נדחה הדיון לביטול מדיניות 'תוספת אפס סיכון במפרץ אילת'. דליפת נפט מצינור במצפה רמון
נדחה הדיון שבו הייתה הממשלה אמורה לאשר את ההצעה לבטל את מדיניות המשרד להגנ"ס שמגבילה את כמות הנפט שמותר לחברת קצא"א לשנע דרך נמל אילת. בשבוע שעבר הייתה דליפה כתוצאה מניסיון לגניבת נפט גרמה לזיהום קרקע
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 17/7/2024

בהמשך לדיווח שלנו משבוע שעבר, הדיון שבו הממשלה הייתה אמורה לאשר את ביטול מדיניות אפס תוספת סיכון למפרץ אילת של המשרד להגנ"ס, ביום ראשון האחרון, נדחה למועד לא ידוע. כזכור מדובר על המדיניות שמגבילה את כמות הנפט שמותר לחברה הממשלתית קצא"א, לשנע דרך נמל אילת.

המשרד להגנ"ס קיים שלשום מפגש מרובה משתתפים בנושא, ובו עדכן כי היועצת המשפטית של המשרד מסרה חוות דעת לפיה קיימת מניעה משפטית באימוץ דוח הוועדה הבין-משרדית, משום שאינו מבוסס על תשתית עובדתית ומקצועית מספיקה, והוא מהווה התערבות בשיקול הדעת המקצועי של הגורם המוסמך לפי החוק. הנושא נמצא בבדיקה משפטית בין המשרד להגנ"ס למשרד ראש הממשלה ומשרד המשפטים.

בינתיים, בשבוע שעבר התרחשה דליפת נפט בצינור של קצא"א באזור מצפה רמון, כתוצאה מניסיון גניבת דלק מקו הנפט של החברה. קצא"א מטפלת בזיהום הקרקע שנגרם כתוצאה מהדליפה, והודיעה כי הצינור תוקן והדליפה הופסקה. נכון ליום ה' האחרון, פונו 40 טון קרקע מזוהמת, לאתר מורשה.

בסיור פיקוח שקיים המשרד להגנ"ס נתנו מפקחי המשרד הנחיות נוספות לשיקום הקרקעות מזוהמות ולטיפול בהן. המשרד מסר כי ימשיך ללוות את פעולות השיקום ויפעל לפי תחקיר האירוע שתגיש חברת קצא"א.


כתבות רלוונטיות:

  1. הממשלה מבטלת את המדיניות של המשרד להגנ"ס במפרץ אילת, 10.7.2024
  2. קצא"א ושני מנהלים הורשעו בגין דליפת הנפט בשמורת עברונה, 12.2.2024
  3. כתב אישום פלילי נגד מנהלי קצא"א בשל הדליפה בעברונה, 7.11.2021
  4. קצא"א תשלם 100 מיליון ₪ כפיצוי על זיהום שמורת עברונה לפני 5 שנים, 7.11.2019
  5. קנס של 1.6 מיליון ₪ לקצא"א בגין זיהום נחל צין ב-2011, 28.4.2022

דחיית ביטול מדיניות 'אפס תוספת סיכון למפרץ אילת'

כאמור, ביום ראשון האחרון הייתה אמורה לעלות לאישור הממשלה טיוטת הצעה לביטול מדיניות המשרד להגנ"ס לעניין אפס תוספת סיכון למפרץ אילת, שעוסקת בהגבלת כמות הנפט שמותר לקצא"א לשנע דרך נמל אילת. הדיון נדחה למועד לא ידוע.

כפי שדיווחנו בשבוע שעבר, טיוטת ההחלטה כללה הנחיות למנכ"ל החדש של המשרד להגנ"ס, אסף יזדי, לבטל את ההנחיות שניתנו מתוקף המדיניות 'תוספת אפס סיכון', תוך 7 ימים ממועד אישור החלטת הממשלה. כמו כן, הטיוטה ביקשה להאריך את הסרת המגבלות על כמות הנפט המותרת לשינוע בנמל אילת, שהמשרד להגנ"ס קבע, בשל המלחמה, עד אשר המשרד יבחן מחדש את הבקשה של קצא"א להגדלת הכמות המותרת, בלי קשר למלחמה.

בנוסף, נאמר בטיוטת ההצעה כי יוקם צוות בינמשרדי בראשות מנכ"ל משרד האנרגיה, לבחינת קליטה של תזקיקים (דלק סילוני, סולר ועוד) דרך מסוף קצא"א באילת, ככל הנראה משום שעד היום המסוף שימש רק לשינוע של נפט גולמי.

במשרד להגנ"ס מתנגדים בחריפות לטיוטת החלטת הממשלה, בטענה שמשמעותה היא הגדלת הסיכון לפגיעה בסביבה ובבריאות הציבור ופגיעה בסמכות המקצועית של המשרד להגנ"ס. נראה שההתנגדות של המשרד להגנ"ס הועילה, וההצעה לא עלתה לאישור בישיבת הממשלה ביום ראשון.

יועמ"שית המשרד להגנ"ס: לא ניתן לאמץ את הדוח

השבוע, המשרד להגנת הסביבה קיים השבוע מפגש רב משתתפים בנושא, בנוכחות השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, מנכ"ל המשרד להגנ"ס, אסף יזדי, גורמי מקצוע במשרד להגנת הסביבה, נציגי עיריית אילת ואשקלון, נציגי איגוד ערים לאיכות הסביבה נפת אשקלון, רשות הטבע והגנים ונציגי ארגוני סביבה שונים.

כאמור, במהלך המפגש, המשרד להגנ"ס עדכן כי יועמ"שית המשרד מסרה חוות דעת לפיה קיימת מניעה משפטית באימוץ הדוח של הוועדה הבינמישרדית, מכיוון שהדוח לא מבוסס על תשתית עובדתית ומקצועית מספיקה, והוא מהווה התערבות בשיקול הדעת המקצועי של הגורם המוסמך לפי החוק. המשרד להגנ"ס מסר כי הנושא נמצא בבדיקה משפטית בין המשרד להגנ"ס למשרד ראש הממשלה ומשרד המשפטים.

עוד מסר המשרד להגנת הסביבה, כי החלטתו ליישם מדיניות אפס תוספת סיכון התקבלה באופן מאוזן, ועם פרוץ מלחמת חרבות ברזל המשרד התיר את הגדלת כמויות הנפט הגולמי בהתאם לצורכי המשק בישראל מצב חירום.

אלא שבפועל, המשרד להגנ"ס טוען כי מאז נובמבר 2023 לא נכנסו כלל מכליות נפט גולמי או תזקיקים למפרץ אילת, לכן אין דחיפות ובהילות לבטל את המדיניות. בנוסף, השרה להגנ"ס, עידית סילמן, תיארה את הצעת המחליטים ככרסום בשיקול הדעת ובסמכות של המשרד להגנ"ס, וכמדרון חלקלק, שאם יתקבל, יגרור הצעות מחליטים נוספות מצד גורמים מזהמים בעלי אינטרסים כלכליים וללא התחשבות בשמירה על הסביבה שהמשרד להגנ"ס אמון עליה.

100 מיליון ₪ פיצויים והרשעת בכירים בדליפת נפט קודמת

דליפת הנפט מצינור קצא"א באזור מצפה רמון בשבוע שעבר, אינה המקרה הראשון. בפברואר האחרון דיוונחו כי בית המשפט הרשיע את חברת קצא"א ושני נושאי משרה שעבדו בה בעבר בגין דליפת נפט שהתרחשה בשמורת עברונה ב-2014. החברה ועובדיה דאז הורשעו במסגרת הסדר טיעון, ונקבע כי הם ישלמו קנס כולל של 1,617,000 ₪. ב-2019 הסתיים הליך האזרחי כנגד קצא"א באותו נושא, בו סוכם כי קצא"א תשלם 100 מיליון ₪ עבור שיקום שמורת עברונה ומטרות נוספות.

הדליפה בעברונה התרחשה במסגרת עבודות להזזת צינור נפט של חברת קצא"א וגרמה לזיהום של 144 דונם לפחות משטח שמורת הטבע עברונה, ליד אילת. כ-5 מיליון הליטרים של הנפט הגולמי שזרמו על פני הקרקע זיהמו אותה ופגעו במערכת האקולוגית באזור. כיום עדיין נמשכים תהליכי שיקום הקרקע המזוהמת בשמורה. קצא"א היא חברה ממשלתית, כך שכל סכום כסף שהחברה משלמת יוצא בסופו של דבר מהכיס הציבורי.

התייחסויות

השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "חשוב כי החלטה זו לא תגיע לשולחן הממשלה לדיון. אנחנו כמשרד מגבים באופן מלא את הדרגים המקצועיים במשרד. השמירה על מדיניות המשרד של תוספת אפס סיכון היא קריטית בעת השגרה, ובמיוחד נכונה בימים אלה. לא נכון בחסות המלחמה להביא הצעת מחליטים כל כך בעייתית לבריאות הציבור ולסביבה שתדבר על השגרה".


ספקים לטיפול בזיהום קרקע:

חברה איש קשר טלפון מייל
ורידיס דורון בכר 054-9360419 verisoil@infospot.co.il
קומפוסטאור ליאת גרוס 072-3719906 compost@infospot.co.il
גרינסויל ארז רמון 054-9360575 greensoil@infospot.co.il
טיבכו רותם נסל 072-3942060 tibco@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>