בכנס סביבה 2050 מושב שעסק בנושא הפסולת, הציף את המתחים סביב הרפורמה בענף הטיפול בפסולת עירונית שקידם משרד האוצר, לאור חוסר ההצלחה של המשרד להגנ"ס לקדם את אסרטגטיית הטיפול בפסולת שהוא הוביל בשנים האחרונות.
נציג משרד האוצר הדגיש כי מצב משק הפסולת בישראל לא תואם מדינה מתקדמת, וכי יש לקדם בדחיפות הקמת מטמנות חדשות כדי לתת מענה למשבר הפסולת בטווח של השנים הקרובות. נראה שגם המשרד להגנ"ס מבין כיום שאין ברירה אלא לפתוח מטמנות חדשות, אך נציג המשרד להגנ"ס בכנס הדגיש כי ענף הפסולת זקוק ליציבות ולא לזעזועים ושינוי מדיניות נוספים, כשהוא מתכוון לחלק מהשינויים שהוצעו ברפורמה של משרד האוצר.
כתבות רלוונטיות:
בכנס סביבה 2050, הביע עידו מור, רפרנט מים וסביבה במשרד האוצר, דאגה ממצב משק הפסולת בישראל. לדבריו גורמים עברייניים השתלטו על תחום הטיפול בפסולת בחלק מהמקומות, בהעדר רגולציה ואכיפה. "אנחנו במשק פסולת שמתנהל כמו במרכז אמריקה – עם פשיעה, שליטה אזורית של קבלנים ומטמנות, וסכנת חיים לתושבים", הזהיר.
מור הוסיף שישראל אינה ערוכה לטיפול בפסולת לאחר שנת 2026. לדבריו, מצוקת נפח ההטמנה כבר החלה, ואין זמן לבזבז מכיוון שהקמת מטמנה חדשה אורכת כשלוש שנים, מרגע שיש היתר בנייה. כיום משנעות משאיות פסולת מהצפון לדרום בשל העדר פתרונות חלופים.
עופר בוגין, מנכ"ל חברת דקל תשתיות שהשתתף בדיון, הצטרף למור ואמר שיש לפרסם שני מכרזים למטמנות חדשות בשנה הקרוב, שלא ליד המטמנות הקיימות בדרום, על מנת לייצר חלופה ותחרות מולם. "הפתרון צריך להיות דרסטי ומהיר, אחרת נמצא את עצמנו במשבר".
חברת דקל תשתיות היא זרוע איכות הסביבה של קבוצת האחים יעקובי YSB וקרן ג'נריישן שמחזיקים בה בשותפות. דקל תשתיות מחזיקה או שותפה במספר פעילויות בתחום הפסולת: מפעל מיון הפסולת העירונית של ירושלים (גרין נט), אתר טיפול ביולוגי בבוצה תעשייתית וקרקעות מזוהמות (גרינסויל), תאגיד המיחזור לפסולת אלקטרונית מ.א.י. מלפני כחודש החברה מפעילת את תחנת המעבר של חירייה ובתהליכי הקמת מתקן מיון חדשני במקום. בנוסף לכך, החברה מתמודדת במכרז להקמת מתקן השבת אנרגיה מפסולת בנאות חובב.
כפתרון טווח ארוך לטיפול בפסולת, הדוברים הסכימו עם האסטרטגיה של המשרד להגנ"ס לקדם הקמה של מתקני השבת אנרגיה מפסולת, אלא שהקצב לדבריהם, איטי מדי.
מור, נציג האוצר, אמר שיש צורך בהמון מתקני טיפול השבת אנרגיה מפסולת ב-20 השנים הקרובות, כדי להחליף את ההטמנה ובהתאם לגידול הצפוי באוכלוסייה וכמות הפסולת שתיווצר. אלא שנכון לעכשיו פורסם רק מתקן השבה אחד (RDF בנשר רמלה) ומכרז אחד, למתקן השבה בנאות חובב.
מור הזכיר כי החלטה הממשלה שהתקבלה לפני חודשיים בדבר הרפורמה בטיפול בפסולת מתירה ומעודדת יזמים פרטיים לקדם הקמה של מתקני השבה ומתקני טיפול בפסולת אורגנית, צעד שאמור לסייע בקידום הנושא.
בוגין מחברת דקל הסכים עם מור, וטען שכדי שבעוד 10 שנים יהיה פתרון חלופי להטמנה, צריך כבר כעת, בכל שנה לפרסם מכרז להקמת מתקן השבה.
אלעד עמיחי, סמנכ"ל שלטון מקומי במשרד להגנ"ס שהשתתף גם הוא בכנס סביבה 2050, אמר כי חשוב שאסטרטגיית הפסולת של המשרד תישמר. "לא לזגזג, לא לשנות, לא לעשות פניות חדות. אפשר במקביל לשבת ולדבר על שינויים שרוצים לעשות, אבל אסור לעצור את הרכבת של מתקני הטיפול בפסולת", הוא סיכם.
בספטמבר האחרון דיווחנו כי המשרד להגנת הסביבה התנגד בחריפות להצעת הרפורמה בפסולת מצד משרד האוצר. חלק מההצעה של משרד האוצר כלל העברת סמכויות מהמשרד להגנ"ס למשרד האוצר בטענה שהמשרד להגנ"ס כשל בטיפול בפסולת. בסופו של דבר הרפורמה התקבלה בנוסח מרוכך.
הדברים נאמרו בכנס סביבה 2050 ביוזמת משרד ארנון תדמור לוי, החברה לשרותי איכות הסביבה, ובני מורן הפקות