מחקר חדש של המשרד להגנת הסביבה סוקר את השיטות למדידת פליטות גזי חממה שמגולמות באורך החיים של חומרי הבניין בישראל, ושיטות למדידת הפחתת פליטות גזי חממה אלה. בהמשך, המחקר בוחן ומציג המלצות לעידוד מדידה של הפליטות ומדידה של הפחתת הפליטות המגולמות בחומרי הבנייה בישראל.
עד היום התמקדו מרבית המאמצים להפחתת הפליטות בענף הבנייה – בפליטות תפעוליות מתוקף השימוש במבנה, כלומר: התייעלות אנרגטית, תכנון חסכוני באנרגיה, שילוב אנרגיה מתחדשת במבנה וצעדים דומים.
המחקר הנוכחי התמקד בפליטות הפחמן המגולמות במבנה (Embodied Carbon) – אלה שנוצרות לאורך מעגל החיים המלא של החומרים המשמשים לבנייה – מחציבת החומרים, השינוע ותהליכי הייצור ועד לפליטות מסוף חיי המבנה - פירוק, שינוע והיפטרות מהחומר.
בעקבות הממצאים ממליץ המחקר לשלב כלים מדיניים וכלכליים במטרה להפחית את הפליטות מענף הבנייה. בין היתר, הומלץ על מתן מענקים לתעשיינים שמייצרים חומרי בנייה דלי-פליטות, ועל מענקים ליזמים ולקבלנים שבונים מבנים עם ביצועי פחמן מגולם מצטיינים – כלומר משתמשים בחומרים דלי פליטות ובכמות חומרים קטנה יותר.
מנגד, הומלץ לקבוע רף עליון של פליטות פחמן מותרות לפי סוג בניין או מגזר. יש לציין שהמחקר לא עסק בעלויות הכלכליות הנגזרות מיישום כלי המדיניות שהוצעו.
כתבות רלוונטיות:
לפי המחקר, ענף הבנייה בישראל מבוסס על שימוש בחומרים עתירי-פליטות וכמעט שלא נעשה שימוש בחומרים דלי-פליטות. גורמים נוספים לכך שפליטות הפחמן גבוהות יותר בענף הבנייה בארץ לעומת העולם הם היעדר תמריצים כלכליים למדידה ולהפחתה של פליטות פחמן מגולם, היעדר רגולציה רלוונטית למדידה ולהפחתה של פחמן מגולם והיעדר מודעות וידע מקצועי בנושא הפחמן המגולם בקרב בעלי העניין.
פחמן מגולם הוא זה שכלולים בו סך הפליטות שנוצרו לאורך מעגל החיים המלא – משלב ייצור המוצר, הכולל את הפליטות מחציבת חומרי הגלם, שינוע, ייצור המוצר ותהליך הבנייה עצמו, דרך שלב השימוש במוצר, הכולל את הפליטות הנוצרות מתחזוקה ושיפוץ, ועד לפליטות מסוף חיי המוצר, הכוללות פירוק, שינוע והיפטרות מהחומר. פליטות הפחמן המגולם מענף הבנייה הן כ-11% מסך הפליטות העולמיות.
סיבה נוספת להתמקד בפליטות של ענף הבנייה בישראל היא קצב גידול האוכלוסייה המהיר, הדרוש בנייה בהיקף רחב יותר, לעומת מדינות מערביות אחרות.
הפרק המרכזי במחקר מתמקד בצעדים שישראל יכולה לנקוט כדי לקדם הפחתת פליטות של פחמן מגולם מענף הבנייה וכך לקדם את השגת היעדים הלאומיים בתחום האקלים.
להלן כמה מההמלצות מתוך המחקר, אשר משלבות צעדים מדיניים והגבלות לצד מתן מענקים וסבסוד:
במחקר אין חלופה אחת מומלצת ליישום, ונראה כי נדרש ליישם כמה כלי מדיניות במקביל. בכל מקרה, המלצת הבסיס הראשונה כוללת הסדרה וקביעת קריטריונים למדידה אחידה של פליטות פחמן מגולם בישראל, ואילו ההמלצה השנייה מתייחסת ליצירה או לאימוץ של מאגרי נתונים ובנצ‘מרקים לחומרי בניין ולמבנים, כדי שתהיה נקודת ייחוס למדידת ההפחתה. לפי החוקר, ללא יישום המלצות אלו יתעורר קושי יסודי ליישם את מרבית כלי המדיניות המוצעים בהמשך המחקר.
---
מסמכים רלוונטיים: