המשרד להגנת הסביבה עוצר את מתקני השבת האנרגיה מפסולת
המשרד מעדכן בימים אלה את מדיניות הטיפול בפסולת וביקש ממינהל התכנון לעצור את קידום מתקני ההשבה (טיפול תרמי)
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 06/8/2020

בתחילת השבוע, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, דוד יהלומי, שלח מכתב למנכ"לית מינהל התכנון במשרד הפנים, דלית זילבר, ובו ביקש להפסיק את קידום התוכניות להקמת מתקני השבת אנרגיה מפסולת (מתקני טיפול תרמי – שריפה).

במכתב הוא הסביר כי המשרד להגנת הסביבה מעדכן בימים אלה את המדיניות והאסטרטגיה ארוכת הטווח לטיפול בפסולת, במטרה להגיע ליעד הטמנה של 20% בשנת 2030, ובכדי לא לייצר עובדה מוגמרת שתכתיב את מדיניות הפסולת לשנים ארוכות, הם מתבקשים להפסיק את קידום התוכניות הנ"ל. נוסח המכתב מופיע בתחתית הידיעה.


כתבות רלוונטיות:

  1. המדינה תקדם 3 מתקני השבת אנרגיה מפסולת במרכז, 14.05.2020
  2. יעד חדש: אפס הטמנה עד 204003/2/2020
  3. 9 מתקני השבה עד 204029/7/2019
  4. אסטרטגיית הפסולת החדשה יוצאת לדרך, 03.05.2018
  5. למידע נוסף על פסולת | infospot

היסטוריה של שינויי מדיניות פסולת

מטרת העל של המשרד להגנת הסביבה, היא להקטין את ההטמנה של הפסולת שמהווה כיום כ 80%, באמצעות הגדלת המיחזור. אלא שלא כל החומרים ברי מיחזור. בנוסף, על מנת למחזר נדרש מיון איכותי (ויקר) של הפסולת, או במקור (בבתי התושבים ובתי העסק) או בקצה (באתרי מיון). מנכ"ל המשרד ציין במכתבו כי היעד הוא 20% הטמנה בשנת 2030, השאלה היא איך מגיעים לשם?

עדיין לא ברור מה יהיו השינויים באסטרטגיית הטיפול בפסולת, אך אנשי מקצוע בתחום ששוחחנו איתם, הזכירו כי בעשור האחרון, המשרד להגנ"ס שינה את מדיניות הטיפול בפסולת מספר פעמים, שבחלקם לוו במשברים וחוסר אמון מצד בעלי העניין השונים, ובראשם הרשויות המקומיות, שאמונות על יישום חלק גדול משרשרת הערך של הטיפול בפסולת.

לפני עשור: הפרדה במקור

נזכיר כי לפני כעשור, החליט המשרד להגנ"ס לשים דגש על הפרדה במקור, כלומר התושבים ובתי העסק יפרידו את הפסולת שלהם לפי פחים יעודיים לכל זרם פסולת. ההפרדה במקור לוותה בין השאר באמצעות חוקי אחריות יצרן דוגמת חוק האריזות, חוק הפיקדון, חוק פסולת אלקטרונית ועוד. חוקים אלה זכו להצלחה חלקית, אך לא עשו שינוי משמעותי במאזן ההטמנה-מיחזור בישראל.

יחד עם חוקי אחריות היצרן, המשרד להגנ"ס ניסה להוביל מהלך של הפרדה במקור של פסולת אורגנית בבתי תושבים באמצעות פח בצבע חום. המהלך הזה נכשל וכיום רק רשויות מקומיות בודדות ממשיכות להפריד במקור פסולת אורגנית. גם מבקר המדינה פרסום דו"ח על ההפרדה במקור.

לפני 5 שנים: מיון במתקני קצה אזוריים

בשנת 2015 הגיע שר חדש להגנת הסביבה, אבי גבאי,  שכיהן בתפקיד פחות משנה, אך הספיק לקבור את ההפרדה במקור של פסולת אורגנית וביקש ללכת על פתרון של מיון במתקני קצה. אך עוד בטרם הספיק לפרסם תוכנית סדורה, עזב את התפקיד.

הרשויות המקומיות הביעו אז ביקורת חריפה על המשרד להגנ"ס וטענו כי "לא ניתן לנהל את הפסולת ברשויות המקומיות מירושלים". בין השאר הם טענו ששינוי המדיניות פוגע באמון התושבים, לאחר שהושקעו מאמצי הסברה וחינוך להפרדה במקור ופתאום מחליטים להפסיק את ההפרדה או שאין אתרי קצה לקלוט את הפסולת המופרדת.

לפני שנתיים: מתקני השבת אנרגיה מפסולת

לפני כשנתיים, פרסם המשרד להגנת הסביבה אסטרטגיה חדשה לטיפול בפסולת, שאמנם המשיכה את הרעיון של מיון הפסולת במתקני קצה אזוריים ולא הפרדה במקור, אך יזמה שלב המשך משמעותי עבור הפסולת שאינה ברת מיחזור – הקמת מתקני השבת אנרגיה מפסולת (טיפול תרמי – שריפה).

גיא סמט, שתחילה קידם את התוכנית כסמנכ"ל שלטון מקומי, מונה בינואר 2019 לתפקיד מנכ"ל המשרד להגנ"ס וקידם את התוכנית תחת השר להגנ"ס זאב אלקין שנתן גיבוי לדרג המקצועי במשרד.

רק לפני פחות מ- 3 חודשים עוד דיווחנו כי הוות"ל (ועדת תשתיות לאומיות) תקדם 3 מתקני השבת אנרגיה במרכז הארץ, לצד מתקנים נוספים המתוכננים לצפון ולדרום.

מה תהיה מדיניות הפסולת החדשה?

כאמור, אנחנו לא יודעים מה השינויים שראשי המשרד להגנ"ס (השרה גילה גמליאל והמנכ"ל דוד יהלומי) מעוניינים להכניס בתוכנית ואנחנו גם לא יודעים מה גרם להם להתערב ולשנות את המדיניות לטיפול בפסולת. לשם כך נאלץ להמתין בסבלנות.

------

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה