מחלוקת על כמות פליטות גזי החממה ממערך הגז הטבעי
לפי דוח של המשרד להגנת הסביבה, שיעור גזי החממה שנפלטים משרשרת ההפקה והאספקה של גז טבעי גדולה פי 8 מהערכות קודמות של משרד האנרגיה. אך עדיין מדובר בכ-0.3% מפליטות גזי החממה בישראל
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 23/11/2022

המשרד להגנת הסביבה פרסם דוח המעריך מחדש את שיעור פליטת גז המתאן  [CH4] מכלל שרשרת ההפקה והאספקה של גז טבעי, בכמות גדולה יותר מהערכות קודמות. אך גם לאחר ההערכה החדשה מדובר בשבריר של 0.3% מסך פליטות גזי החממה בישראל וחלק לא גדול מסך פליטות המתאן בישראל (כ-3%).

חשוב להדגיש כי הדוח עוסק בפליטות מההפקה, ההולכה והחלוקה של הגז הטבעי, ולא מהשימוש בגז – המהווה 30% מפליטות גזי החממה.

מדוע המשרד להגנ"ס משקיע משאבים לבחון את הפליטות של 0.3% מפליטות גזי החממה בישראל?

ייתכן שהתשובה נמצאת בדוח של אדם טבע ודין שפורסם לפני שנתיים וחצי וטען כי פליטות המתאן ממערך הגז הטבעי בארץ משמעותיות הרבה יותר ממה שנהוג לחשוב והעריך אותן בכ-372,672 טון בשנה – כמות גדולה מכל פליטות המתאן בישראל בשנה. כלומר לפי ההערכה של דוח אט"ד כמות פליטות המתאן בישראל יותר מכפולה ממה שנהוג לחשוב – וזאת בשל ההפקה/הולכה/חלוקה של הגז הטבעי. (קישור לדוח בתחתית הידיעה).

בעקבות הדוח של אדם טבע ודין, משרד האנרגיה בדק את הנושא ופרסם דוח משלו, לפיו פליטות המתאן ממערך הגז הטבעי (הפקה/הולכה/חלוקה) הן כ-1,112 טון מתאן בשנה. שבריר בלבד מההערכה של אדם טבע ודין.

כעת, המשרד להגנת הסביבה מפרסם דוח משלו, אותו הכינו בעזרת חברת הייעוץ DHVMED ולפיו פליטות המתאן ממערך הגז הטבעי (הפקה/הולכה/חלוקה) הן כ-8,860 טון מתאן לשנת 2020.  מדובר בכמות גדולה פי 8 מההערכה של משרד האנרגיה, אך קטנה פי 50 מההערכה של אדם טבע ודין. חשוב לציין שגם הההערכה החדשה מהווה רק כ- 0.3% מסך פליטות גזי החממה בישראל.

כל הדוחות שצוינו לעיל לא התבססו על מדידות של פליטות מתאן בישראל, אלא על עבודות בילנאומיות שונות, מהן לקחו מקדמי פליטה של מתאן ממערכות גז טבעי.

כל זאת כאשר בשנים האחרונות יש מחלוקת בין המשרד להגנת הסביבה למשרד האנרגיה סביב יעדי שילוב האנרגיות המתחדשות על חשבון הגז הטבעי ונראה שהדוח הזה הינו חלק נוסף מסוגיה זו.

בעקבות הממצאים, המשרד להגנת הסביבה מתכוון להטמיע דרישות חדשות בהיתרי הרעלים ו/או בהיתרי הפליטה לכל החברות שיש להן נגיעה לגז טבעי – חיפושו, הפקתו, הולכתו, חלוקתו ועשיית שימוש בו בידי צרכנים גדולים.


כתבות רלוונטיות:

  1. חברות חלוקת גז טבעי יידרשו למדוד ולדווח על פליטות מתאן, 17/7/2022
  2. מחלוקת בין הירוקים למשרד האנרגיה על פליטות המתאן, 10.2.2021
  3. המעבר מפחם לגז טבעי הפחית את גזי החממה, 14.08.2019
  4. השימוש בפחם יופסק ב-2025, 14.11.2019
  5. מידע נוסף על שינוי אקליםinfospot

פליטות גזי החממה גבוהות ממה שהעריכו בעבר

בשנת 2016 מוסד שמואל נאמן ביצע עבור המשרד להגנת הסביבה עבודה להערכת פליטות מתאן ממשק הגז בישראל. מהעבודה עלה כי יש שונות גדולה באומדנים של פליטת מתאן ממערכות גז בעולם, וזו נאמדת במרבית המדינות בטווח שבין 3%-0.5% מכמות הגז המופקת.

עד כה ההערכה של המשרד להגנת הסביבה הייתה כי בארץ שיעור פליטת המתאן הוא כ-0.1%.  כעת ההערכה משתנה ל-0.3% - עדיין שיעור נמוך בהשוואה לעולם – בעיקר בשל העובדה שבישראל מערכת ההפקה/הולכה/חלוקה של הגז הטבעי הינה חדישה.

למעשה, מתוך כלל גזי החממה שנפלטים בישראל, מתאן מהווה כ-10%, כאשר 85% מפליטות המתאן מקורן בתהליכי פירוק טבעיים של פסולת אורגנית המתבצעת במטמנות פסולת, ורק 3% מפליטות המתאן מקורן במערך הגז הטבעי – לפי הדוח החדש.

המתאן נפלט משלבים שונים במערך הגז – החל מתהליך הפקתו, דרך שינועו ואספקתו. אך החלק העיקרי של פליטות גזי החממה נעשה מהשימוש בגז הטבעי כמקור אנרגיה – אז הוא נשרף והמתאן הופך לגז חממה שנפלט לאטמוספירה – ואחראי לכ 30% מפליטות גזי החממה בישראל מדי שנה.

כימות הפליטות מכל מקטע לאורך שרשרת ההפקה (מהבאר עד צרכן הקצה) בוצע בהתאם למתודולוגיה המפורטת במדריך של הפאנל הבין-ממשלתי לשינויי אקלים  (IPPC) בדומה למדינות רבות.

המשרד להגנ"ס: הדוח מחזק את המעבר לאנרגיה מתחדשת

כאמור, נתוני הדוח הנוכחי שמצביעים על פליטה גדולה יותר של מתאן ממשק הגז ממה שחשבו בעבר (0.3% במקום 0.1%), וההערכות הבינלאומיות כי המתאן לבדו גרם לעליית טמפ' עולמית ב-0.5 מעלות צלזיוס, מובילים את המשרד להגנת הסביבה להמשיך "לדחוף" להפחתת הפיתוח והשימוש בגז בטבעי ולקידום של אנרגיה מתחדשת.

לדברי המשרד, פיתוח גז ותשתיותיו הנלוות מסכן ומייקר את יכולת המשק ליישם את היעדים למעבר לכלכלה דלת פחמן.

שיפור כימות פליטות המתאן

לפי המשרד להגנת הסביבה, עדיין קיימים אי דיוקים באשר לכימות פליטות המתאן, שנובעים מחוסר חובת דיווח בחלק מהפעילויות שקשורות בגז טבעי.

ביולי האחרון המשרד פרסם להערות הציבור טיוטת תנאים נוספים להיתר רעלים שעניינה פליטות מתאן. בטיוטה מוצע לחייב את חברות חלוקת הגז ונתג"ז להגיש מדי שנה מידע בנושא פליטות מתאן. המידע יכלול מיפוי של מתקנים אפשריים בחברה מהם יכולה להיות פליטת מתאן, חישוב של פליטות המתאן ממתקנים אלה ותוצאות מדידה לאיתור דליפות מתאן מהמתקנים. מרגע שייכנסו התנאים לתוקף במסגרת היתר הרעלים, יהיו בין 4-1 חודשים להגיש את הדיווח למשרד להגנת הסביבה.

גם בדוח הנוכחי המשרד מזכיר את התכנון שלו  להטמיע בהיתר הרעלים של מי שיבצע חיפוש של גז טבעי דרישות חדשות הנוגעות למדידה ולדיווח על פליטות מתאן. דרישות דומות יוטמעו במסגרת חידוש היתר הפליטה של מי שמפיקים ומעבדים גז טבעי, לצד סיורי פיקוח של המשרד לצורך איתור דליפות מרכיבי ציוד, זיהוי נישובים מכוונים ואירועים בהם לא מופעלים לפידים.

דרישות חדשות בהיתר הרעלים יוטמעו גם למי שאחראי על מערכת הולכת הגז הטבעי. הם יחויבו לבצע ניטור דליפות ובקרה וכיול של מכשירי המנייה והמדידה בתהליכי הולכת הגז, לצורך דיוק הפערים וקבלת תמונת מצב מדויקת על איבודים במערכת. בנוסף, קו הצנרת הימית של מערכת ההולכה תתווסף לתוכנית הניטור התקופתי המבוצע לתשתיות הימיות.

גם חברות חלוקה הגז הטבעי יקבלו דרישות חדשות במסגרת היתר הרעלים לביצוע ניטור וכימות דליפות מרכיבי ציוד, או לחילופין לבצע סקרים מדגמיים תקופתיים לצורך קביעת קצבי פליטה המאפיינים את המערכת המקומית.

ולבסוף, צרכני גז גדולים יקבלו דרישות בהיתרי הפליטה לביצוע כימות פליטות מתחנות PRS/PRMS ומצנרת גז המחצבים הפנימית.

30 שניות על גז מתאן – גז חממה עוצמתי

גז המתאן ידוע כגז חממה משמעותי בעל GWP של 21 (ההשפעה של מולקולה של מתאן על אפקט החממה גדולה פי 21 מזו של פחמן דו חמצני). במסגרת המאמצים הבינלאומיים להפחתת פליטות גזי חממה נעשים מאמצים להפחית את הפליטות של המתאן.

פליטות המתאן בישראל מוערכות בכ 350,000 טון בשנה. אם רוצים לחשב את ההשפעה היחסית של המתאן כגז חממה, יש להכפיל את הכמות פי 21 (מקדם GWP) – כלומר המתאן אחראי לכ 7.3 מיליון טון גזי חממה בשנה.

מהנתונים בדוח עולה כי פליטת המתאן ממערך הגז הטבעי היא כ-8,860 טונה בשנת -2020, זאת לעומת מעל 300,000 טונה מתאן שנפלטים ממטמנות פסולת מדי שנה. 

באשר למקומן המרכזי של מטמנות הפסולת בפליטת מתאן, המשרד להגנת הסביבה פרסם לאחרונה טיוטת תקנות לטיפול מקדים בפסולת אורגנית לפני הטמנתה אשר אם ייכנסו לתוקף וייושמו, יוכלו לתת מענה מסוים לפליטות אלה. לפי התקנות, יהיה אסור להטמין פסולת אורגנית לפני טיפול שבין היתר ימנע את היווצרות המתאן.

התייחסויות

ארגון אדם טבע ודין: "הדוח מוכיח את מה שכבר ידוע בכל העולם: שהפליטות האמיתיות של גז החממה החזק מתאן גדולות בהרבה מאלו המדווחות למשרד.

אדם טבע ודין מתריע כבר שלוש שנים על בעיה זו והוא זכה עד כה להכחשה ממשרד האנרגיה ולהתעלמות מהמשרד להגה"ס. אנחנו מברכים את המשרד על הצעד הקטן הראשון שעשה כעת לקידום אסטרטגיית מתאן מקיפה. אסטרטגיה זו צריכה לכלול מדידות של מתאן מכל מקורות הפליטה שלו - סקטור האנרגיה, תעשייה, חקלאות ובעיקר פסולת. מדידות אלו ישלימו וידייקו את ההערכות והחישובים של המשרד להגה"ס שנעשו בדוח זה, שגם הם עדיין בהערכת חסר. כמובן שבצד המדידות יש צורך מיידי בהפחתת פליטות של מתאן על ידי הידוק הרגולציה והפיקוח על סקטור האנרגיה ועל סקטור הפסולת.

משרד האנרגיה ממשיך לקדם דלקים פוסיליים בניגוד לצורך העולמי להפסיק אותם. אנו קוראים לו להתייצב בצד הנכון של ההיסטוריה ולהיות שותף להפחתת פליטות של גזי חממה ולהתמודדות עם הפליטות של מתאן".

---

מסמכים רלוונטיים:

  1. דוח: כימות פליטות מתאן משרשרת ההפקה והאספקה של גז מחצבים, המשרד להגנ"ס, 09.2022
  2. מצגת: כימות פליטות מתאן משרשרת ההפקה והאספקה של גז מחצבים, המשרד להגנ"ס, 09.2022
  3. דוח "תרומת פליטות לא מוקדיות של מתאן לאפקט החממה", משרד האנרגיה, 01.2021
  4. דוח "פליטת מתאן ממאגרי הגז תמר ולוויתן", אדם טבע ודין, 06.2020
  5. מאזן פליטות גזי החממה של ישראל לשנים 1996 - 2019, האו"ם

עורכי דין בתחום איכות הסביבה: