לרגל יום ירושלים שהתקיים בחודש שעבר אישרה הממשלה הצעה של המשרד להגנת הסביבה להקים מתקן השבת אנרגיה מפסולת בירושלים. מדובר בעוד אבן דרך בתהליך הקמה של מתקן השבה באזור התעשייה של עטרות, בפאתי ירושלים, אחד ממספר מתקני השבה שאמורים לקום ברחבי ישראל כדי לתת מענה לשאריות הפסולת שלא ניתנות למיחזור.
אחת הבשורות של החלטת הממשלה, היא שעיריית ירושלים, באמצעות חברה עירונית, תהיה היזמת שתכין ותגיש את התכנון לותמ"ל, ותהיה שותפה מרכזית במכרז לבחירת חברה פרטית שתקים את המתקן. כספי היטל ההטמנה שנצברו בקרן הניקיון אמורים לשמש כמקור מימון חלקי להקמת המתקן.
המתקן המדובר מיועד לטפל בפסולת של תושבי ירושלים והסביבה וימנע הטמנה עודפת ושינוע של הפסולת למרחקים. כיום מרבית הפסולת העירונית של ירושלים עוברת מיון במתקן אזורי בשם גרינט. במתקן גרינט מחלצים מהפסולת חומרי ברי מיחזור ,ומפרידים את הפסולת האורגנית משאריות המיון שאותן לא ניתן למחזר והן נשלחות להטמנה. שאריות אלה מהוות בין 40% ל-50% מהפסולת והן אמורות להיות מטופלות במתקן ההשבה שיקום ולחסוך שינוע יקר ומזהם במשאיות למטמנות בדרום הארץ.
קישור לנוסח החלטת הממשלה מופיע בתחתית הכתבה.
כתבות רלוונטיות:
בהחלטת הממשלה נקבע כי תוקם ועדת מכרזים בין-משרדית בראשות החשב הכללי במשרד האוצר והמשרד להגנת הסביבה ובשותפות עם עיריית ירושלים וכי המתקן יוקם בשיתוף עם המגזר הפרטי. בשלב הראשון החברה לפיתוח כלכלי של עיריית ירושלים – חברת עדן – תגיש את התוכנית למתקן לוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של תשתיות לאומיות.
נזכיר כי כפי שדיווחנו בשנת 2019, כבר היה תכנון להקים מתקן השבה ראשון בארץ שהיה אמור לשרת את אזור ירושלים ואף פורסם הליך מוקדם למכרז להקמה ותפעול של מתקן כזה. המתקן היה אמור לקום בשטח פארק המיחזור "השומרוני הטוב" ליד מעלה אדומים. עם זאת, הקמתו בוטלה, ככל הנראה בשל לחצים פליטיים והתנגדות של תושבי האזור להקמתו (תופעת נימבי).
באותה תקופה, הודיע המשרד להגנת הסביבה בראשות השרה דאז, גילה גמליאל, כי הוא מעוניין לבחון מחדש את אסטרטגיית הפסולת שלו ולכן יקפיא את כל התוכניות להקמת מתקני השבה.
אך בקדנציה הנוכחית, תחת השרה עידית סילמן והמנכ"ל גיא סמט, התוכנית להקמת מתקני השבת אנרגיה מפסולת חזרו להיות נושא מרכזי במשרד להגנ"ס. לפני 3 חודשים דיווחנו כי מלבד מתקן ההשבה בנאות חובב שמכרז להקמתו פורסם לפני שנה, יש מספר מתקני השבה שנמצאים בשלבי תכנון שונים במישור רותם, בעכו ובפארק המיחזור חירייה. כמו כן יורחב מתקן RDF במפעל נשר שברמלה.
השרה להגנת הסביבה עידית סילמן: "מפסולת – לזהב. אנחנו ממשיכים לקדם ולייעל את משק הפסולת בישראל, במטרה להפסיק את הטמנת הפסולת ולהפוך את הפסולת מנטל למשאב. לרגל יום ירושלים, אישרנו היום בממשלה קידום הקמת מתקן טיפול חדשני בפסולת, שיפחית באופן דרמטי את הטמנת הפסולת של תושבי העיר ירושלים וייתן מענה לכמות הפסולת הגוברת באזור ירושלים והסביבה. זהו צעד נוסף ומשמעותי בקידום מדיניות הפסולת של המשרד, שיביא לשיפור איכות חיי התושבים בעיר ירושלים ולשמירה על הסביבה של כולנו".
---
מסמכים רלוונטיים: