נתפסו על חם: חפרו בור והטמינו 200 טון פסולת חקלאית
הפסולת הוטמנה בקרקע חקלאית במועצה האזורית אשכול והובילה לפתיחת חקירה פלילית. המטמינים נדרשו לפנות את הפסולת לאתר מורשה
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 16/2/2021

המשרד להגנת הסביבה הודיע כי הוא פתח בחקירה פלילית נגד גורמים שעסקו בהטמנת פסולת חקלאית באופן לא חוקי במועצה אזורית אשכול. במקביל לחקירה נערך הליך מנהלי נגד המשליכים והם נדרשו לפנות את הפסולת לאתר מורשה ולהחזיר את השטח לקדמותו. לאחר השימוע הוצאו מהשטח 206 טונות פסולת חקלאית והועברו לאתר ההטמנה המוסדר "דיה".

בשנתיים האחרונות המשרד להגנ"ס שוקד על הסדרת חקיקה לפסולת חקלאית שתמנע טיפול פיראטי כמו במקרה שלפנינו. בתחילת החודש עדכנו כאן על קול קורא חדש להכנת תוכנית מפורטת לאיסוף פסולת חקלאית ולטיפול בה.


כתבות רלוונטיות:

  1. קול קורא לתמיכה בטיפול בפסולת חקלאית, 2.2.2021
  2. חוק אקלים והסדרת הטיפול בפסולת חקלאית, 03.12.2020
  3. תלונות הובילו לחקיקה חדשה לטיפול בפסולת חקלאית25.02.2019
  4. מתוך 1,795 תלונות רק ב-63 מקרים יצא כונן לשטח, 4.12.2018
  5. מידע נוסף על פסולת | infospot

חפרו בור והטמינו כ-200 טונות של פסולת חקלאית

מפקחי היחידה למניעת השלכה ושריפת פסולת בשטחים הפתוחים של המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים תיעדו אירוע שבו חקלאים חפרו בור עם כלים הנדסיים (שופלים), הטמינו בתוכו כ-200 טונות פסולת חקלאית באופן לא חוקי וכיסו אותו, זאת בשטח של מושב שדי אברהם שבמועצה האזורית אשכול. הפסולת כללה יריעות ניילון של חממות חקלאיות, צינורות השקיה וגזם.

בעקבות כך המשטרה הירוקה של המשרד להגנ"ס פתחה בחקירה פלילית.

במקביל התקיים הליך מנהלי בהובלת מחוז דרום של המשרד, שבמסגרתו נשלחה התראה לבעל השטח בגין הפרת חוק שמירת הניקיון. בתגובה לכך החקלאי טען שניקה את המקום וצירף תמונות וכן קבלות הטמנה על פינוי של כ-20 טונות פסולת, אך יחידות הפיקוח מצאו כי המקום שצולם הוא לא המקום שבו בוצעה ההטמנה במקור.

בעקבות כך זומנו החקלאים לשימוע שבו נדרשו לפעול לניקוי השטח במלואו, לפנות את שאריות הפסולת לאתר פסולת מורשה ולהחזיר את מצב השטח לקדמותו. לאחר השימוע, הוצאה מהשטח פסולת במשקל 206 טונות, והועברה לאתר ההטמנה המוסדר "דיה".

קול קורא להקמת מערכי איסוף וטיפול אזורי בפסולת חקלאית

כיום, מאחר שלא קיימת עדיין הסדרה בתחום הטיפול בפסולת חקלאית, כ-11 אלף טונות בשנה של פסולת חקלאית לא אורגנית נשרפים או מושלכים בשטחים פתוחים ובכך גורמים לזיהום אוויר, לזיהום קרקע ונחלים (במקרים שהשריפה מתרחשת על שפתם) ולמפגעי ריח. כתוצאה מכך עלולה להיגרם גם פגיעה בריאותית לחקלאים, תושבי האזור ושאר האוכלוסייה.

על רקע המצב המשרד להגנ"ס פרסם לאחרונה קול קורא לסיוע בהכנת תוכניות להקמת מערכי איסוף וטיפול אזורי בפסולת חקלאית. היקף התמיכה המוצע לשם כך הוא 5 מיליון ₪ שמגיעים מהקרן לשמירת הניקיון. בהמשך מתוכנן שלב נוסף של הקול הקורא שיסייע ליישום התוכניות שיוכנו במסגרת הקול הקורא הנוכחי, וגובה התמיכה המשוער שלו יעמוד על כ- 40 מיליון ₪.

הקול הקורא מיועד למועצות אזוריות ולאיגודי ערים לאיכות הסביבה, לרבות כאלה שמהווים אשכולות רשויות מקומיות.

התייחסויות

השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל: "אנו רואים בחומרה פגיעה בשטחים פתוחים המיועדים לחקלאות, ופועלים כנגד מפגעי פסולת, הגורמים לנזקים קשים לאוכלוסייה. המשרד להגנת הסביבה ימשיך לפעול בשיתוף עם רשות הטבע והגנים והיחידות השונות כדי למנוע השלכה ושריפה של פסולת, וימשיך לפעול כנגד עבריינים סביבתיים, אשר משליכים ומטמינים פסולת באופן בלתי חוקי".


חברות לפינוי וטיפול בפסולת

חברה איש קשר טלפון דוא"ל
ורידיס ורידיס 072-3360696 Veridis@infospot.co.il
נגב אקולוגיה מאיה כהן 072-3712247 Negev@infospot.co.il
ק.מ.מ מחזור מאיר 072-3942967 Kmm@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>