תביעה נגד הממשלה וחברת החשמל בשל עיכוב סגירת היחידות הפחמיות בחדרה
איגוד ערים שרון כרמל יגיש תביעה נגד הממשלה וחברת החשמל בשל הדחייה של הפסקת הפעילות של 4 היחידות הפחמיות המזהמות בתחנת הכוח בחדרה
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 22/9/2022

איגוד ערים שרון כרמל, המטפל בנושאי איכות הסביבה עבור 18 רשויות מקומיות באזור, הודיע על כוונתו להגיש תביעה נגד משרדי ממשלה וחברת החשמל על פגיעה בבריאות התושבים – בשל דחיית סגירת היחידות הפחמיות הישנות והמזהמות 4-1 בתחנת הכוח אורות רבין בחדרה בשנה לפחות. דרישת התביעה תהיה לפצות את התושבים על פגיעה באיכות חייהם.

לפי האיגוד, הדחייה בלוחות זמנים שקבעה הממשלה גורמת לתוספת משמעותית בפליטת מזהמים המשפיעים על איכות האוויר ברמה המקומית: כ- 14,500 טונות תחמוצות חנקן [NOx] כ- 10,000 טונות תחמוצות גופרית [SOx] וכ- 500 טונות חלקיקים [PM]. אלה הפליטות העודפות הצפויות בשל הדחייה ואשר נפלטות מהארובות, ותוספת פליטות חלקיקים מתהליכי השינוע והאחסון של פחם ואפר פחם.

לאחרונה המשרד להגנת הסביבה פרסם את דוח המפל"ס לשנת 2021, ממנו עלה כי תחנת הכוח הפחמית בחדרה אחראית לכ- 35% (1.7 מיליארד ₪) מהעלות החיצונית למשק שנגרמת מהפליטות של מזהמים לאוויר (לא כולל גזי חממה) של מדווחי המפל"ס, כאשר הרחק מאחור נמצא מקור הפליטה הבא בתור.


כתבות רלוונטיות:

  1. היחידות הפחמיות המזהמות בחדרה ייסגרו רק ב 2024, 21.6.2022
  2. הוועדה שתקבע מדיניות ממשלתית למפרץ חיפה, 25.10.2020
  3. מפל"ס: תחנת הכוח הפחמית בחדרה אחראית ל 35% מהעלות החיצונית, 08.9.2022
  4. המשרד להגנ"ס מתנגד להחרגת תחנות הכוח מחוק אוויר נקי, 29.5.2022
  5. חברת חשמל לא תעמוד ביעד סגירת היחידות הפחמיות, 28.10.2021

המשרד להגנ"ס אישר דחייה בסגירת היחידות

בחודש יוני האחרון הצהיר שיקי פישר, סמנכ"ל תפעול בחברה הממשלתית נגה, האחראית לניהול מערכת החשמל, כי הסגירה של יחידות ייצור החשמל 4-1 הישנות בתחנת הכוח בחדרה תושלם סופית רק בינואר 2024, שנה וחצי לאחר המועד שנקבע – תחילת יוני 2022.

פישר הסביר שכדי להשבית את היחידות הפחמיות צריך להשלים קודם את ההקמה ואת ההפעלה המסחרית של 2 יחידות ייצור חשמל חלופיות המונעות בגז טבעי. כך, רק לאחר הפעלת היחידה החדשה הראשונה, בעוד כ-10 חודשים, יהיה אפשר להוציא משימוש 2 יחידות פחמיות, ואת שתי היחידות הנוספות יוציאו משימוש עם הפעלת היחידה החדשה השנייה בתחילת 2024.

לדברי נציג חברת החשמל, העיכוב בהקמת היחידות החדשות נבע בעיקר מבעיות בשילוח ובשינוע של ציוד לארץ וכן סגירת מפעלי ציוד בעולם בשל מגפת הקורונה, לצד ריקול (Recall) של יצרני הטורבינות שגרמו לעיכוב של כ- 9 חודשים.

כזכור, המתווה לסגירת 4 היחידות הפחמיות הישנות בחדרה נקבע בהחלטות ממשלה מ-2016 ומ-2018, אלא שהחלטות ממשלה לא מחייבות כמו חקיקה, ולפנינו עוד דוגמא להחלטת ממשלה שלא עומדים בה ומי שמשלם את המחיר הם התושבים באזור שסובלים מהשפעות זיהום האוויר, והמשק כולו, מכיוון שלפי המשרד להגנת הסביבה העלות החיצונית היומית של הפעלת היחידות היא 8 מיליון ₪.

50 מתים בשנה כתוצאה מפעילות יחידות 4-1

בהודעה של איגוד ערים שרון כרמל נכתב שלפי חוות דעת של פרופ' איתמר גרוטו (לשעבר ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות), מתים בכל שנה כ-50 איש כתוצאה מהזיהום הנובע מיחידות 4-1 בתחנת הכוח בחדרה.

כמו כן, לפי דוח המפל"ס שפרסם לאחרונה המשרד להגנת הסביבה, תחנת אורות רבין היא המפעל המזהם ביותר בישראל מזה מספר שנים. האיגוד מוסיף כי עלות הזיהום הבריאותי מאורות רבין גדול מסכום הזיהום הבריאותי של 9 המפעלים המזהמים ביותר אחריו ביחד.

עוד לפי דוח המפל"ס, תחנת הכוח הפחמית בחדרה אחראית לכ- 35% (1.7 מיליארד ₪) מהעלות החיצונית למשק שנגרמת מהפליטות של מזהמים לאוויר (לא כולל גזי חממה) של מדווחי המפל"ס, שעמדה בשנת 2021 על 4.9 מיליארד ₪. הרחק מאחור נמצא המפעל הבא בתור, מפעל ייצור המלט נשר רמלה שאחראי ל- 8% מהעלות החיצונית (0.4 מיליארד ₪). העלויות החיצוניות כוללות למשל את העלות של הפסד ימי העבודה כתוצאה ממחלות ואשפוזים שנגרמו מזיהום האוויר.

התייחסויות

יו"ר האיגוד וראש מועצה אזורית חוף הכרמל אסיף איזק: "תושבי מרחב האיגוד משלמים בבריאותם על הדחייה בסגירת היחידות. לאחר שמיצינו את כל ההליכים ולאור התעלמות משרדי הממשלה החלטנו על הגשת תביעה על הפגיעה בבריאות ואיכות חיי התושבים. תפקידנו הוא לדאוג לבריאות ואיכות חייהם-  לא יתכן שתושבי המרחב יחיו בחוסר ודאות - אל מול אוזלת הממשלה."

---

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה