ועדת השרים הממשלתית אישרה הקמה של מתקן השבת אנרגיה מפסולת - ראשון מסוגו בישראל. המתקן יקום באזור התעשייה נאות חובב על ידי החברה הממשלתית לשרותי איכות הסביבה.
המתקן נועד לטפל בשאריות פסולת עירונית שאינן ניתנות למיחזור של אזור הדרום בלבד, ויעמוד בתקני פליטת המזהמים העדכניים ביותר. הוא יקום בשלבים בהתאם לגידול בכמויות הפסולת שיווצר עם הזמן. המכרז להקמתו יקודם בשיטת שותפות ציבורית-פרטית ((Public Private Partnership.
בישראל מיוצרים בשנה כ-5.8 מיליון טונות של פסולת עירונית, מתוכם כ-80% מוטמנים. לפי אסטרטגיית הפסולת של המשרד להגנת הסביבה, היעד לשנת 2030 הוא להגיע ל-20% הטמנה בלבד, 54% מיחזור, והיתר – 26% של שאריות המיון שלא ניתן למחזר, יועבר למתקני השבת אנרגיה מפסולת ויעבור טיפול תרמי (שרפה).
לפי תוכנית מעודכנת שהציג המשרד להגנת הסביבה לפני כחצי שנה, מתוכננים לקום בארץ 3 מתקני השבה עד שנת 2030. המתקן בדרום יהיה הראשון בהם. השניים האחרים מתוכננים לקום באזורים אחרים בארץ אשר מיקומם טרם נקבע.
כתבות רלוונטיות:
מתקן ההשבה שאושר כעת קודם בוות"ל (ועדה לתשתיות לאומיות) בידי החברה לשירותי איכות הסביבה וכן בידי ועדת המכרזים הבין-משרדית המשותפת למשרד האוצר ולמשרד להגנת הסביבה.
בדיונים בוות"ל נשמעו חששות רבים. עיריית באר שבע וגורמים נוספים למשל העלו חשש שהמתקן בדרום יקלוט פסולת מכל רחבי הארץ וישמש כ'פח הזבל' של המדינה, עם כל המפגעים הנלווים. לכן הוחלט שהמתקן יקלוט רק פסולת ממחוז דרום.
בנוסף לכך, הוחלט שהמתקן יוקם בשני שלבים: בשלב הראשון יוקם מתקן שיקלוט עד 750 טונות פסולת ליום, ובשלב השני יורחב כך שיוכל לקלוט עוד 750 טונות פסולת ביום.
מתקני ההשבה החלו להיות מקודמים בישראל בשנת 2018, אז הציג המשרד להגנת הסביבה אסטרטגיה חדשה לטיפול בפסולת העירונית, שכללה בין היתר הקמה של מתקני השבה לטיפול בשאריות פסולת שלא ניתן למחזר. בתוכנית מעודכנת של המשרד להגנת הסביבה שהוצגה בשנת 2019 נכתב כי נדרשים 7 מתקני השבה עד שנת 2030.
בסוף שנת 2019 המדינה פרסמה מכרז להקמת מתקן השבה ראשון בסמוך למעלה אדומים, ליד ירושלים. במקביל, המשרד להגנת הסביבה פעל לאיתור מיקומים נוספים להקמת מתקני השבה, בדגש על אזור המרכז כדי לשמור על סמיכות למקום היווצרות הפסולת. הוות"ל אף אישרה 3 מיקומים: אזור צומת מורשה ברמת השרון, אתר חירייה ואזור התעשייה הצפוני של אשדוד.
באותה עת נבחנו גם מיקומים מועדפים למתקן השבה בדרום הארץ. האתר המועדף על ות"ל היה המתקן המדובר - אתר החברה לשרותי איכות הסביבה בנאות חובב.
אלא שחילופי השלטון, שבעקבותם מונתה גילה גמליאל לשרה להגנת הסביבה במקום זאב אלקין, הביאו איתם גם שינוי באסטרטגיה של המשרד להגנת הסביבה. בעקבות כך, השרה עצרה את קידום מתקני ההשבה ובכלל זה בוטל גם המכרז להקמת מתקן ההשבה באתר השומרוני הטוב. אסטרטגיית הטיפול בפסולת עירונית עברה עדכון.
במקביל, נעצרו כל התוכניות לקידום מתקני השבה עד שפורסמה האסטרטגיה המעודכנת לטיפול בפסולת עירונית בתחילת שנת 2021. גם האסטרטגיה המעודכנת הכירה בצורך במתקני השבה, אך הגדירה כמות קטנה יותר – רק 3 מתקנים עד שנת 2030. בעקבות כך העבודה על מתקני ההשבה חזרה למסלולה באופן חלקי.
כאמור, מתקן ההשבה המיועד לקום באתר החברה לשרותי איכות הסביבה בנאות חובב, אושר בוות"ל וקיבל את אישור ועדת השרים הממשלתית.
3 המיקומים במרכז הארץ שאושרו בזמנו בוות"ל (רמת השרון, אשדוד וחירייה) נבחנים היום מחדש. כנראה שרק מיקום אחד ייבחר ביניהם או במקומם במרכז הארץ. גם המתקן המתוכנן בשומרוני הטוב נמצא בסימן שאלה, על רקע שינוי עמדת עיריית מעלה אדומים, שתחילה תמכה בהקמת המתקן ולאחר לחץ של פעילים סביבתיים ותושבים נראה ששינתה את עמדתה. מיקומים נוספים נבחנים בצפון הארץ.
השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג: "מתקנים להשבת אנרגייה מפסולת אשר יטפלו בפסולת ממוינת שאינה ניתנת למחזור הם חוליה חשובה לצמצום הטמנת הפסולת בישראל, ביחד עם מתקנים מתקדמים לטיפול בחומר האורגני. המתקן שאושר היום הוא חלק חשוב במאמץ הלאומי הדרוש להקמת מערך מתקדם ושלם לטיפול בפסולת, יחד עם הקמת מתקני המיון והטיפול בפסולת. בהכנת התוכנית ואישורה היו שותפים רבים וחשובים, וכעת בשלב הבא נוכל לראות את כולם מתגייסים למאמץ הכולל של הקמת התשתית הלאומית לטיפול בפסולת, בהם גם השלטון המקומי".
שר האוצר אביגדור ליברמן: "אני מברך על הקמת המתקן. ישנה חשיבות רבה בפרויקט מסוג זה, שיקלוט אליו פסולת ויאפשר תנאי מחיה נאותים באזור הדרום ובעתיד גם בשאר האזורים בארץ. נמשיך לפעול למען איכות חיי האזרחים בישראל בשיתוף הממשלה והשלטון המקומי יחד".
החשב הכללי יהלי רוטנברג: "הקמת המתקן הראשון להשבת אנרגייה מפסולת מהווה צעד ראשון וחשוב של מדינת ישראל לקראת הקטנת היקפי הטמנת הפסולת העירונית וההשלכות המזהמות שלה בישראל ובמטרופולין באר שבע והסביבה בפרט, כמו גם לשחרור חטיבות קרקע עתידיות משעבוד לטובת פסולת מוטמנת. אני מברך על שיתוף הפעולה הבין-משרדי לאישור התוכנית בממשלה ועל התיאום שנעשה מול עיריית באר שבע והות"ל".
---
מסמכים רלוונטיים: