מס הפחמן פורסם, אך הוא ייכנס לתוקף רק לאחר אישור הכנסת
כדי שמס הפחמן ייכנס לתוקף ב- 1 לינואר 2025, עליו לקבל את אישור הכנסת, וגם הוא תלוי בכך שמשרד האוצר יפרסם את פרטי מנגנון הסיוע לתעשייה
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 11/9/2024

הנוסח הסופי של מס הפחמן שאושר בוועדת הכספים לפני כחודש, פורסם בשבוע שעבר ברשומות משרד המשפטים, לאחר ששר האוצר אישר וחתם עליו. היום (רביעי) נוסח הצו חזר לועדת הכספים של הכנסת ועבר שם אישרור אחרון, ללא שינויים. אך מסתבר שתהליך החקיקה טרם הושלם ומס הפחמן צריך לעבור את אישור הכנסת, ורק לאחר מכן יוכל להיכנס לתוקף בתאריך היעד של ה-1 לינואר 2025. אך גם אם ישלים את כל שלבי החקיקה, כניסת מס הפחמן לתוקף תלויה גם בכך שמשרד האוצר יפרסם עד סוף שנת 2024 את פרטי מנגנון הסיוע להסתגלות התעשייה למס הפחמן.

קישור לנוסח מתווה מס הפחמן שאושר מופיע בתחתית הכתבה.


כתבות רלוונטיות:

  1. מס הפחמן הישראלי אושר, 14.08.2024
  2. יתרונות וחסרונות במס הפחמן, 26.06.2024
  3. סוכם מתווה הסיוע להיערכות התעשיה למס הפחמן, 3.3.2024
  4. הממשלה אישרה את מס הפחמן, עם מספר שינויים, 24.1.2024
  5. למידע נוסף על שינוי אקלים | infospot

מתווה מס הפחמן הישראלי

הרעיון בהטלת מס פחמן הוא לייקר את הצריכה של דלקים פוסיליים בהתאם לגזי החממה שנפלטים מהשימוש בהם, תוך כדי הפנמה של העלויות החיצוניות שנגרמות מפליטות אלה – במקרה של גזי חממה הכוונה לנזק שנגרם משינוי אקלים. בנוסף לכך, מס הפחמן מהווה תמריץ להפחית את הצריכה של דלקים פוסיליים אותם הוא מייקר, ולעודד מעבר למקורות אנרגיה חלופיים ו'נקיים' יותר, דוגמת אנרגיות מתחדשות.

לפי הנוסח של מס הפחמן הוא יוטל בהדרגה החל משנת 2025 על פחם, גז טבעי, מזוט, גפ"מ ופטקוק. המס לא יחול על סולר ובנזין שמשמשים בעיקר לתחבורה ומס הקנייה שמוחל עליהם כבר עתה נחשב לגבוה ביחס למדינות ה- OECD ומגלם בתוכו את העלויות החיצוניות.

שיעורי מס הפחמן [₪ לטונה]:


להגדלה לחצו כאן

מאז שהעלה לראשונה את ההצעה למס פחמן ב-2021, המשרד להגנת הסביבה מנסה לקדם את הנושא. יוזמת האיחוד האירופי להטיל מס פחמן על סחורות המגיעות ממדינות שאין בהן מס פחמן בהתאם לפליטות הפחמן שנדרשו לייצורן, החל משנת 2026, נתנה דחיפה כלכלית נוספת ליישום מס פחמן בישראל, ולפני כשנה, בשל הגירעון התקציבי שיצרה המלחמה, נוצר מניע כלכלי נוסף ומשרד האוצר העלה מיוזמתו את ההצעה להטיל מס פחמן, שצפוי לייקר את המס על דלקים פוסיליים (מס הבלו) במאות אחוזים ועקב כך להגדיל את הכנסות המדינה ממסים ב- 2.5 מיליארד ₪ בשנה כשייושם במלואו, החל משנת 2030.

מתווה הסיוע להסתגלות התעשייה למס הפחמן

זה המקום גם להזכיר את עקרונות מתווה הסיוע לתעשיינים שהוצג בדיוני וועדת הכספים, כדי להסתגל למס פחמן, כפי שהוצגו בדיווח שלנו בעבר. המתווה כולל 3 סוגי מענקים:

  • מענקי הסתגלות: מנגנון דמוי מכסות הפליטה באירופה שיתמרץ התייעלות אנרגטית בתעשייה, לפיו המפעלים יקבלו מכסות פליטה פטורות ממס פחמן, בכמות שתלך ותצטמצם מדי שנה - בהתאם לשיעור ההתייעלות שמצופה מהתעשייה.
  • מענקי התייעלות: מיועדים לגופים שלא זכאים למענקי הסתגלות, במטרה שיעברו לטכנולוגיות פחות מזהמות – כגון מעבר מדלקים פוסיליים לחשמל, או התייעלות בתהליכי הייצור.
  • מענקים לקידום טכנולוגיות ללכידת פחמן: גובה המענקים יהיה בהתאם לגובה מיסוי הפחמן, כך שאם מפעל לוכד את גזי החממה שהוא פלט, הוא לא יהיה ממוסה בשיעור החיסכון שנוצר בפליטה שלו כתוצאה מלכידת הפחמן

בנוסף, משרד האוצר התחייב כי תעשיינים שמייצאים סחורה לאירופה יהיו זכאים לקיזוז מס הפחמן שהם משלמים בארץ ממס הגבולות שאירופה מטילה. אם מסיבה כלשהי אירופה תחייב את היצואנים מישראל במס גבולות, משרד האוצר התחייב למנוע כפל מס.

במידה ומתווה מפורט של מנגנון התמיכה בתעשייה לא יתפרסם לפני כניסת המס לתוקף בתחילת שנת 2025, כניסת המס לתוקף תדחה בשנה.

-----

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה