בנמלים.

בזכות עדכון שיטת החישוב של פליטות כלי צמ"ה, התחבורה (כביש, רכבת, כלי שייט, וכלי צמ"ה) שהייתה אחראית ל-51% מפליטות תחמוצות החנקן בישראל, ירדה ל-43%. לאחר מכן, ייצור חשמל 34% ו-מפעלי התעשייה 15%.

פליטת תחמוצות חנקן לשנת 2024 במצאי [טון, אחוזים] – מצאי

מדווחי המפל"ס אחראים רק לכ-45% מפליטות תחמוצות החנקן שמופיעות במצאי הפליטות. מרביתן מייצור חשמל. בשנת 2024 חלה הפחתה של 13% בפליטות אלה בזכות צמצום השימוש בפחם. לייצור חשמל. מאז שהחל הדיווח למפל"ס בשנת 2012, חלה הפחתה של 74% בפליטות תחמוצות חנקן של מדווחי המפל"ס

פליטת תחמוצות חנקן לפי שנים [טון] – מפל"ס


לחצו להגדלת התמונה

למרות הפחתת פליטות תחמוצות חנקן של מדווחי המפל"ס בעשור האחרון, בהשוואה למפל"ס האירופאי, הפליטות לנפש בישראל עדיין גדולות בכ- 60%, בעיקר בגלל השימוש ביחידות הפחמיות הישנות והמזהמות 1-4 בחדרה שלא מחוברות לאמצעים להפחתת פליטות. אך בשנתיים הקרובות צפוי המשך הפחתה של פליטות תחמוצות חנקן בהתאם לצפי להפסקת השימוש בפחם לייצור חשמל.

תחמוצות גופרית SOx הפחתה של 6%

באופן דומה לתחמוצות החנקן (בקיזוז שיטת החישוב לפליטות כלי צמ"ה), פליטת תחמוצות הגופרית בשנת 2024 פחתו ב-6% בהשוואה לשנה הקודמת בזכות הפחתת פליטות מייצור חשמל וכלי שייט בנמלים. כמו בשנים קודמות, הענף שתרם את מרבית פליטות תחמוצות הגופרית היה ייצור חשמל (63%), ואחריו התעשייה שהייתה אחראית ל-26% נוספים.

פליטת תחמוצות גופרית לשנת 2024 [טון, אחוזים] – מצאי

אם מתמקדים רק בנתונים המפל"ס (בלי המצאי) אז מתברר כי מאז שנת 2012 חלה ירידה של 87% בפליטת תחמוצות גופרית בקרב המדווחים במפל"ס. כאשר בשנת 2024 חלה הפחתה של 7% ביחס לשנה הקודמת.  

בשנתיים הקרובות צפוי המשך הפחתה של פליטות תחמוצות גופרית בהתאם לצפי להפסקת השימוש בפחם לייצור חשמל.

חומרים אורגניים נדיפים: עלייה בגלל שיטת החישוב החדשה ללולים

בדומה לשנה שעברה, גם בשנת 2024 השימוש הביתי הוא התורם הגדול לפליטות החומרים האורגנים הנדיפים NMVOC  לפי מצאי הפליטות, עם 34% שנובעים ממוצרי ניקוי, צבעים, דבקים, ומוצרי קוסמטיקה ורחצה. לאחר מכן, גידול בעלי חיים בלולים, רפתות, חזיריות, ודירים, תורם 26% מהפליטות.

לאחר המגזר הביתי וגידול בעלי חיים שאחראים יחד ל-60% מפליטת החומרים האורגנים הנדיפים, שריפות אחראיות ל-11% מהפליטות, ולאחר מכן תחבורה, שאחראית ל-11% מהפליטות.

פליטת חומרים אורגניים נדיפים לשנת 2024 במצאי [טון, אחוזים]

אמנם התעשייה שמדווחת למפל"ס אחראית רק ל-11% מפליטות החומרים האורגניים הנדיפים במצאי הפליטות, אך מסתבר שבקרב מדווחי המפל"ס, הפליטות עלו בשנת 2024 ב-16%, לאחר שעלו ב-39% בשנה הקודמת בעיקר בשל הוראות חישוב חדשות לפליטות מלולי תרנגולות. הלולים תרמו גם לעלייה בשנת 2024.

העלייה בפליטות חומרים אורגנים נדיפים בקרב מדווחי המפל"ס, תרמה גם לעלייה הכללית בפליטות חומרים אלה במצאי הפליטות בשנת 2024 – 4% בהשוואה לשנה הקודמת.

חלקיקים נשימים: שריפות אחראיות למרבית מהפליטות

בנוגע לחלקיקים נשימים PM10, לפי מצאי הפליטות, שריפות פסולת, שריפות עץ (קמינים ומנגלים) ושריפות חורש (שנכנסו לראשונה למפל"ס) היו אחראיות ביחד ל-44% מהפליטות בשנת 2024. התחבורה הייתה אחראית ל-24%, וגידול בע"ח אחראי ל-8%.

בנוגע לחלקיקים נשימים PM2.5, באופן דומה לשנה שעברה, לפי מצאי הפליטות, שריפות פסולת, שריפות עץ, ושריפות חורש (שנכנסו לראשונה למפל"ס) היו אחראיות ביחד ל-59% מהפליטות. לאחר מכן התחבורה הייתה אחראית ל-19%.

------

מסמכים רלוונטיים:

  1. דו"ח מפל"ס 2024, המשרד להגנ"ס, 08.2025