הרחבת חוק השקיות לעסקים קטנים ובינוניים
ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה הצעת חוק להרחבת חוק השקיות לעסקים קטנים ובינוניים. משמעות הדבר היא שגם עסקים אלה יחויבו לגבות מלקוחותיהם 10 אג' לשקית, אולם לעומת הרשתות הגדולות – הם יוכלו לשמור את הכסף אצלם
  • מאת: נטלי סויסה, מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 24/5/2022

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה שלשום הצעת חוק להרחבת חוק השקיות לעסקים קטנים ובינוניים. אם ההצעה תאושר בקריאות ראשונה, שנייה ושלישית, עסקים קטנים ובינוניים יידרשו לגבות תשלום של 10 אג' עבור כל שקית בדומה לרשתות הגדולות. אולם, בניגוד להן, הם לא יידרשו להעביר את הכסף לקרן הניקיון או לדווח באופן תקופתי למשרד להגנת הסביבה. מטרת המשרד היא למנוע בירוקרטיה מיותרת ולעודד את העסקים לקיים את החוק.

ההצעה תקפה גם לשקיות שניתנות ללקוחות בקניות און-ליין באינטרנט. אף שכיום החוק מחייב את הרשתות לגבות תשלום גם עבור שקיות אלה, הן לא מקפידות על כך ולכן התיקון מבהיר שוב את חובתן. בנוסף, ההצעה מבטלת את הפטור מתשלום על שקיות פלסטיק שנחשבות לרב פעמיות ועוביין יותר מ-50 מיקרון, זאת משום שבעקבות חלוקתן בחינם עד כה השימוש בהן גבר.


כתבות רלוונטיות:

  1. נשקלת הרחבת חוק השקיות לכל העסקים בישראל, 29.7.2021
  2. חוק השקיות: כסף, ביקורת, הרחבה, 01.11.2020
  3. חוק השקיות ממשיך לרשום הצלחה. כיצד תשפיע הקורונה? 06/09/2020
  4. הצלחת חוק השקיות פותחת את תיאבון הרגולטור להרחבתו19/7/2018
  5. למידע נוסף על פסולת אריזות | infospot

מה הסיכוי שחוק השקיות יתרחב?

 

לפני כשנה המשרד להגנת הסביבה הביע רצון להרחיב את חוק השקיות גם לעסקים בינוניים וקטנים, אולם המהלך לא יצא לדרך. ההצעה שאושרה כעת בוועדת השרים היא הצעת חוק פרטית שהגיש ח"כ יוראי להב הרצנו (יש עתיד) בסיוע עמותת אדם טבע ודין.

להצעות חוק פרטיות יש סיכוי נמוך יותר להשלים את תהליך החקיקה בהשוואה להצעות חוק ממשלתיות. אך מאחר שהמשרד להגנת הסביבה הביע עניין בהרחבת החוק בעבר, לא נתפלא אם מאחורי הקלעים הוא נתן את ברכתו להצעת החוק והגדיל בכך את סיכויה לעבור את 3 הקריאות הצפויות לה.

ירידה של 70% בשימוש בשקיות מ-2016

מאז שחוק השקיות נכנס לתוקף, חלה ירידה של כ-70% בצריכת שקיות חד פעמיות ברשתות השיווק הגדולות שהחוק חל עליהן.

בשנת 2017, השנה הראשונה ליישום החוק, חלה צניחה דרמטית של 78% ברכישת שקיות, אך לאחר מכן הייתה מגמת עלייה שנתית ברכישתן: בשנת 2020 גדל שיעור הרכישות ב-31% ביחס לשנת 2017. למרות זאת, נתוני שנת 2020 עדיין ייצגו הפחתה של 72% ביחס לשנת הבסיס 2016.

המשרד להגנת הסביבה הציג השערות שונות לעלייה של 31% בצריכת השקיות בין 2020-2017. בין היתר, הסיבות לכך יכולה להיות צמיחת האוכלוסייה בשיעור של כ-8.5% בשנים אלה או משבר הקורונה שגרם לציבור לרכוש יותר מזון ולהקפיד על סטריליות והחלפת שקיות בתדירות גבוהה. סיבה נוספת שהזכיר המשרד היא תוספת של 170 סניפים שדיווחו על כמות השקיות שמכרו, כמתחייב בחוק.

למה משמש הכסף של חוק השקיות?

חוק השקיות קובע כי רשתות שיווק גדולות ימכרו שקיות נשיאה חד פעמיות תמורת לפחות 8.5 אג' לשקית בתוספת מע"מ. הכסף שנגבה מהצרכנים עבור השקיות מועבר מרשתות השיווק לקרן לשמירת הניקיון המנוהלת על ידי המשרד להגנת הסביבה.

בחישוב פשוט, 1.75 מיליארד השקיות שנמכרו במסגרת החוק בשנים 2020-2017 העשירו את קופת קרן הניקיון בכ-150 מיליון ₪. בחישוב שנתי מדובר בכ-35 מיליון ₪ שמתווספים לקרן. הכסף מנוהל בחשבון נפרד בקרן ונועד לעידוד צמצום השימוש בשקיות וצמצום ההשפעות הסביבתיות השליליות הנגרמות מהשימוש בהן. כמו כן, החוק קובע שניתן לסייע עם הכסף ליצרני שקיות נשיאה שכמות הייצור שלהם פחתה בעקבות החוק.

התייחסויות

יו"ר השדולה הסביבתית בכנסת, חה"כ יוראי להב הרצנו (יש עתיד): "ישראל מוכרחה להפסיק להשתמש בשקיות ניילון חד-פעמיות, שמזהמות את הסביבה שלנו. הצעת החוק שאני מקדם בימים אלה היא צעד משמעותי בדרך לשם וחלק מהתמודדותה של ישראל עם משבר האקלים. ההצעה היא צודקת, חברתית וסביבתית, ותביא להגברת ההגנה על הסביבה שלנו וגם תקל כלכלית ורגולטורית על בעלי העסקים הקטנים. מדינת ישראל מוכרחה להצטרף לשורת המדינות המפותחות בעולם שכבר אימצו הצעות דומות, ולהביא לשינוי הרגלים. זה הזמן להפסיק לזהם את חופי הים ושמורות הטבע שלנו, ולהתחיל לעשות קניות עם שקיות רב-פעמיות".

עו"ד עמית ברכה מנכ"ל אדם טבע ודין: "הרחבת החוק מקרבת את ישראל למדינות המפותחות בעולם והיא נדרשת היום יותר מתמיד. אחת ממטרות הרחבת החוק היא מניעת חלוקת שקיות רב פעמיות שמשמשות כתחליף לשקיות חד פעמיות, דבר שבולט במשלוחים של חלק מרשתות המזון וכן חלוקה של שקיות עבות ומאד מזהמות – כחלק ממיתוג. כיון שהחוק יחול על כלל השקיות, לא ניתן יהיה לחלק גם שקיות אלו ללא גביית תשלום. התיקון לחוק צפוי להוביל לצמצום ניכר בהיקף הצריכה של שקיות נשיאה, ולאפשר למדינת ישראל לעמוד ביעדים שהציבה לעצמה ובסטנדרטים בינלאומיים".

---

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה