5 קבוצות עברו את שלב המיון במכרז להקמת מתקן השבה בנאות חובב
לגבי קבוצה אחת אין לנו מידע, אך יתר הקבוצות עברו את המיון ויוכלו להגיש הצעה למכרז להקמה והפעלה של מתקן השבת אנרגיה מפסולת עירונית בנאות חובב
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 17/7/2024

6 הקבוצות שניגשו לשלב המיון המוקדם (PQ) במכרז להקמת מתקן אנרגיה מפסולת עירונית בנאות חובב, קיבלו בשבוע שעבר תשובות האם עברו לשלב הבא ויוכלו להגיש הצעה למכרז.

להזכירכם, מדובר במתקן ההשבה לפסולת עירונית הראשון מסוגו בארץ ולצידו צפוי לקום מתקן מיון לפסולת עירונית ומתקנים נלווים. מתקן ההשבה יקלוט שאריות פסולת עירונית שאינה ניתנת למיחזור מאזור הדרום בלבד.

לפי התוכנית הראשונית, בשלב ראשון המיזם יטפל בפסולת מאזור באר שבע בהיקף של כ-300 אלף טונות בשנה, זאת תוך יישום עקרונות הרגולציה הסביבתית האירופית העדכנית המחמירה להשבת אנרגיה מפסולת. לפי היקף הגידול בכמות הפסולת באזור הדרום, תיתכן הרחבת המתקן בעתיד. הקמת מתקן ההשבה צפויה להמשך 30 חודשים, והחברה שתזכה במכרז תקבל את הזכות להפעלתו במשך 25 שנה. לאחר מכן המתקן יעבור לבעלות המדינה ללא עלות.


כתבות רלוונטיות:

  1. 6 קבוצות ניגשו למכרז הקמת מתקן השבת אנרגיה מפסולת, 16.07.2024
  2. פורסם המכרז להקמת מתקן ההשבה הראשון בישראל, 14.5.2023
  3. הרשויות המקומיות צריכות להיות שותפות במתקני הפסולת, 03.07.2024
  4. הממשלה אישרה קידום מתקן השבת אנרגיה מפסולת בירושלים, 16.06.2024
  5. למידע נוסף על פסולת עירונית | infospot

6 קבוצות ניגשו, 5 עברו, אחד לא ידוע

מבירור שערכנו, עולה כי כל הקבוצות שניגשו לשלב המיון המוקדם עברו אותו, למעט אחת הקבוצות שאין לנו מידע לגביה והיא לא מסרה התייחסות (פורד מ.מ - דוד שחר - CEST). בנוסף לכך, בקבוצה אחרת, נפסלה מועמדותה של חברת הפסולת המוכרת ורידיס, אך כנראה שיתר השותפות בקבוצה עברו את שלב המיון המוקדם.

אלו 6 הקבוצות שהגישו הצעות במסגרת הליך המיון המוקדם להקמת מתקן השבת אנרגיה מפסולת בנאות חובב:

  1. חברת דקל תשתיות, חברת bluegen (לשעבר GES), וחברת שפיר: bluegen מחזיקה בין היתר בשליטה באחת מחברות הטיפול בפסולת המובילות בישראל – ק.מ.מ שמפעילה מתקני מיון, מתקני מיחזור, מערך איסוף ועוד. bluegen גם שותפה במתקני מיון ומיחזור פסולת נוספים והיא מחזיקה ב-50% מחברת דקל תשתיות שבבעלותה מתקן מיון הפסולת בירושלים גרין-נט, ומתקן גרינסויל לטיפול ביולוגי בבוצה וקרקעות מזוהמות. שפיר היא חברת בניית תשתיות והנדסה אזרחית.
  2. חברת נגב אקולוגיה וחברת שיכון ובינוי: נגב אקולוגיה היא מהחברות המובילות בישראל בענף הפסולת. היא מתמחה באיסוף, פינוי, הובלה, טיפול ומיחזור של פסולת מגוונת. שיכון ובינוי הינה חברת בנייה ותשתיות המחזיקה במתקן הטיפול בפסולת מסוכנת אלקון, שותפה במתקן הטיפול בפסולת זירו וייסט ושותפה בפרויקטים שונים של אנרגיה באמצעות חברת הבת שיכון ובינוי אנרגיה.
  3. חברת דניה סיבוס וחברת משאב אנרגיה: דניה סיבוס היא חברת בנייה של נדל"ן, ותשתיות. משאב אנרגיה היא חברת בת של משאב ייזום ופיתוח שמחזיקה בבעלות גם על מפעל המלט נשר רמלה - בו חברת משאב אנרגיה הקימה ומפעילה את תחנת הכוח הפרטית.
  4. חברת מנרב וחברת להב:  מנרב היא חברת הנדסה, בנייה ותשתיות שהשתתפה בין היתר בהקמת תחנות הכוח צפית ודליה. חברת להב עוסקת בנדל"ן, באנרגיה מתחדשת ובפעילות דלק.
  5. חברת אלקטרה, וחברת היטאצ'י זוסן אינובה (HZI) (ללא ורידיס שמועמדותה נפסלה): אלקטרה מפעילה עשרות מט"שים, ומבצעת בין היתר בשנים האחרונות את הפרויקטים של הרחבת השפד"ן. HZI היא חברת טכנולוגיה יפנית שמתמחה במתקני השבת אנרגיה מפסולת.
  6. החברות פורד מערכות מוניציפליות ו- Beijing China Sciences Runyu Environmental Technology CO (CEST) בשיתוף חברת דוד שחר בע"מ: חברת פורד מקבוצת בי פיור עוסקת בשרותי אחזקה וניקיון לרשויות מקומיות ומפעלים. חברת CEST הינה חברת סינית שמתמחה בין היתר בפרויקטים של השבת אנרגיה מפסולת. החברה נסחרת בבורסה של שנזן. דוד שחר בע"מ הינה חברה קבלנית.

ביטול השתתפות חברת הפסולת המובילה

חברת ורידיס, חברת הטיפול בפסולת עירונית הגדולה בישראל, הודיעה כי ועדת המכרזים הממשלתית פסלה את מועמדתה של החברה להקמת מתקן השבת האנרגיה מפסולת עירונית בנאות חובב, בשל החשדות שעולות מתוך החקירות שהמשרד להגנ"ס מנהל כנגדה. ככל הנראה מדובר על החקירות בהקשר של הפעלת אתר הטיפול בפסולת אורגנית, משואה, שבבקעת הירדן.

ורידיס מסרה כי מדובר בהחלטה שגויה שלוקה בפגמים קשים שמצדיקים את ביטולה. החברה חולקת על המסקנות שהוצגו על ידי ועדת המכרזים, וסבורה כי מדובר בהחלטה חריגה ומנוגדת לדין. בכוונת החברה לנקוט בהליכים משפטיים, במידה וטענותיה יידחו.

איפה יקומו מתקני השבת אנרגיה מפסולת עירונית?

מתקני השבת אנרגיה מפסולת עירונית הם נדבך משמעותי באסטרטגיית הטיפול בפסולת עירונית של המשרד להגנ"ס. מתקני ההשבה אמורים לקלוט את שאריות המיון שלא ניתנות למיחזור, המהוות כ- 40% ממשקל הפסולת העירונית, ולהפיק מהן אנרגיה תוך כדי טיפול תרמי (שריפה), בדומה לאופן שבו זה מתבצע במדינות המפותחות.

כיום יש מתקן השבה אחד לפסולת עירונית בישראל, מפעל המלט נשר ברמלה שמשתמש בתחליף לדלק שיוצר מפסולת עירונית במתקן ה-RDF בחירייה. מלבד המתקן בנשר, ומתקן ההשבה המתוכנן בנאות חובב, יש עוד 5 מתקני השבה בשלבי תכנון שונים.

המיקומים של התקנים שנמצאים בתכנון הם: עכו, פארק המיחזור חירייה, עטרות שבסמוך לירושלים, במישור רותם – שם המתקן יטפל כנראה בשאריות פסולת שיגיעו מכל הארץ באמצעות רכבת, והרחבה של השימוש ב- RDF  במפעל המלט נשר ברמלה.

בנוסף למתקנים אלה המשרד להגנ"ס מעריך כי נדרשים 3 מתקני השבה נוספים עד שנת 2040, בשל הגידול בכמות הפסולת העירונית. כלומר, עד 2040 אמורים להיות בסה"כ 10 מתקני השבת אנרגיה מפסולת בישראל.


חברות לפינוי וטיפול בפסולת

חברה איש קשר טלפון דוא"ל
ורידיס ורידיס 072-3360696 Veridis@infospot.co.il
נגב אקולוגיה מאיה כהן 072-3712247 Negev@infospot.co.il
ק.מ.מ מחזור מאיר 072-3942967 Kmm@infospot.co.il
טלאור כראדי הילה לישע 072-3972028 Talork@infospot.co.il
קומפוסטאור ליאת גרוס 072-3719906 compost@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>