המשרד להגנת הסביבה נמצא בשלבים האחרונים של גיבוש הצעה לתוכנית לאומית לצמצום זיהום האוויר באשדוד, שתכלול איסור להקים מתקנים עם מקורות פליטת מזהמים חדשים באשדוד, אלא אם יש הכרח להקימם סמוך לנמל או בית הזיקוק. כך עולה מדיון שהתקיים לאחרונה ב'וועדה לצמצום פערים חברתיים בפריפריה' של הכנסת.
בנוסף לכך, התוכנית תכלול פעולות להפחתת פליטות מתחבורה יבשתית וימית, פעולות להפחתת פליטות ומפגעי ריח ממתקני פסולת ומט"שים, וצעדים להגברת הפיקוח, האכיפה, והניטור אחר מקורות הפליטה באזור.
התוכנית מגיעה בהמשך לבקשה של ראש העיר אשדוד לסיוע ממשלתי בהפחתת פליטות, בעקבות נתונים שהצביעו על כך שאזור התעשייה של אשדוד מחזיק בתואר המפוקפק "אזור התעשייה בעל פליטות החומרים המסרטנים הגבוהות בישראל" (שסמוך לאזור מיושב) לפי נתוני המפל"ס לשנים 2022-2023.
במקביל, יש תוכניות להקמת מתקנים בעלי מקורות פליטה חדשים בשנים הקרובות, בהם: תחנות כח, מקשר ימי, מתקן אחסון גפ"מ, מתקן אחסון ביטומן, ועוד. חלק מהמתקנים החדשים מתוכננים כחלק מהתוכנית לפיתוח מפרץ חיפה שכוללת את סגירת בית הזיקוק בחיפה, לטובת יבוא ואחסון של תזקיקי נפט. באשדוד מתנגדים להקמת תשתיות לאומיות בקירבתם כחלק מהמהלך לפיתוח חיפה.
התוכנית הלאומית לצמצום זיהום האוויר באשדוד אמורה להיות מפורסמת להערות הציבור בשבועות הקרובים, אך על מנת שיהיה לה תוקף, תצטרך לקבל את אישור הממשלה.
כתבות רלוונטיות:
באשדוד יש את אחד מריכוזי תשתיות האנרגיה ומקורות זיהום האוויר הגדולים בישראל. הרשימה ארוכה: 5 תחנות כוח כולל תחנת הכוח 'אשכול' הכוללת 8 יחידות ייצור חשמל מגז, שני נמלים, בית הזיקוק, חוות דלקים, מתקן התפלה, מפעלים לייצור כימיקלים, מפעלי מתכת, תחנות כוח נוספות, מט"שים, אתרי פסולת ועוד.
בהתאם לכך, לפי נתוני דיווח המפל"ס לשנת 2022 (שהתפרסמו בספטמבר 2023), פליטת החומרים החשודים או מוכרים כמסרטנים שמקורם באזור התעשייה הצפוני של אשדוד הוא הגבוה מבין אזורי התעשייה בישראל (למעט מישור רותם שלא צמוד לריכוז אוכלוסיה). צעדים שננקטו הביאו להפחתת הפליטות, אך גם בנתוני המפל"ס לשנת 2023 שפורסמו לפני חודשיים, אזור התעשייה של אשדוד המשיך להחזיק בתואר "אזור התעשייה עם פליטות חומרים מסרטנים הגבוהות בישראל", בין היתר מכיוון שלדוח הנוכחי נוספו הפליטות מכלי השייט שעוגנים בנמלים באשדוד.
בנוסף לכך, מסתבר כי בשנה החולפת התקבלו במוקד של המשרד להגנ"ס כ-3,000 תלונות על מפגעי ריח וזיהום אוויר, מתושבי אזור אשדוד והישובים הסמוכים.
חשוב לציין, שלמרות הנתונים שלעיל, בתחנות ניטור איכות האוויר המוצבות באשדוד, לא נמדדים חריגות מערכי איכות האוויר המותרים (ערכי סביבה), למעט חריגות שנמדדות בתחנות הניטור התפעוליות, שהוקמו בשנים האחרונות על הגדר או בתוך מפעלים מסוימים, לפי דרישת המשרד להגנ"ס.
בעקבות הנתונים והתלונות, לפני כ-9 חודשים דיווחנו על פנייה של ראש עיריית אשדוד, יחיאל לסרי, לרה"מ ולשרה להגנ"ס, הבקשה ליזום תוכנית לאומית לצמצום זיהום האוויר באשדוד, בדומה לתוכנית שהוחלה בעשור האחרון במפרץ חיפה והפחיתה את רמות זיהום האוויר בעיר.
לפי המכתב ששלח לסרי, צעדים שנקטה העירייה בשנים האחרונות בשיתוף איגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד חבל יבנה, לצמצום זיהום האוויר, מפגעי הריח והסיכונים מחומרים מסוכנים מאזור התעשייה הצפוני באשדוד – אמנם הפחיתו את הזיהום, אך לא מספיק, ולכן נדרשת מעורבות ועזרה ממשלתית. לסרי ציין כי למרות שאין נתונים המצביעים על תחלואה עודפת באשדוד, יש לפעול ולהקדים תרופה למכה.
בעקבות הנתונים והפנייה של ראש העיר, הורתה השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, לגבש תוכנית לאומית לצמצום זיהום האוויר באזור אשדוד. התוכנית צפויה להתפרסם להערות הציבור בשבועות הקרובים, אך להלן עיקרי הדברים:
האיסור להקים מקורות פליטה חדשים, נועד לא רק לחברות פרטיות, אלא גם לתשתיות לאומיות. כלומר, במידה והתוכנית תאושר על ידי הממשלה, כשגופי התכנון יבואו לבחור מיקום לתשתית לאומית (שלא חייבת להיות ליד נמל) בעלת מקור פליטה, אשדוד לא תהיה ברשימה.
במסמך עדכני של איגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד חבל-יבנה, נאמר כי המדינה וגופים נוספים מקדמים תכנון של מתקנים חדשים עם מקורות פליטה חדשים, באזור אשדוד, "רובם קשורים למגמה המסתמנת של מעבר פעילות נמלית בחומ"ס ואחסנת דלקים, ממפרץ חיפה לאשדוד". באיגוד אומרים כי הם פועלים, לצד עיריית אשדוד, כדי ש"אשדוד לא תהיה מפרץ חיפה".
מדובר על יישום התוכנית לפיתוח מפרץ חיפה שמבוססת על מעבר ליבוא ואחסון תזקיקי נפט (חלק באשדוד), במקום ייצור תזקיקים בבית הזיקוק בחיפה
בין המתקנים המתוכננים לקום באזור אשדוד בשנים הקרובות:
באיגוד הערים אומרים כי הוספת התשתיות הנ"ל תגרום לעלייה בפליטות של תחמוצות חנקן NOx, מימן גופריתי, פורמאלדהיד, תוספת של מפגעי ריח, וגידול בהסתברות לאירוע חומ"ס. לכן, האיגוד ועיריית אשדוד מתנגדים להרחבת פעילות תעשייתית מזהמת באזור, ומתנגדים לתוספת מזהמים כתוצאה מיישום התוכנית לפינוי מפרץ חיפה.
חשוב לציין שבשנתיים האחרונות המשרד להגנת הסביבה יחד עם איגוד הערים לאיכות הסביבה אשדוד חבל יבנה, נוקטים בצעדים להפחתת זיהום האוויר ממקורות הפליטה באשדוד.
למשל, לפני כחודשיים דיווחנו שהמשרד להגנ"ס הוציא צו מניעה לצמצום זיהום אוויר לבית הזיקוק באשדוד, ובו דרש מבית הזיקוק לנקוט בפעולות נוספות לצמצום פליטות המזהמים מעבר לאלה שהופיעו בהיתר הפליטה לאוויר שניתן למפעל לפני כשנתיים. בהם, הקמה של מתקן טיפול בפליטות חומרים אורגניים ממסוף ניפוק הדלקים (שנמצא בשלבי הרצה סופיים), והקמת של מתקן לטיפול בפליטות חומרים אורגניים ממתקן הטיפול בשפכים התעשייתיים.
בנוסף לכך, המשרד להגנ"ס הוציא צו לצמצום זיהום אוויר גם למפעל הקורנס, שעוסק במיחזור עופרת ממצברי עפרת. במסגרת הצו המפעל נדרש לסגור את מבנה המגרסה, לאטום את מבנה אולם ההתכה, להגיש תוכנית לטיפול באוויר, ועוד. אלא שבינתיים, לפני כחצי שנה, המפעל הושבת בעקבות שריפה. לאחר שישוב לפעילות, הוא נדרש לעמוד בכל התנאים החדשים.
כמו כן, גם מפעל הכימיה אדמה-אגן (לשעבר מכתשים), קיבל לפני כחודש תנאים סביבתיים חדשים לרישיון העסק, בנוגע למתקן הטיפול בשפכים התעשייתיים שלו. בין התנאים: הוספת פילטר פחם (בוצע), החלפת מערכת טיפול אוויר (בוצע), חיבור מיכלים ומיכליות בוצה למערכת איסוף וטיפול (בוצע), והתקנת מחמצן תרמי RTO לטיפול במפגעי ריח.
צעדים אלה ונוספים צפויים להביא להפחתת פליטות וזיהום אוויר באשדוד.
-----
מסמכים רלוונטיים: