בעשור האחרון לא חלו שינויים גדולים במגמת פרסום דוחות אחריות תאגידית [ESG - Environmental, Social, and Governance] של חברות בישראל, אך בשנה האחרונה נדמה כי התחום התעורר. האם זה נכון? באמצעות ניתוח נתוני דוחות האחריות התאגידית שפורסמו בשנת 2020 בישראל, נבחן את המגמות והשינויים בתחום.
כתבות רלוונטיות:
מאז שהדירקטיבה האירופית לדיווח לא פיננסי נכנסה לתוקף לפני מספר שנים, אלפי חברות באירופה המעסיקות למעלה מ- 500 עובדים אשר מוגדרות כבעלות עניין לציבור מחויבות בדיווחי אחריות תאגידית. בישראל, למעט חמשת הבנקים, אין חובת דיווח אחריות תאגידית, כלומר רוב החברות הישראליות שמדווחות, עושות זאת באופן וולונטרי.
כך, בעשור האחרון, מתפרסמים מדי שנה בין 20 ל- 30 דוחות אחריות תאגידית של חברות ישראליות. אך במהלך השנה האחרונה התרחשו שני אירועים שיכולים להשפיע על כך:
למרות שבסבב הראשון של המענקים לדוחות אחריות תאגידית זכו 17 חברות, נראה כי את התוצאות נראה רק בשנת 2021 ואילך.
לפי מאגר המידע לדוחות אחריות תאגידית של אתר infospot, בשנת 2020 פורסמו 26 דוחות אחריות תאגידית בישראל, עלייה קלה במספר הפרסומים לעומת השנים 2019 ו-2018, אז פורסמו 21 דוחות ו-24 דוחות, בהתאמה. אולם לא מדובר בשנה עם כמות הפרסומים הגדולה ביותר, שכן ב-2017 פורסמו 27 דוחות אחריות תאגידית. כך שלא מדובר בשינוי מגמה.
מרבית הדוחות שפורסמו בשנת 2020 התייחסו לשנת הפעילות 2019, וחלקם הקטן התייחס גם ל-2018. מתוך 26 הדוחות, 3 התייחסו לשנים 2017-2018 בלבד.
השיוך של דוחות אחריות תאגידית במאגר המידע של אתר infospot מתבצע לפי מועד פרסום הדוח. כך ברשימה של שנת 2020 מופיעים דוחות שמועד הפרסום שלהם היה בשנת 2020.
כמו בכל שנה, רוב הפרסומים היו של חברות שהציגו דוחות בשנים קודמות – כלומר מועדון מצומצם של חברות שמקפידות על פרסום דוח אחריות תאגידית באופן וולונטרי. לצד חמשת הבנקים שמחויבים בדיווח שנתי מתוקף הוראה של המפקח על הבנקים, 6 חברות פרסמו דוחות אחריות תאגידית ב-3 שנים האחרונות ברצף:
מבין המדווחות בשנת 2020, 6 חברות דיווחו בפעם הראשונה:
מעניין לציין שכ-25% מהחברות שדיווחו הן חברות ממשלתיות, ביניהן נתיבי ישראל, חברת החשמל ותעשייה אווירית. הגדילה לעשות חברת נתיבי ישראל שפרסמה דוח אחריות תאגידית ב-3 שפות - עברית, אנגלית וערבית, הראשונה לעשות זאת בישראל.
פילוח לפי ענף: מעל 50% מהחברות המדווחות (14) הן חברות יצרניות / תעשייתיות, עוד 6 חברות מתחום הפיננסים, 4 חברות מענף התחבורה ו-2 מענף האנרגיה.
ד"ר ליעד אורתר, ראש המכון לאחריות תאגידית התייחס לממצאים ואמר למערכת infospot: "לצערי נמשכת מגמת אי האימוץ של גישות הדיווח החברתי-סביבתי בישראל והנתונים של שנת 2020 מוכיחים זאת. אם נשווה את כמות הדוחות המפורסמים בישראל למדינות עם גודל כלכלי דומה, נגלה שאנחנו מצויים הרחק הרחק מאחור ושם מפרnסים מאות דוחות בשנה. רובו של המגזר העסקי בישראל נמנע מלאמץ גישות רצוניות (וולונטאריות) של שקיפות חברתית-סביבתית אך מגמה זו תשנה במוקדם או במאוחר.
השינוי המשמעותי ביותר שאנחנו רואים בשנה האחרונה היא הכניסה של משקיעים משמעותיים לעולמות ה- ESG. משקיעים אלו לא יקבלו התנהלות תאגידית חברתית וסביבתית הסמויה מן העין. הם דורשים שקיפות סדורה ובנייה של תקני דיווח לקיימות sustainability reporting standards.
ארגוני תקינה עולמיים כמו ה IFRS והאיחוד האירופי המנסח מחדש את הדירקטיבה, משנים את כללי המשחק וכדאי מאוד לעסקים בישראל להבין שהכללים השתנו וכדאי שהם יתאימו את עצמם לכך ובמהרה!"
לאחרונה דיווחנו כאן כי הרשות לניירות ערך פרסמה את המלצותיה לדיווח אחריות תאגידית בנושאים סביבתיים וחברתיים. הרשות קראה לחברות הנסחרות בבורסה לפרסם באופן וולונטרי דוחות אחריות תאגידית ESG, זאת בהמשך להתייעצות עם הציבור בשאלה אם יש לחייב את החברות הישראליות הנסחרות בבורסה לדווח על הסיכונים הסביבתיים והחברתיים שהן חשופות אליהם. לבסוף החליטה הרשות שלא לחייב לדווח אך הבטיחה הדרכה וייעוץ לחברות שיאמצו את המלצתה לעשות כן.
בשנה החולפת המשרד לנושאים אסטרטגיים פרסם 2 סבבים של קול קורא לתמיכה כספית עד 100,000 ₪ בחרות שרוצות לפרסם דיווחי אחריות תאגידית ESG. הקול הקורא היה מיועד לחברות שלא פרסמו דוחות מסוג זה בשנים האחרונות ולכן צפוי היה להגדיל משמעותית את כמות החברות המדווחות בישראל.
בסבב הראשון זכו 17 חברות. 14 חברות זכו בסבב השני, אך כנראה שאת הדוחות החדשים נראה רק במהלך שנת 2021 ואילך. להלן שמות החברות שזכו במענקים בשני הסבבים:
הזוכות בסבב 1:
הזוכות בסבב 2:
התוכנית נועדה לקדם הסברה כלכלית חיובית של חברות ישראליות בעולם.
במהלך השנה החולפת דיווחנו על מספר צעדים נוספים שיכולים להשפיע באופן עקיף על דיווחי האחריות התאגידית של חברות בישראל, הנה כמה מהם:
אמנם צעדים אלה לא עסוקים ישירות בדיווח אחריות תאגידית, אך הם כן מצביעים על הקשר שבין נושאי סביבה לבין ביצועים פיננסיים ומעלים את המודעות לנושאים הסביבתיים בקרב המגזר העסקי והפיננסי, ואגב כך יכולים להשפיע על החברות לדווח על התוצאות והאתגרים שלהן בתחום.
דר' אבשלום אדם, מומחה בתחום האחריות התאגידית, הרחיב על המגמות בסקטור הפיננסי העולמי והשפעתן על ישראל.
לדברו, בשנים האחרונות, מוסדות ושווקים פיננסיים מפתחים כלי מדידה ושקלול סיכונים של השקעות תוך כדי התייחסות לדוחות אחריות תאגידית. לשם כך נדרשים כלי דיווח סטנדרטים, ולכן יש מגמה של חיזוק שקיפות המידע למשקיעים באמצעות שימוש בפרוטוקולים דוגמתSASB (Sustainability Accounting Standards Board) או GRI (Global Reporting Standards).
ד"ר אדם מוסיף כי בשווקים הפיננסיים בעולם, מיליארדי דולרים מושקעים על בסיס מתודולוגיות של אחריות תאגידית ולכן, למרות שכיום מעט חברות ישראליות מדווחות על אחריות תאגידית, דרישות המשקיעים הבינלאומיים יעודדו חברות בישראל לפעול לדיווח אחריות תאגידית.
------
מוזמנים לצפות ברשימת דוחות אחריות תאגידית בישראל
עורכי דין בתחום המשפט הסביבתי:
חברה | איש קשר | טלפון | מייל |
---|---|---|---|
ליפא מאיר ושות'- עורכי דין | ד"ר ציפי איסר-איציק | 072-3718653 | Lipameir@infospot.co.il |
קובי בר-לב עורכי דין | קובי בר-לב | 072-3712012 | KB@infospot.co.il |
לאינדקס הספקים>> |