6 קבוצות ניגשו למכרז הקמת מתקן השבת אנרגיה מפסולת בנאות חובב
6 קבוצות הגישו את מועמדותן לשלב המיון המוקדם במכרז לתכנון, למימון, להקמה להפעלה ולתחזוקה של מתקן השבת אנרגיה מפסולת עירונית
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 12/12/2023

ועדת המכרזים המשותפת למשרד האוצר ולמשרד להגנת הסביבה הודיעה כי 6 קבוצות, מקומיות ובינלאומיות, הגישו את מועמדותן לשלב המיון המוקדם במכרז להקמת מתקן תרמי להשבת אנרגיה מפסולת עירונית במועצה התעשייתית נאות חובב.

מדובר במתקן ההשבה לפסולת עירונית הראשון בארץ (קיים בארץ מתקן השבה אחד לפסולת מסוכנת) ולצידו צפוי לקום מתקן מיון לפסולת עירונית ומתקנים נלווים. מתקן ההשבה יקלוט שאריות פסולת עירונית שאינה ניתנת למיחזור מאזור הדרום בלבד.

לדברי המשרד להגנת הסביבה, בשלב ראשון יטפל המיזם בפסולת מאזור באר שבע בהיקף של כ-300 אלף טונות בשנה, זאת תוך יישום עקרונות הרגולציה הסביבתית האירופית העדכנית המחמירה להשבת אנרגיה מפסולת משנת 2019. לפי היקף הגידול בכמות הפסולת באזור הדרום, תיתכן הרחבת המתקן בעתיד.

הקמת מתקן ההשבה צפויה להמשך 30 חודשים, והחברה שתזכה במכרז תקבל את הזכות להפעלתו במשך 25 שנה. לאחר מכן המתקן יעבור למדינה ללא עלות.


כתבות רלוונטיות:

  1. פורסם המכרז להקמת מתקן ההשבה הראשון בישראל, 14.5.2023
  2. הממשלה אישרה להקים מתקן השבת אנרגיה מפסולת, 18.10.2022
  3. פורסם המכרז הראשון להקמת מתקן השבת אנרגיה מפסולת, 10.10.2019
  4. מינהלת חדשה להקמת מתקני טיפול בפסולת, 19.3.2023
  5. המשרד להגנ"ס עוצר את מתקני ההשבה, 06.8.2020

6 הקבוצות שמתחרות על הקמת מתקן ההשבה בנאות חובב

אלו 6 הקבוצות שהגישו הצעות במסגרת הליך המיון המוקדם להקמת מתקן השבת אנרגיה מפסולת בנאות חובב:

  1. חברת שפיר, חברת דקל תשתיות וחברת bluegen (לשעבר GES): שפיר היא חברת בניית תשתיות והנדסה אזרחית, bluegen מחזיקה בין היתר בשליטה באחת מחברות הטיפול בפסולת המובילות בישראל – ק.מ.מ שמפעילה מתקני מיון, מתקני מיחזור, מערך איסוף ועוד. bluegen גם שותפה במתקני מיון ומיחזור פסולת נוספים והיא מחזיקה ב-50% מחברת דקל תשתיות שבבעלותה מתקן מיון הפסולת בירושלים גרין-נט, ומתקן גרינסויל לטיפול ביולוגי בבוצה וקרקעות מזוהמות.
  2. חברת דניה סיבוס וחברת משאב אנרגיה: דניה סיבוס היא חברת בנייה של נדל"ן, ותשתיות. משאב אנרגיה היא חברת בת של משאב ייזום ופיתוח שמחזיקה בבעלות גם על מפעל המלט נשר רמלה - בו חברת משאב אנרגיה הקימה ומפעילה את תחנת הכוח הפרטית.
  3. החברות פורד מערכות מוניציפליות ו- Beijing China Sciences Runyu Environmental Technology CO (CEST) בשיתוף חברת דוד שחר בע"מ: חברת פורד מקבוצת בי פיור עוסקת בשרותי אחזקה וניקיון לרשויות מקומיות ומפעלים. חברת CEST הינה חברת סינית שמתמחה בין היתר בפרויקטים של השבת אנרגיה מפסולת. החברה נסחרת בבורסה של שנזן. דוד שחר בע"מ הינה חברה קבלנית.
  4. חברת מנרב וחברת להב:  מנרב היא חברת הנדסה, בנייה ותשתיות שהשתתפה בין היתר בהקמת תחנות הכוח צפית ודליה. חברת להב עוסקת בנדל"ן, באנרגיה מתחדשת ובפעילות דלק.
  5. חברת ורידיס, חברת אלקטרה, וחברת היטאצ'י זוסן אינובה (HZI): ורידיס היא אחת החברות המובילות בישראל בענף הפסולת – היא מחזיקה ומפעילה מטמנות, מתקני מיון, מערך איסוף פסולת ועוד. HZI היא חברת טכנולוגיה יפנית שמתמחה במתקני השבת אנרגיה מפסולת.
  6. חברת שיכון ובינוי וחברת נגב אקולוגיה: שיכון ובינוי הינה חברת בנייה ותשתיות המחזיקה במתקן הטיפול בפסולת מסוכנת אלקון, שותפה במתקן הטיפול בפסולת זירו וייסט ושותפה בפרויקטים שונים של אנרגיה באמצעות חברת הבת שיכון ובינוי אנרגיה. נגב אקולוגיה היא מהחברות המובילות בישראל בענף הפסולת. היא מתמחה באיסוף, פינוי, הובלה, טיפול ומיחזור של פסולת מגוונת.

מתקן ההשבה הראשון בארץ

לפי תוכנית מעודכנת שהציג המשרד להגנת הסביבה לפני כשנה, מתוכננים לקום בארץ 3 מתקני השבה עד שנת 2030. המתקן בדרום הוא הראשון שבהם והשניים האחרים מתוכננים לקום באזורים אחרים בארץ.

הפסולת במתקן תטופל בקווי בעירה שכל אחד מהם מורכב ממערכת בעירה של רשת, דוד קיטור ויחידה לטיפול בגזי פליטה. האנרגיה התרמית המשתחררת בבעירה תומר לייצור חשמל באמצעות טורבינות קיטור. המתקן יתוכנן ויוקם בהתאם לטכניקות הזמינות הטובות ביותר (BATs) של האיחוד האירופי.

נזכיר כי השרה להגנת הסביבה עידית סילמן ומנכ"ל משרדה גיא סמט  סימנו את יישום אסטרטגיית הפסולת (קידום מעבר מ-80% הטמנה ל-20%) כאחת המשימות העיקריות של הקדנציה. המשרד תומך בהקמת מתקני השבה כחלק מזה, ולכן סוגיית הקמת מתקני השבה הוכנסה גם לחוק ההסדרים.

התייחסויות

השרה להגנת הסביבה עידית סילמן: "גם בימים מורכבים אלו, אנחנו ממשיכים לחשוב על העתיד שלנו במדינת ישראל ולשנות את שוק הפסולת, לייצר מנועי צמיחה ולהפוך פסולת לזהב. אני מברכת את ועדת המכרזים על המשך קידום המכרז ללא הפסקה, ואת המגישים הרבים והאיכותיים אשר ניגשו למכרז. העובדה שחברות מקומיות רבות־ניסיון וכושר ביצוע חברו לספקי ידע בין-לאומיים איכותיים ומכובדים משקפת את העובדה שישראל החליטה לשנות את משק הפסולת ולהקים תשתיות טיפול מתקדמות כפי שנהוג במדינות מתקדמות אחרות בעולם. המשרד להגנת הסביבה, ועדת המכרזים ומשרד האוצר ימשיכו לשתף פעולה באופן מלא ותכליתי, שיאפשר לבירת הנגב להיות העיר הראשונה בישראל אשר בה ניתן מענה מלא ושלם לפסולת העירונית".

החשב הכללי יהלי רוטנברג: "הקמת המתקן הראשון להשבת אנרגייה מפסולת מהווה צעד ראשון וחשוב של מדינת ישראל להתמודדות עם משבר הפסולת על ידי הקטנת היקפי הטמנת הפסולת העירונית וההשלכות המזהמות שלה בישראל ובמטרופולין באר שבע והסביבה בפרט. יישום שיטת ה-PPP בשוק הפסולת יסייע בביצוע ועמידה ביעדים, ויש בו כדי להביא למהפכה של ממש, בדומה לנעשה במשק המים בעשור האחרון. ברצוני להודות לראש עיריית באר שבע רוביק דנילוביץ שהבין את גודל השעה ומסייע בקידום הפרויקט החשוב הזה. אני מבקש מרשויות נוספות להתגייס למאמץ המלחמה בפסולת".


חברות לפינוי וטיפול בפסולת

חברה איש קשר טלפון דוא"ל
ורידיס ורידיס 072-3360696 Veridis@infospot.co.il
נגב אקולוגיה מאיה כהן 072-3712247 Negev@infospot.co.il
ק.מ.מ מחזור מאיר 072-3942967 Kmm@infospot.co.il
טלאור כראדי הילה לישע 072-3972028 Talork@infospot.co.il
קומפוסטאור ליאת גרוס 072-3719906 compost@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>