ביטול חובת הקמת ועדות איכות הסביבה ברשויות המקומיות
חוק ההסדרים מציע לאפשר לכל רשות מקומית להחליט האם ברצונה להקים ועדת איכות הסביבה. הארגונים הירוקים מתנגדים לכך
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 27/10/2024

מלבד הרפורמה המקיפה בענף הטיפול בפסולת, והסטת תקציב הקרן לשטחים פתוחים, חוק ההסדרים מציע שינוי נוסף בתחום איכות הסביבה – ביטול חובת הקמת ועדת איכות סביבה ברשויות המקומיות.

עד היום, נדרשו רשויות מקומיות להקים ועדת איכות סביבה, לצד ועדות נוספות, כגון: ועדת קליטת עלייה, ועדת בטיחות בדרכים, ועדה לקידום מעמד הילד, ועוד. החוק גם מגדיר את תחומי האחריות וההרכב של כל ועדה.

טיוטת חוק ההסדרים שפורסמה לפני שבועיים מציעה לבטל את החובה להקמת הועדות הנ"ל ברשויות המקומיות, כך שכל רשות מקומית תוכל לבחור אילו ועדות להקים.

טיוטת חוק ההסדרים פתוחה להערות ציבור עד ליום שני 28 לאוקטובר בשעה 14:00. ניתן לקרוא את נוסח החוק ולהעביר הערות באמצעות אתר קשרי ממשל, בקישור שמופיע בתחתית הכתבה.


כתבות רלוונטיות:

  1. חוק ההסדרים מסיט 50% מכספי הקרן לשמירה על שטחים פתוחים, 22.10.2024
  2. לאחר ההתנגדויות, הטון הנחרץ של הרפורמה בפסולת התמתן, 15.10.2024
  3. השלטון המקומי רוצה להוביל את הטיפול בפסולת, 29.09.2024
  4. המשרד להגנ"ס מתנגד בחריפות להצעת האוצר, 26.09.2024
  5. רעידת אדמה בענף הפסולת. משרד האוצר לוקח את המושכות, 23.09.2024

ביטול ועדות איכות הסביבה כחלק מהסרת חסמים לפיתוח

טיוטת חוק ההסדרים שפורסמה לפני שבועיים מקדישה פרק ל"הסרת חסמים לפיתוח כלכלי ומינוף תקציבי בשלטון המקומי". אחד הסעיפים מציע לבטל את חובת הקמת וועדות שונות ברשויות המקומיות, ובהן ועדת איכות הסביבה, שהחובה להקימה נכנסה לפקודת העיריות בשנת 2005.

כלומר, כל רשות מקומיות תוכל לבחור אילו ועדות להקים בהתאם לסדרי העדיפויות שלה, ובכלל זה גם ועדת איכות הסביבה. במידה והרשות תבחר להקים ועדה כלשהי – ההרכב שלה יהיה לפי ההגדרות בחוק כיום.

טיוטת חוק ההסדרים מסבירה כי ביטול חובת הקמת הוועדות ברשויות המקומיות, נועד לייעל את עבודת הרשויות המקומיות ולתת להן גמישות בקביעת סדרי העדיפויות שלהן.

המטרות וצורת העבודה של ועדות איכות הסביבה

חוק פקודת העיריות מגדיר את מטרות ואופן הפעולה של ועדות איכות הסביבה, כפי שפעלו עד היום. מטרת ועדת איכות הסביבה "ליזום ולתכנן פעילות בתחומים הנוגעים לשמירה על איכות הסביה ולהבטחת פיתוח ושימוש בני קיימא של הסביבה". ועדת איכות הסביבה צריכה להתכנס לפחות 4 פעמים בשנה, והרכבה כולל 4 מבין חברת המועצה של הרשות, עובד בכיר ברשות שאחראי על תחום איכות הסביבה, ו-2 נציגי ציבור שהם תושבי הרשות. בנוסף יש שני תקני משקיפים לועדה: נציג ארגון סביבה ארצי, ונציג השר להגנ"ס.

ארגון 'חיים וסביבה' הינו הארגון הארצי שמציב נציגים בועדות איכות הסביבה.

בארגון חיים וסביבה מתנגדים לשינוי המוצע בטיוטת חוק ההסדרים, ואומרים כי ביטול חובת הקמת ועדת איכות הסביבה ברשויות המקומיות, יבטל את המקום הייחודי הניתן לתושבים המתנדבים לשמש כנציגי ציבור בוועדות אלה.

בתחילת השנה פרסם משרד הפנים מדריך מפורט לנבחרים ברשויות המקומיות, בנושא ועדת איכות הסביבה. במדריך מוסברת חשיבותה של ועדת איכות הסביבה ודרכי פעולתה. קישור למדריך מופיע בתחתית הידיעה.

התייחסויות

מארגון חיים וסביבה נמסר: "מצער שפקידי האוצר החליטו לנסות ולשנות את מבנה השלטון המקומי בהחבא דרך חוק ההסדרים. אולם, משום שמלכתחילה הם עשו משהו שהחוק אינו מתיר להם, אנו סמוכים ובטוחים כי על הסעיף להתפצל מחוק ההסדרים ולעבור לדיון רציני וכבד משקל בכנסת. כפי שלא יעלה על הדעת ביטול של ועדות הכנסת בחוק ההסדרים כך לא יעלה על הדעת לבטל את הוועדות ברשויות המקומיות ועמן את ייצוג האזרח בעיר מגוריו, שהרי עצם ביטולן יביא לכך שמי שאיננו בחר בראש העיר, קולו אינו נספר ואין ביכולתו להשפיע על חייו ברשות בה הוא גר".

--------

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה