הממשלה אישרה את התוכנית לשינוי פני מפרץ חיפה
הממשלה לא קבעה מועד לפינוי המפעלים אך מעתה בזן ומפעלים באזור יתקשו להשיג אישור לבניית מתקנים חדשים
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 13/12/2023

הממשלה אישרה את תמ"א 75, תוכנית המתאר הארצית לפיתוח מפרץ חיפה. התוכנית עוסקת בייעוד חדש לקרקעות שמפעלי התעשייה הכבדה ממוקמים עליהן כיום, כולל הקמת יחידות דיור ומתחמי תעסוקה במקומם, וכן תעשייה נקייה, פארקים ועוד. התוכנית אושרה בוועדת השרים לענייני פנים, שירותים, תכנון ושלטון מקומי בראשות שרי הפנים והשיכון - משה ארבל ויצחק גולדקנופף.

מנכ"ל מינהל התכנון, רפי אלמליח ציין כי מדובר ביום היסטורי שבו המדינה מאשרת חלופה תכנונית שתוציא את המפעלים הפטרוכימיים מהמפרץ, ואשר הופכת את פינוי המפעלים לעובדה מוגמרת.

החלטת הממשלה מגדילה את הסיכוי לקידום התוכנית ומחייבת את כל משרדי הממשלה. המשרדים המרכזיים שיידרשו להיערך הם משרדי האנרגיה והסביבה. משרד האנרגיה יידרש לוודא שמשק האנרגיה ערוך להפסקת הפעילות הפטרוכימית במפרץ, והמשרד להגנת הסביבה יידרש לוודא שכל הקרקעות המזוהמות באזור מאותרות ומטופלות.

לפי התוכנית, המכונה גם "שער המפרץ", במקום המפעלים מתוכנן רצף אורבני בין הקריות לחיפה, הקמת אלפי יחידות דיור, שמירה על שטחים פתוחים לאורך הנחלים ותכנון פארקים, הקמת מבני תעסוקה ותשתיות תחבורה ציבורית. מטרת התוכנית היא לחזק את מטרופולין חיפה ולשפר את איכות החיים של התושבים באזור, והיא מקודמת בשיתוף מנהל התכנון ורשות מקרקעי ישראל.

בהודעה שפרסמה בזן לאחר אישור התוכנית על ידי הממשלה נכתב כי אישור התוכנית צפוי להקשות על החברה להוציא היתרי בניה חדשים, אולם החברה הוסיפה כי הממשלה לא קבעה בהחלטה מועד להפסקת פעילות בזן ולכן נראה שפעילותה הקיימת לא תיפגע לפי שעה.


כתבות רלוונטיות:

  1. תוכנית עבודה לפינוי התעשייה ממפרץ חיפה עד 2029, 19.6.2023
  2. יו"ר המנהלת: להעיף את התעשייה הכבדה, 2.5.2023
  3. אושרה החלטת ממשלה לפיתוח מפרץ חיפה, 06.3.2022
  4. מפרץ חיפה: פינוי בסיס דלקים והקמת צוות תכנון, 22.11.2021
  5. ביקורת על המלצות ועדת המנכ"לים לעתיד מפרץ חיפה, 18.5.2021
  6. למידע נוסף על איכות הסביבה במפרץ חיפה infospot

היערכות משק האנרגיה להפסקת פעילות בזן

כזכור, לפני כחצי שנה משרד רה"מ פרסם תוכנית עבודה רב שנתית לפיתוח מפרץ חיפה שמתייחסת בפירוט לתוכנית לשינוי פני מפרץ חיפה, והינה חופפת לתמ"א 75.

תוכנית העבודה מציגה בפירוט רב את הצעדים הנדרשים להיערכות משק האנרגיה, משום שהיערכותו הוגדרה כנתיב הקריטי ליישום התכנית כולה. ללא היערכות משק האנרגיה בצורה שתבטיח רציפות תפקודית מלאה, לא ניתן יהיה להפסיק את פעילות התעשייה הכבדה בחיפה.

לפי התוכנית, כדי לזרז את היערכות משק האנרגיה אישרה הממשלה בתקציב המדינה לשנים 2024-2023 הקמה של חלק מתשתיות האנרגיה, ביניהם אתר לאחסון 10,000 טונה גפ"מ באשדוד שבנייתו תחל בשנה הבאה וקידום אתר לאחסון כמות גפ"מ דומה באזור יבור שבצפון אשר יקודם בהליך של מכרז חשכ"ל ויחל לפעול ב-2028. כל זה היה נכון לפני פרוץ המלחמה ב-7 באוקטובר, ואין לדעת כיצד השינוי בגירעון הלאומי ישפיע על הקצעת הכספים הללו.

עוד תוכנן לפני המלחמה כי בהמשך יוקם מתקן שלישי במיקום שטרם נקבע, ובמקביל תנסה הממשלה לצמצם את השימוש בגפ"מ על ידי הציבור. כמו כן נקבע שיש לקדם אתר לאחסון וניפוק 550,000 טונה תזקיקים בצפון הארץ בהליך של פטור ממכרז במסגרתו ייבחר ספק עד סוף 2023.

בנוסף להקמת 3 אתרי אחסון גפ"מ, נדרש להקים גם מסוף תזקיקים חדש במקום המסוף הישן עד שנת 2027. כדי לעמוד ביעד יש לסיים את תכנון המסוף כבר בשנה הבאה. כמו כן, יש צורך להקים ולהפעיל מקשר ימי באשדוד לטובת יבוא וייצוא של גפ"מ. אלה אמורים להבטיח שעד לשנת 2029 משק האנרגיה יהיה ערוך לפינוי בזן ממפרץ חיפה.

משא ומתן עם בזן, תש"ן וכיל ומענה לרשויות המקומיות

כחלק מהתכנון לפנות את המפעלים הפטרוכימיים ממפרץ חיפה החל מו"מ עם קבוצת בזן באשר לפיצוי בתמורה לפינוי מפעליה, לצד ניהול מו"מ עם חברת כיל לפינוי מפעל הדשנים וגם עם החברה הממשלתית תש"א (תש"ן).

לפי התוכנית, חוות המכלים של החברה הממשלתית תש"א בקריית חיים תצטמצם עד 2026 ולפני חודשים כבר החלו להתנהל שיחות על פינוייה השלם. בתוכנית נקבע לוח זמנים לסיום השיחות עם בזן ותש"א – סוף 2024, כדי שהמפעלים יפסיקו לפעול במהלך שנת 2029.

המו"מ עם כיל לגבי העתקת מתחם ייצור הדשנים היה מתוכנן להסתיים במהלך שנת 2023 והקרקע אמורה להיות מפונה עד סוף שנת 2025, אולם בשלב זה אין חדש לגבי סיום המו"מ.

התייחסויות

יו"ר מטה התכנון הלאומי ויו"ר המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, הרב נתן אלנתן: "לאחר שנים רבות בהן דובר רבות על שינוי פני מפרץ חיפה לאור זיהום האוויר ולאור החלטות ממשלה רבות בנושא,  החליטה הממשלה על אישור התוכנית שיש בה כדי להוביל שינוי משמעותי תוך העלאת רמת איכות החיים לטובת תושבי האזור ותושבים חדשים שיגיעו".

מנכ"ל מנהל התכנון, רפי אלמליח: "אישור תוכנית המתאר הארצית למפרץ חיפה הוא יום היסטורי למדינת ישראל בכלל ולתושבי מפרץ חיפה בפרט. לראשונה, המדינה שמה על השולחן חלופה תכנונית שתוציא את המפעלים הפטרוכימיים מהמפרץ, וזאת תוך עמידה ביעדים השאפתניים בהחלטת הממשלה. העובדה כי התוכנית אושרה היום הופכת את פינוי המפעלים ממפרץ חיפה לעובדה מוגמרת. מדובר בתוכנית בעלת חשיבות לאומית למשק הישראלי, שתתרום לשיפור איכות חיי התושבים מטרופולין חיפה בכלל והעיר חיפה בפרט, ותיתן מענה להיצע יחידות דיור בתוך המרקם העירוני".

איגוד ערים אזור מפרץ חיפה להגנת הסביבה: "האיגוד מלווה ומקדם את הליכי התכנון התומכים את סגירת הפטרוכימיה והיערכות משק האנרגיה לכך, במקביל לעבודת הפיקוח השוטפת על התעשייה הכבדה. בימים אלו אנו עוקבים אחר פעולות האחזקה הגורמות לבעירה מוגברת של הלפידים, כמו גם לחריגות והפרות של ההיתרים. לצד זאת פועל האיגוד בכדי לסכל את ניסיונות בזן לקבוע עובדות בשטח ולקדם תכנית להקמתה של תחנת כוח מזהמת חדשה שקידומה מנוגד להנחיות התמ"א, כמו גם להחלטת הממשלה שקבעה כי התעשייה הפטרוכימית במפרץ תצומצם, עד כדי סגירת המפעלים בתוך עשור.

האיגוד ימשיך לסייע לממשלה ולגופי התכנון לקדם את התכנית ולהפוך את מפרץ חיפה מאזור תעשייה ובו ריכוזים מסוכנים של חומרים מסוכנים, למרכז העסקים והמגורים הגדול במטרופולין חיפה. אנו מצפים מכל חברי הממשלה לתמוך בתוכנית הרואה לנגד עיניה את טובת תושבי מפרץ חיפה".

---

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה