בשבועות האחרונים מתקיימים דיונים אינטנסיביים בוועדת הכספים של הכנסת בנוגע לאופן היישום של מס פחמן, עם דגש על מתווה סיוע למפעלי תעשייה, וסיוע לאוכלוסיות מוחלשות להתמודד עם המס המוצע. בשבוע הקרוב הדיונים צפויים להמשיך.
לפי הדיונים, משרד האוצר והתאחדות התעשיינים הגיעו להסכם לגבי תמריצים לתעשייה במקביל להטלת מס הפחמן. המענקים יהיו מ-3 סוגים: הסתגלות, התייעלות ותמרוץ פיתוח טכנולוגיות ללכידת פחמן.
בתוך כך נערך מו"מ ישיר בין משרד האוצר ליצרנית המלט נשר, ולחברת התפלת המים IDE, בשל נסיבות מיוחדות של השפעת מס הפחמן המוצע על הפעילות של חברות אלה. המתווה שסוכם על חברת המלט נשר צפוי גם להשפיע על ענף הטיפול בפסולת, שכן הפחתת הפליטות תגיע בזכות הגדלת השימוש בדלק מפסולת עירונית – RDF.
כתבות רלוונטיות:
לפי עקרונות מתווה הסיוע לתעשיינים שהוצג בדיוני וועדת הכספים, במקביל להטלת מס פחמן יוקצו לתעשייה 3 סוגי מענקים בסכום כולל של כ- 1 מיליארד ₪:
בנוסף להבטחה לתעשייה כי יוקצו לה מענקים בתמורה להתייעלות אנרגטית בהיקף של כמיליארד ₪, משרד האוצר התחייב כי תעשיינים שמייצאים סחורה לאירופה יהיו זכאים לקיזוז מס הפחמן שהם משלמים בארץ ממס הגבולות שאירופה מטילה. אם מסיבה כלשהי אירופה תחייב את היצואנים מישראל במס גבולות, משרד האוצר התחייב למנוע כפל מס.
בשלב הבא יפורסם המתווה שסוכם עם התעשיינים להערות הציבור. לפי התכנון, לאחר אישור המתווה, הוא יפורסם עד סוף השנה כדי שהתעשייה תוכל להיערך אליו. כאשר מס הפחמן אמור להיות מיושם החל מינואר 2025.
יצרנית המלט היחידה בישראל, נשר, משתמשת כיום בכמות גדולה של דלק ייחודי בשם פטקוק לצורך הפעלת כבשני המלט. הפטקוק הוא דלק מזהם במיוחד עליו מוצע להטיל מס פחמן גבוה. מכיוון שהחברה מתחרה עם יבוא של מלט ממדינות שבהן לא מתוכנן הטלת מס פחמן, נמצא מתווה שיאפשר לחברה להמשיך לפעול ולהיות רווחית גם לאחר הטלת מס הפחמן.
לפי הדיונים בוועדת הכספים, החברה הגיעה לסיכום עם משרד האוצר לפיו היא תתייעל משמעותית בפליטות גזי החממה שלה – בשיעור של 7.5% בשנה למשך 15 שנה ולא רק 2.1% כפי שמצופה משאר המפעלים, ובתמורה לכך תקבל ודאות רגולטורית להרחבת השימוש בדלק חלופי שמקורו בפסולת – RDF, שכבר היום נעשה בו שימוש, אך בהיקף מוגבל. לדברי יו"ר החברה, זו האפשרות היחידה שלה לשרוד תחת מס הפחמן. בפרויקט יושקעו כ- 1.6 מיליארד ₪, שככל הנראה חלקם יגיעו מהמדינה וחלקם יושקעו על ידי החברה.
הגדלת השימוש ב RDF במפעל המלט של נשר צפוי גם להשפיע על ענף הפסולת, מכיוון שכבר כיום מפעל מיון ה RDF שפועל בחירייה, קולט כ 600,000 טון פסולת עירונית, המהווה כ 10% מהפסולת העירונית המיוצרת בישראל מדי שנה. לאחר תהליך המיון, חלק מהפסולת, בעל הערך האנרגטי הגבוה יותר (נייר, קרטון, פלסטיק, גזם וטקסטיל) עובר לשימוש כדלק חלופי בכבשן המלט של נשר רמלה.
בשנת 2022 RDF היווה כ 25% מתמהיל הדלקים של המפעל. ההרחבה המתוכננת של השימוש ב RDF, תגדיל באופן משמעותי את כמות הפסולת העירונית שתעבור מיון לשם כך, וזה יהווה את אחד הפתרונות המרכזיים לפסולת עירונית בישראל, ובפרט בגוש דן.
מו"מ נוסף שמנהל משרד האוצר על רקע הכוונה להטיל מס פחמן הוא עם חברות להתפלת מים ובראשם חברת IDE שמפעילה את מרבית מתקני ההתפלה בישראל. תהליך ההתפלה צורך גם הוא אנרגיה בשיעור גבוה, ולכן מתקני ההתפלה פטור ממס, כפי שלטענתן נהוג באירופה בענף הזה. אלא שבין הצדדים לא הושגו הסכמות מהותיות.
לדברי ח"כ נעמה לזימי ממפלגת העבודה, שדיברה בדיון בועדת הכספים, מס הפחמן המוצע הוא למעשה 'מס חשמל' על השכבות החלשות, שצפויות לחוות עלייה בתעריפי החשמל. לדבריה, "מס פחמן זה חשוב ואני רוצה להצביע בעד, אבל בעולם התהליך כלל חיוב דיפרנציאלי לפי צריכת חשמל בפועל. בואו נגדיר דיונים בוועדה למשך 3 חודשים, ואז נקבע מנגנון סביר. לא צריך להעביר את זה בלחץ. המנגנון כרגע לא 'אפוי'".
בתגובה השיב משרד האוצר כי הודות למנגנון החדש שמציע אפשרות לעבור לצריכת חשמל מספקי חשמל פרטיים, משקי הבית החלשים (והחזקים) יוכלו לצרוך כמות חשמל רגילה בלי לשלם יותר.
כאמור, הדיונים בועדת הכספים יימשכו גם השבוע, ואם לא יהיו הפתעות, צפויה שם גם הצבעה על אישור מס הפחמן ביום רביעי.
---
מסמכים רלוונטיים