לפני ימים ספורים פרסם משרד האוצר טיוטת צו לפיה תוארך הקפאת המס על כלים חד פעמיים מפלסטיק לשנה נוספת, עד סוף שנת 2024. בעקבות כך המשרד להגנת הסביבה וארגון אדם טבע ודין פרסמו, כל אחד בנפרד, התנגדות למהלך עם נימוקים שונים.
במסמך של משרד האוצר מכירים בכך שהמס השיג את מטרתו בשנה בה היה בתוקף (2022), כלומר הפחתת בצריכת כלים חד פעמיים, וכי לאחר הקפאתו בשנה שעברה (2023) צריכת הכלים החד פעמיים עלתה. אך באוצר טוענים כי המשך ביטול המס על כלים חד פעמיים נובע מהרצון להקל את נטל המס על הציבור לנוכח אתגרי התקופה, ואומרים כי מדובר בהפסד של הכנסות למדינה ממסים בהיקף שצפוי לעמוד על 330 מיליון ₪ בשנת 2024.
המשרד להגנת הסביבה טוען כי המס על כלים חד-פעמיים הוא כלי יעיל ומתון יחסית להפחתת השימוש בכלים חד-פעמיים ועידוד המעבר לכלים רב-פעמיים, ולכן אין לבטלו. אדם טבע ודין הוסיפו שמדובר במס הוגן מפני שהוא מטיל על המזהם את עלות התנהגותו וכי "בתקופה זו של מלחמה ושל מחסור בהכנסות לא ברור מדוע מוותר אוצר המדינה על הכנסה של 330 מיליון ₪ ממסים הוגנים וראויים. הניסיון מלמד שהחלופה להכנסה זו יימצא בהטלת מיסים אחרת, שעלולה להיות הוגנת פחות".
קישורים לטיוטת צו הארכת ביטול המס ולמכתב ההתנגדות של המשרד להגנ"ס – מופיעים בתחתית הכתבה.
כתבות רלוונטיות:
ישראל היא שיאנית בצריכת כלים חד פעמיים ונמצא שהצריכה לנפש גבוהה פי 5 מאשר באירופה. בין השנים 2020-2009 הצריכה לנפש הוכפלה בארץ והגיעה ל-7.5 ק"ג לנפש בשנה.
ארגון אדם טבע ודין תיאר בהודעתו את הנזקים החמורים שעלולים להיגרם לבריאות מכלים חד פעמיים. "שימוש בכלים חד פעמיים ככלי אוכל הוא בעל השלכות בריאותיות קשות. החומרים המצויים בפלסטיק זולגים למזון ולגוף האדם. קיימים מחקרים אשר מצאו שאריות של פלסטיק אפילו בשיליית אדם", לדבריו. המשרד להגנת הסביבה מוסיף שהחשיפה לחלקיקי מיקרו-פלסטיק יכולה להיות גם מהאוויר, מהקרקע ומהמים.
מלבד הנזק הבריאותי, כלי הפלסטיק החד פעמיים מסבים נזק משמעותי גם לסביבה. מדובר במוצר שהשימוש בו קצר ואין דרך למחזרו. הכלים האלו מגיעים להטמנה או לחופי הים ולשמורות הטבע. הם תופסים מקום רב במטמנות ומביאים להגדלת עלויות הניקוי ופינוי אשפה ולזיהום הים, השטחים הפתוחים והמרחב הציבורי.
המס על הכלים החד פעמיים נכנס לתוקף ב-1 בנובמבר 2021. לפי המשרד להגנת הסביבה, כחודש לאחר הטלת המס פורסמו נתונים שהצביעו על ירידה חדה ברכישת כלים חד-פעמיים. הנתונים הצביעו על כך שלקראת החלת המס ב 1.11.2021 הציבור הגביר את הרכישות כך שבחודש אוקטובר 2021 עלה המכר הכמותי בכ-20% בהשוואה לחודשי השנה האחרים, ובחודש נובמבר 2021 נרשמה ירידה של כ-65% במכירות. כלומר, למעשה היתה ירידה של כ-45% במכירות.
עקב שיקולים פוליטיים בוטל המס על כלים חד פעמיים בינואר 2023. מיד לאחר מכן, בפברואר 2023 כבר נרשמה עלייה של 15.5% במכירות ביחס לחודש הקודם. במרץ 2023 נרשמה עליה נוספת של 20% במכירות, ביחס לחודש הקודם.
לדברי עמותת אדם טבע ודין, "המס הוכח כאפקטיבי מבחינת הורדת הצריכה, וביטול המס הוכח כבעל השפעה ברורה של עידוד צריכה. לכן, ההחלטה להמשיך במדיניות של אי החלת המס נוגדת את טובת הציבור וטובת הסביבה".
כפי שדיווחנו לפני כשנה, המשרד להגנת הסביבה הודיע כי השרה הנכנסת דאז, עידית סילמן, התנגדה לביטול המס על כלים חד פעמיים והצהירה שהיא תומכת בהצגת "חלופה מיטיבה ונכונה לכלל אזרחי מדינת ישראל".
בהודעה של המשרד להגנת הסביבה, צוינה דוגמה לחלופה ראויה - סבסוד של מדיחי כלים, אולם המשרד לא התחייב שזו תהיה החלופה שתיבחר. בינתיים פרסמנו בחודש יוני שקרן הניקיון הקצתה תקציב עבור קמפיין ציבורי המעודד את צמצום השימוש בכלים חד פעמיים.
---
מסמכים רלוונטיים: