בהמשך לדיווח שלנו לפני 3 חודשים, המשרד להגנת הסביבה הודיע אמש כי החל בתקופת הרצה לאתר האינטרנט חדש, שבו מוצגים לציבור באופן שוטף נתוני הניטור הרציף של המזהמים הנפלטים מארובות מפעלי התעשייה. האתר עדיין בהרצה ותחנות ניטור נוספות יעלו בהדרגה. קישור לאתר מופיע בתחתית הכתבה.
מדובר על תהליך שהחל לפני יותר מ-7 שנים לחיבור נתוני הניטור הרציף של ארובות המפעלים לבסיס נתונים ארצי אחיד שיציג את הנתונים לציבור בישראל. יש כיום כ-300 מערכות ניטור רציף של מזהמי אוויר שונים, המותקנות ב-177 ארובות פעילות הנמצאות ב-67 מפעלים.
כ-60% ממערכות הניטור הרציף בארובות נמצאות במחוז דרום, כ-20% מהן במחוז חיפה, והיתר במקומות שונים. מרבית הארובות החייבות בניטור רציף שייכות לתעשיות האנרגיה והתעשייה הכימית, והיתר לתעשיות אחרות. גלאי הניטור מנטרים את המזהמים תחמוצות חנקן (NOx), תחמוצות גופרית (SOx), פחמן חד-חמצני (CO), פחמן אורגני כולל (TOC), חלקיקים נשימים (PM), חומצה הידרופלוארית (HF), חומצת מימן כלורי (HCl), חמצן דו-חנקני (N2O) ואמוניה (NH3).
כאמור, הנתונים האלה, המשודרים מהגלאים שבארובות, מתפרסמים כעת לציבור באתר אינטרנט ייעודי שהקים המשרד להגנת הסביבה, שנמצא בשלבי הרצה. קישור לאתר מופיע בתחתית הכתבה.
כתבות רלוונטיות:
המשרד להגנ"ס מחייב מפעלים עם ארובות להתקנת מערכות לניטור רציף של פליטות מזהמים באמצעות תנאים בהיתרי הפליטה לאוויר או ברישיון עסק. מערכות ניטור רציף מאפשרות הן למפעל, והן למשרד להגנ"ס, מעקב ופיקוח שוטף אחר פליטת מזהמים ועמידה בערכי הסף המותרים, לצד תגובה מיידית במקרים הנדרשים, על בסיס מידע בזמן אמת.
המפעלים נדרשים לשדר בזמן אמת את נתוני הניטור הרציף בארובות למשרד להגנ"ס, כעת, הנתונים האלה יוצגו לציבור, באתר אינטרנט חדש שהוקם לצורך כך. כדי להבטיח אמינות ואחידות של הנתונים, לפי נוהל בקרת הנתונים של המשרד להגנ"ס, המפעלים נדרשים לבצע תיקוף (אימות) של נתוני הניטור הרציף בתוך 7 ימי עבודה. כלומר, המשרד להגנ"ס יפרסם לציבור את נתוני הניטור הרציף בארובות בעיכוב של 7 ימים, רק לאחר שנבדקו ועברו תיקוף.
חלק מאיגודי הערים לאיכות הסביבה, כמו איגוד ערים מפרץ חיפה או איגוד ערים שרון-כרמל, מקבלים גם הם את שידור נתוני הניטור הרציף מהמפעלים ונוהגים לפרסם את הנתונים הגולמיים באופן ישיר ומיידי לציבור באתר האינטרנט שלהם, ללא הצגת הנתונים המתוקפים לאחר 7 ימים. מצב זה עלול לגרום לפערים בין נתוני הניטור שעברו אימות ותיקוף שיפורסמו באתר המשרד להגנ"ס לבין הנתונים הגולמיים שיופיעו באתרי איגודי הערים.
תצוגת ברירת המחדל באתר מציגה את נתוני הניטור הרציף עבור כל ארובה ביחידת זמן של שעה או חצי שעה, בהתאם לערך הקבוע בהיתר המפעל. לנוחות הציבור, מפורסם גם ממוצע יומי כולל השוואה לתקן הפליטה המותר (ערך הסף – מסומן בקו בצבע אדום), בתוספת רווח בר סמך שמייצג את מרווח הטעות הסטטיסטי שנוסף לתקן הפליטה (מסומן בצבע ורוד על הגרף), ושמעבר לו אסור למפעלים לחרוג.
לציבור יש אפשרות להוריד את הדו"חות, לפי פרקי זמן שונים ובממוצעי זמן שונים, ולצפות בהם בצורה של גרף או קובץ אקסל, לבחירתם.
דוגמא לתצוגת נתוני ניטור רציף בארובה
נתוני הניטור הרציף בארובות שמתפרסמים כעת, מצטרפים לנתוני תחנות הניטור הרציף באוויר הפתוח של כ –200 תחנות ניטור הפזורות בישראל, ומשודרות לציבור באתר אינטרנט ייעודי שקיים כבר מספר שנים. מדובר באתר אחר מזה שמציג את נתוני הניטור הרציף בארובות. קישור לאתר מופיע בתחתית הכתבה.
לפני כ-3 חודשים, דיווחנו שהמשרד להגנת הסביבה החל לפרסם גם את נתוני 22 תחנות הניטור התפעוליות המוצבות על גדרות מפעלים ובנמלי הים.
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "פיתוח הכלי החדש הוא צעד משמעותי נוסף בשקיפות ובהנגשת מידע סביבתי חיוני לציבור. באמצעות הצגת נתוני הניטור הרציף של מזהמי אוויר בארובות, אנו מעצימים את יכולת הציבור להיות מעורב בשמירה על איכות האוויר ובריאות הציבור. זוהי דוגמה נוספת למחויבות שלנו לשקיפות, לפיקוח אפקטיבי, ולהגנה על הסביבה"
מנהלת אגף מניעת זיהום אוויר ואסבסט במשרד להגנ"ס, רעות רבי: "הכלי החדש מהווה קפיצת מדרגה טכנולוגית בניהול מידע סביבתי בישראל. הוא משלב טכנולוגיות לאיסוף, לעיבוד ולהצגת נתונים בזמן אמת, ומאפשר גם לציבור לנתח מגמות ולזהות חריגות במהירות וביעילות. הנגשת מידע זה תעודד שיח ציבורי מושכל בנושאי איכות אוויר ותקדם שיתופי פעולה בין הממשלה, התעשייה והציבור"
------
מסמכים רלוונטיים: