הועדה המחוזית לתכנון ולבניה מחוז חיפה החליטה להחמיר את התנאים להקמת שכונת הפרפרים בחדרה בעקבות התנגדות איגוד ערים לאיכות הסביבה שרון-כרמל וגופים נוספים. הוועדה החליטה להתנות את הקמת כ-2,600 יחידות דיור בשני תנאים:
שכונת הפרפרים אמורה לקום מזרחית לתחנת הכוח, כקילומטר בלבד ממאגר הפחם בתחנה.
הממשלה קבעה ב-2016 כי יחידות 4-1 יפסיקו לפעול ביוני 2022, אולם כחצי שנה לפני המועד הודיעה חברת החשמל כי לא תצליח לעמוד ביעד. באיגוד ערים לאיכות הסביבה שרון-כרמל מסבירים כי העלות החיצונית היומית למשק של הפעלת היחידות היא 8 מיליון ₪, וכי לפי חוות דעת רפואית, כתוצאה מהפעלתן בישראל מתים 50 איש בשנה. איגוד ערים שרון כרמל מגבש בימים אלה תביעה משפטית נגד חברת החשמל בשל העיכוב בסגירת היחידות.
באשר למפגע אבק הפחם, לדברי האיגוד הוא מתפזר מהתחנה לעבר שכונת חפציבה הסמוכה מזה עשרות שנים וגורם לפגיעה באיכות החיים ובבריאות תושבי השכונה.
קישור לנוסח החלטת הוועדה מופיע בתחתית הכתבה.
כתבות רלוונטיות:
לפני כחודש, איגוד ערים שרון כרמל המטפל בנושאי איכות הסביבה עבור 18 רשויות מקומיות באזור, הודיע על כוונתו להגיש תביעה נגד משרדי ממשלה וחברת החשמל על פגיעה בבריאות התושבים – בשל דחיית סגירת היחידות 4-1 בתחנת הכוח בחדרה בשנה לפחות. דרישת התביעה תהיה לפצות את התושבים על פגיעה באיכות חייהם.
לפי האיגוד, הדחייה בלוחות זמנים שקבעה הממשלה גורמת לתוספת משמעותית בפליטת מזהמים המשפיעים על איכות האוויר ברמה המקומית: כ- 14,500 טונות תחמוצות חנקן [NOx] כ- 10,000 טונות תחמוצות גופרית [SOx] וכ- 500 טונות חלקיקים [PM]. אלה הפליטות העודפות הצפויות בשל הדחייה ואשר נפלטות מהארובות, ותוספת פליטות חלקיקים מתהליכי השינוע והאחסון של פחם ואפר פחם.
לאחרונה המשרד להגנת הסביבה פרסם את דוח המפל"ס לשנת 2021, וממנו עלה כי תחנת הכוח הפחמית בחדרה אחראית לכ- 35% (1.7 מיליארד ₪) מהעלות החיצונית למשק שנגרמת מהפליטות של מזהמים לאוויר (לא כולל גזי חממה) של מדווחי המפל"ס. מקור הפליטה הבא בתור ברמת הזיהום נמצא הרחק מאחור.
לאחרונה דיווחנו כאן כי עיריית אשדוד, איגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד חבל יבנה וגופים נוספים שלחו מכתב התראה לשרת האנרגיה וליו"ר רשות החשמל בעניין הפסקת השימוש ביחידות המזהמות בתחנת הכוח באשדוד, והודיעו כי אם לא ייענו יפנו לערכאות משפטיות.
תחנת הכוח מועמדת למכירה בימים אלה, כולל 4 יחידותיה לייצור חשמל. היחידות אמנם מונעות בגז במקום בפחם אך מאחר שהן לא מחוברות לסולקנים להפחתת פליטות כמו יחידות גז דומות, הן מזהמות אף יותר מיחידות פחמיות. זו הסיבה שהן מיועדות לסגירה בשנת 2023.
לפני שליחת המכתב נציגי עיריית אשדוד ואיגוד הערים נפגשו עם המשרד להגנת הסביבה במטרה לאחד כוחות במאבק לסגירת היחידות עד סוף 2023, בהתאם לסיכום מלפני כ-6 שנים.
במכתב נכתב שהיעדר דרישה (במכרז) לייצור חשמל רק באמצעות טכנולוגיה מיטבית זמינה – כלומר חיבור היחידות הישנות לאמצעי הפחתת פליטות או לחלופין הפסקת השימוש בהן - מהווה הפרה בוטה של חובת המדינה לדאוג לבריאות אזרחיה ולסביבה.
עוד נכתב כי יש לאפשר למשרד להגנת הסביבה להחליט קודם בנוגע למתן היתר פליטה ליחידות המזהמות (ככל הנראה לא יינתן היתר פליטה לאחר שנת 2023 במידה והיחידות פועלות ללא אמצעי הפחתת פליטות) ורק בהתאם להחלטתו לפרסם מכרז למכירת תחנת הכוח והיחידות – ולא להיפך. זאת במטרה לא לקבוע למשרד "עובדות בשטח" וללחוץ עליו לאשר את ההיתר.
יו"ר האיגוד אסיף איזק: "הועדה קבעה את מה שידוע לכל. יש לסגור את יחידות 1-4 ולמצוא פתרון למפגע אבק הפחם. אנו דורשים מהממשלה לפעול לכך באופן מיידי ולעצור את הפגיעה בסביבה, באיכות החיים ובבריאות התושבים".
---
מסמכים רלוונטיים: