צה"ל לא מעל החוק. סגן הרמטכ"ל ומפקד חיל האוויר זומנו לבירור
השניים זומנו עקב תחזוקה לקויה של תחנות דלק בבסיסי צה"ל וזיהום קרקע מתשתיות דלק. המשרד להגנ"ס: צה"ל לא מעל החוק
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 01/9/2021

המשרד להגנת הסביבה זימן את סגן הרמטכ"ל ואת מפקד חיל האוויר לשיחות בירור, בעקבות ליקויים בתחזוקת תחנות התדלוק שגורמים לזיהום קרקע.

לפי הודעת המשרד להגנ"ס, בתחנות התדלוק בצה"ל לא עורכים מעקב מסודר ושיטתי ויש אירועי דליפה עקב כשל בתשתיות. בעבר ניסה המשרד להגנ"ס לקדם את הטיפול במפגעים סביבתיים בצה"ל ולהבטיח עמידה בתקנות אך הניסיונות לא צלחו. עד כה צה"ל לא הצליח להעביר אפילו רשימה מסודרת של כל תחנות הדלק בצבא.


כתבות רלוונטיות:

  1. רק כ-30% מבסיסי צה"ל חוברו לביוב, 12/05/2019
  2.  קנסות לבסיסי צה"ל בשל הזרמת שפכים, 12/8/2020
  3. 85% מתחנות הדלק הוותיקות גרמו לזיהום18/6/2019
  4. למועצות האזוריות נמאס לשלם קנסות בגלל צה"ל05/12/2018
  5.  מידע נוסף על זיהום קרקע | infospot

תחזוקה לקויה של צנרת דלק, זיהומי קרקע וחוסר מעקב

כאמור, המשרד להגנ"ס מזמן את סגן הרמטכ"ל ואת מפקד חיל האוויר עקב שורה של ליקויים שלא תוקנו למרות פניות חוזרות ונשנות.

הליקויים מתבטאים בניהול השוטף בזמן שגרה ובאירועי דליפת דלק שמתרחשים בין היתר עקב כשל בתשתיות. בסיורים שערך המשרד להגנ"ס בבסיסי צה"ל רבים הוא מצא שלא קיים בהם מעקב שיטתי ומסודר או תשתיות בסיסיות למניעת זיהום קרקע ורוב תחנות הדלק בהם מפרות את התקנות.

מעקב שיטתי כחוק כולל ביצוע בדיקות אטימות, ניהול פערים של מלאי דלקים, התקנת מערכות לגילוי דליפות דלק מצנרת, מערכות למניעת מילוי יתר והשבתה מסודרת של התשתיות שאינן בשימוש.

תשתיות למניעת זיהום קרקע ומי תהום שלא היו קיימות בבסיסים רבים בזמן סיורי המשרד להגנ"ס כוללות משטחי תדלוק, מפריד דלקים, מערכת גילוי דליפות, מערכת למניעת מילוי יתר ועוד.

מעבר לכך, עקב כשל בתשתיות ותחזוקה לקויה של צנרת הדלק והמכלים בבסיסי חיל האוויר ובבסיסים אחרים, מתרחשים אירועי דליפת דלק המזהמים את הקרקע ומי התהום.

בעקבות הליקויים, המשרד להגנ"ס פנה לסגן הרמטכ"ל ולמפקד חיל האוויר בסוף שנת 2020, וכעת הוא מזמן אותם לשיחות בירור, ככל הנראה מאחר שהנושא הסביבתי לא קודם מאז כהלכה.

ברחבי הארץ פרוסים מאות בסיסים ומחנות צה"ל ובחלק ניכר של בסיסים אלו, גדולים כקטנים, קיימת תחנת תדלוק לכלי רכב. חלק מתחנות דלק אלו גדולות וכוללות מכלים תת קרקעיים וכמה סוגי דלקים (סולר, בנזין) וחלק תחנות קטנות המכילות מכל סולר עילי.

המשרד להגנת הסביבה: "צה"ל לא מעל החוק"

לפי המשרד להגנ"ס, בעבר הוא ניסה במספר הזדמנויות לבקש מצה"ל רשימה מסודרת של כלל תחנות הדלק בצבא, לרבות מידע על התשתיות הקיימות, סוגי הדלקים וכמות המכלים, וכן פירוט פעולות שבכוונתו לבצע לתיקון ההפרות – אך לא נענה.

גם מצב זיהום הקרקעות בצה"ל לא טוב. לצד דליפות חוזרות ונשנות שרק מתגברות עם השנים בשל הזנחה ואי קיום נהלים, בעבר המשרד ניסה לגבש תוכנית לתעדוף חקירת זיהומי הקרקע באמצעות סקר היסטורי וסקר קרקע היכן שנדרש באתרים פוטנציאליים בשטחי צה"ל בעבר, אך ללא הצלחה.

בהחלטתו הנוכחית לזמן אנשי צבא בכירים לבירור בנוגע להיבטים הסביבתיים הבעייתיים בצה"ל, המשרד להגנ"ס מדגיש כי צה"ל לא מעל החוק והוא לא יסכים להמשך ההפרות וזיהום הקרקעות על ידו.

בשנת 2018 גם למבקר המדינה היה מה להגיד על ההתנהלות הבעייתית של צה"ל בהיבטים הסביבתיים. בדוח המבקר שפורסם, הוא מתח ביקורת נגד הקצב האיטי שבו הצבא מסדיר את חיבור בסיסי צה"ל  למערכות ביוב, כך שרק 30% מהמחנות חוברו עד סוף שנת 2015. שאר המחנות משתמשים בפתרונות שונים שעלולים לגרום לזיהום קרקע ומי תהום ומפגעים תברואתיים.

מפגעים סביבתיים במחנות צה"ל

בשנים האחרונות דיווחנו על מספר אירועים של מפגעים סביבתיים במחנות צה"ל. הנה כמה מהם.

בשנת 2016 זומנו מפקד בסיס רמת דוד ומפקד מחנה רמון לשימועים במשרד להגנ"ס עקב מספר רב של אירועי כשל וזיהום קרקע ומי תהום. בסיכומי השימוע נדרשו נציגי הצבא לנקוט בפעולות למניעת זיהומים בעתיד, אך ככל הידוע למשרד מולאו רק חלק קטן מדרישותיו.

כמן כן, בשני הבסיסים הללו מתנהלת חקירת צח"מ (הגנת הסביבה ומצ"ח) בדבר הפרות לכאורה של דיני הסביבה.

במקרה אחר, שפכים דלפו בבסיס שבטה שבדרום והמפגע לא טופל גם לאחר מספר ימים כנדרש. בעקבות כך הוטל קנס על הבסיס והוא נדרש לשטוף את קווי המערכת הקיימת, לנקות את שוחות הביוב המלאות בפסולת ולדאוג לזרימת השפכים לבריכות. בסיור מאוחר יותר שערכה המשטרה הירוקה נמצא כי חלק מהשוחות אמנם נוקו אך לא נפתרה בעיית גלישת השפכים.

גם במחנה "קרן" ברמת הגולן התגלו בעבר מים עכורים שזורמים אל השטח הפתוח מקו השפכים הראשי של המחנה. המפגע לא טופל והשפכים המשיכו לזרום אל השטח הפתוח שנחשב בעל רגישות הידרולוגית ונמצא באזור אגן ההיקוות של הכנרת. גם במקרה זה קנסה המשטרה הירוקה את מפקד היחידה.

התייחסויות

תגובת דובר צה"ל: "צה״ל רואה חשיבות רבה בשמירה על  הסביבה ופועל בתחום בשיתוף פעולה עם כל הגורמים והמשרדים הרלוונטים.

צה"ל קיבל לאחרונה פניות בכתב מהמשרד להגנת הסביבה בבקשה לקיים בירור ביחס לטיפול הנדרש באירועי דליפת דלק בבסיסי חיל האוויר. הפניות נבחנות ומטופלות במלוא הרצינות על ידי הגורמים הרלוונטים בצה״ל. 

בימים אלו עומל צה״ל על הכנת תכנית רב שנתית לטיפול ושדרוג תשתיות הדלק בבסיסיו, אשר מרביתן הוקמו לפני שנים רבות. תוכנית זו תוצג על ידי נציגי צה"ל לגורמים המקצועיים במשרד להגנת הסביבה, ותתואם מולם.

במקרים המתאימים נחקרים מפגעים בחקירות משותפות למצ״ח ולמשרד להגנת הסביבה."


ספקים לטיפול בזיהום קרקע:

חברה איש קשר טלפון מייל
ורידיס דורון בכר 054-9360419 verisoil@infospot.co.il
קומפוסטאור ליאת גרוס 072-3719906 compost@infospot.co.il
גרינסויל סתיו אמרוסי 054-9360575 greensoil@infospot.co.il
טיבכו רותם נסל 072-3942060 tibco@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>