המדינה תפסיד מאות מיליוני ₪ בשנה בשל ביטול המס על כלים חד פעמיים מפלסטיק
שר האוצר חתם על הצו שנכנס לתוקף. ארגון אדם טבע ודין מסביר כי המדינה תפסיד הכנסות של 378 מיליון ₪ בשנה וחסכון עקיף של 141 מיליון ₪ בעלויות נוספות למשק, וכן את צמצום הפגיעה המתמשכת בסביבה ובבריאות
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 05/1/2025

בהמשך לדיווחנו מלפני חודש על כוונת משרד האוצר לבטל באופן קבוע את המס על כלים חד פעמיים מפלסטיק, שר האוצר חתם על צו הביטול הרשמי והוא נכנס לתוקף. ימים אחדים לפני ביטול המס, ארגון אדם טבע ודין (אט"ד) פרסם נייר עמדה חריף נגד המהלך, שלא הצליח לשנות את החלטת האוצר.

לפי אט"ד, מדובר במס הוגן, מידתי ויעיל. בשעה שמטרת ביטולו היא להקל בנטל על חלק מהציבור, הדבר בא על חשבון יתר הציבור הנושא בעלויות החיצוניות של השימוש בכלים חד פעמיים מפלסטיק. הארגון הוסיף שגם המשתמשים הישירים בכלים החד פעמיים נפגעים, הן משום שהם מבזבזים אלפי ₪ בשנה על רכישת הכלים והן משום שהם באים במגע ישיר עם פלסטיק ומסכנים את בריאותם.

בנייר העמדה של אט"ד מופיע תחשיב עלויות שביצע הארגון, לפיו עקב ביטול המס המדינה צפויה להפסיד הכנסות מס בגובה 378 מיליון ₪ בשנה, וכן חיסכון עקיף שהיה יכול להגיע ל-141 מיליון ₪ - על צמצום הפגיעה בסביבה, בבריאות ובמשק הפסולת, לרבות עלויות פינוי פסולת זו המגיעה לשטחים פתוחים.

נייר העמדה מצורף בתחתית הכתבה.


כתבות רלוונטיות:

  1. הביטול הזמני של המס על כלים חד פעמיים הופך לקבוע, 18.12.2024
  2. הקפאת המס על כלים חד פעמיים מפלסטיק, 4.1.2024
  3. המס על כלים חד פעמיים שימש תירוץ להעלאת מחירים, 05.12.2022
  4. המס על כלים חד פעמיים מפלסטיק נכנס לתוקף, 02.11.2021
  5. מדריך לצמצום כלים חד פעמיים במקומות עבודה, 19.12.2021
  6. למידע נוסף על פסולת | infospot

 


עלויות חיצוניות של מיליוני בשנה

לפי ארגון אדם טבע ודין, כלי חד פעמי מפלסטיק הופכים לאחר שימוש יחיד לפסולת במשקל קל, שעלולה להתעופף לשטחים הפתוחים ולסביבה המימית. פסולת זו גם מתפרקת לחלקיקים תוך זמן קצר והופכת למיקרו פלסטיק הגורם נזק אדיר למערכות אקולוגיות, פוגע במגוון הביולוגי ומשפיע על שרשרת המזון. מיקרו פלסטיק מוצא עצמו גם בגוף בני האדם וקיימים מחקרים ומצאו שרידים של פלסטיק אף בעוברים ובשיליות.

בנוסף לכך, לפי נייר העמדה כלים חד פעמיים מעמיסים עלות עודפת על משק הפסולת – דווקא במצב שהוא גם כך נמצא במשבר (אחוזי הטמנה גבוהים ומצוקת נפח הטמנה). המס על הכלים החד פעמיים תורמים להפחתת הצריכה ולכן גם להפחתת הפסולת, פעולה שנמצאת בראש ההיררכייה הסביבתית של הטיפול בפסולת.

עוד מצוין במסמך כי בסקר שבוצע על ידי אדם טבע ודין ועמותת צלול בתקופה שבה חל המס, נמדדה ירידה של 27% בכמות פסולת הכלים החד פעמיים בחופי הים. הדבר חסך את עלות הטיפול בפסולת הזו, הציל ממוות בעלי חיים הנחנקים מפסולת זו וחסך זיהום במיקרו פלסטיק בים ובסביבה הטבעית.

המס על כלים חד פעמיים הוכח כיעיל ביותר, עם ירידה של 34% בצריכתם והכנסות ישירות למדינה בסך 378 מיליון ₪ בשנה. ביטול המס מוביל להפסד הכנסות זה, לצד עלויות חיצוניות גבוהות למשק, הכוללות:

  • פליטות פחמן דו-חמצני בעת ייצור, שינוע והטמנת הכלים החד פעמיים: כ-27 מיליון ₪ בשנה.
  • פינוי וטיפול בפסולת של הכלים החד פעמיים: כ-155 מיליון ₪ בשנה.
  • הוצאות על כלי אצירה נוספים: כ-5.2 מיליון ₪ בשנה.
  • טיפול בפסולת כלים חד פעמיים שמגיעה לשטחים פתוחים: כ-240 מיליון ₪ בשנה.

סה"כ העלויות החיצוניות נאמדות בכמעט חצי מיליון ₪ בשנה (427.2 מיליון ₪), מה שלפי ארגון אדם טבע ודין מדגיש את הכדאיות שבשמירה על המס. בהיעדר הפנמה של עלות השימוש, השימוש יימשך ואף יגבר ואיתו הפגיעות הבריאותיות והכלכליות; הארגון מוסיף: "רק לשם ההמחשה, משפחה המשתמשת בכלים חד פעמיים באופן תדיר מוציאה כ- 180 ₪ בחודש על כלים אלו ובמצטבר כ- 2,000 ₪ בשנה. סכום זה יכול להיחסך בקלות".

פלסטיק פוגע בבריאות

בנייר העמדה מפורטים הנזקים הבריאותיים העלולים להיגרם מהשימוש בכלים מפלסטיק, לרבות מומים במערכת הרביה אצל גברים, ירידה בפוריות, התבגרות מינית מוקדמת, עליה בשכיחות סרטן הערמונית, עליה בהשמנה, גיל בלות מוקדם ועוד. הארגון מדגיש כי גם המשתמשים בכלים לא בהכרח מכירים את ההשלכות הללו ולכן המדינה, כמחוקקת, אמורה לשקף זאת לציבור וגם להם באמצעות הטלת המס, במטרה לגרום להם לצמצם את הצריכה, בדומה למס המוטל על סיגריות.

ביטול ללא חלופה סביבתית

כזכור, בשנת 2021 הוטל מס על כלים חד פעמיים מפלסטיק תחת השרה להגנת הסביבה בממשלה הקודמת, תמר זנדברג. זנדברג קידמה את המהלך כחלק מתוכנית רחבה יותר להקטין את כמות הפלסטיק הנצרך.

אלא שהמס לא החזיק מעמד זמן רב והממשלה הנוכחית הכריזה על פטור זמני בתחילת 2023, עקב מחלוקת פוליטית שהתפתחה סביב המס. הפטור הזמני הוארך לשנה נוסף ב-2024, ולפני חודש משרד האוצר פרסם להערות הציבור את כוונתו לבטל את המס באופן קבוע. כאמור, כעת שר האוצר חתם על הצו שנכנס לתוקף, כלומר המס בוטל באופן סופי.

כפי שפרסמנו לאחרונה, המשרד להגנ"ס שיזם את הטלת המס על כלי פלסטיק חד פעמי, התנגד בעבר לפטור הזמני וטען שמדובר במס יעיל וסביבתי שמעודד מעבר לכלים רב-פעמיים. גם השרה להגנ"ס, עידית סילמן, הצהירה בעבר כי היא מתנגדת לביטול המס והצהירה שהיא תומכת בהצגת "חלופה מיטיבה ונכונה לכלל אזרחי מדינת ישראל".

עד היום המשרד להגנ"ס לא הציג חלופה להפחתת השימוש בכלים חד פעמיים מפלסטיק.

---

מסמכים רלוונטיים:

  1. נייר עמדה ביטול המס על כלים חד פעמיים מפלסטיק, ארגון אדם טבע ודין, 12.2024

חברות לפינוי וטיפול בפסולת

חברה איש קשר טלפון דוא"ל
ורידיס ורידיס 072-3360696 Veridis@infospot.co.il
נגב אקולוגיה מאיה כהן 072-3712247 Negev@infospot.co.il
ק.מ.מ מחזור מאיר 072-3942967 Kmm@infospot.co.il
טלאור כראדי הילה לישע 072-3972028 Talork@infospot.co.il
קומפוסטאור ליאת גרוס 072-3719906 compost@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>