בעוד כשנה וחצי צפוי מחסור בנפח הטמנה של פסולת עירונית בישראל, זאת כתוצאה מהתמלאות אתר ההטמנה הגדול בארץ – אפעה שבדרום – שקולט כ- 4,000 טונות פסולת ליום. גם אתר גני הדס, השני בגודלו בארץ, שקולט כחצי מהכמות של אפעה, צפוי לסיים את נפח ההטמנה שלו בשנת 2023.
כל הפתרונות לצמצום ההטמנה בהם עוסקת האסטרטגיה המעודכנת לטיפול בפסולת עירונית של המשרד להגנ"ס שהוצגה לפני שבועיים, לא ישימים בטווח זמן הקרוב. לכן הפתרון הסביר הוא פתיחת תאי הטמנה חדשים במטמנות הקיימות.
אלא שהמשרד להגנ"ס מילכד את עצמו. לפי שינוי שהמשרד להגנ"ס בעצמו יזם בשנים האחרונות בתמ"א 1 – תאי הטמנה חדשים יקלטו רק פסולת שעברה מיון והוצא ממנה החומר האורגני.
המחשבה המקורית מאחורי המגבלה על הטמנת פסולת לא ממוינת הייתה שעד שתאי ההטמנה הקיימים יתמלאו, יקומו מספיק מתקני מיון כך שכל הפסולת תעבור מיון לפני הטמנה. אלא שקצב הקמת מתקני המיון לא היה מספיק מהיר וכעת, המשרד להגנ"ס ייאלץ ככל הנראה לאשר הקמת תאי הטמנה חדשים לפסולת שלא עברה מיון, בניגוד למדיניות שלו.
כתבות רלוונטיות:
לפי נתוני המשרד להגנ"ס, נכון לשנת 2021, כמות הפסולת הלא ממוינת שמיועדת להטמנה היא כ- 3 מיליון טונות, והנפח הזמין להטמנה גבוה יותר ועומד על 4.3 מיליון טונות.
המשרד להגנ"ס אמנם צופה שבעקבות הקמת מתקני מיון בשנים הקרובות, כמות הפסולת הלא ממוינת תצמצם בהדרגה, אלא שבשנת 2022 אתר ההטמנה הגדול בישראל, אפעה, ימצה את נפח ההטמנה הקיים, כך שצפוי להיווצר מחסור בשטח הטמנה לפסולת לא ממוינת.
מחסור זה צפוי להחמיר ככל שההקמה של מתקני המיון המתוכננים יתעכב.
תחזית הטמנת פסולת ללא ממוינת
---
כתבות ומסמכים רלוונטיים: