נחתם הסכם להקמת מפעל מיחזור למקררים
המפעל הראשון מסוגו בארץ צפוי לקום ב-2022, עלות ההקמה מוערכת בכ-20 מיליון ₪
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 20/1/2021

אמש נחתם הסכם להקמת מפעל המיחזור הראשון בארץ למקררים ומכשירי חשמל 'לבנים' (מקררים, מכונות כביסה, מדיח כלים וכו'). עלות ההקמה מוערכת בכ-20 מיליון ₪ והמפעל צפוי להתחיל לפעול בשנת 2022. ההסכם נחתם בין חברת אלקטרה  מוצרי צריכה (45% מהמניות), חברת אולטרייד מיחזור (45% מהמניות) ותאגיד מיחזור הפסולת האלקטרונית מ.א.י (10% מהמניות).


כתבות רלוונטיות:

  1. החמרת התקן מסעיר את ענף הפסולת האלקטרונית, 11.12.2019
  2. תאגיד המחזור מעוניין לקדם הקמת מפעל למחזור מקררים, 10.10.2019
  3. עלייה בכמות הפסולת האלקטרונית, ירידה בשיעור המחזור, 16.7.2020
  4. משרד הביטחון קיבל פטור חלקי מיישום חוק פסולת אלקטרונית, 16.05.2019
  5. מידע נוסף על פסולת אלקטרונית | infospot

הרקע להקמת מפעל מיחזור המקררים

לקראת שנת 2020, המשרד להגנ"ס הודיע לשני תאגידי מיחזור הפסולת האלקטרונית – מ.א.י ואקומיוניטי – כי יגביר את האכיפה של דרישות החוק, בדגש על מקררים. באותו הקשר ציין כי הוא בוחן אפשרות לאמץ סטנדרט מיחזור בינלאומי מחמיר למקררים.

אחת הסיבות לדרישה של המשרד להגנ"ס הייתה הרצון שתהליך מיחזור המקררים יכלול גם איסוף וריקון של גזי הקירור ממנו, שלא ישתחררו לאטמוספירה שכן הם מהווים גזי חממה משמעותיים. דרישות אלה מיושמות כבר מספר שנים באירופה.

ההכרזה של המשרד להגנ"ס לפני כשנה על כוונתו להקפיד על יישום הוראות המיחזור המפורטות של חוק פסולת אלקטרונית, עם דגש על מקררים, היא שגרמה, בין השאר, לקבלת ההחלטה להקים את מפעל המיחזור.

30,000 טון פסולת אלקטרונית בשנה

מפעל המיחזור החדש מיועד לטפל בכ- 30,000 טון פסולת אלקטרונית בשנה, עם דגש על מקררים מכל הסוגים ומכשירי חשמל 'לבנים' (מזגנים, מכונות כביסה, מדיח כלים וכו').

המתקן עתיד להתאים לתקן האירופיCENELEC  למיחזור מכשירי חימום או קירור, שהמשרד להגנ"ס שוקל לאמץ. כמו כן, המתקן יתוכנן בשאיפה לאפס אחוז הטמנה ויפיק חומרי גלם ממוחזרים של ברזל, אלומיניום, נירוסטה, נחושת, פלסטיק ועוד.

המתקן החדש ייתן מענה גם לגז הקירור, שנחשב לגז חממה משמעותי ואף דליק. הגז ייאסף כדי למנוע את השתחררותו לאטמוספירה, והשאיפה תהיה לעשות בו שימוש חוזר.

בניגוד למה שנהוג לחשוב, גז הקירור במקררים נמצא גם בקצף הבידוד שבדפנות המקרר ולא רק במדחס. גם את שאריות קצף הבידוד המפעל העתידי מתכוון לנצל לטובת הכנת מוצרים ממוחזרים.

השותפות במפעל המיחזור למקררים

אלקטרה מוצרי צריכה שתחזיק 45% ממניות המפעל החדש היא מהחברות המובילות בישראל העוסקת בכל שרשרת הערך של מוצרי חשמל ביתיים עם דגש על מזגנים. לאחרונה דווח כי החברה חתמה על הסכם שיתוף פעולה עם חברת BOSCH הגרמנית להקמת מפעל ייצור מערכות אקלים (עם דגש על משאבות חום) באשקלון.

חברת אולטרייד מיחזור שתחזיק 45% ממניות המפעל החדש, כבר מפעילה כיום בישראל מפעל מיחזור למכשירי חשמל קטנים (SDA Small Domestic Aplliances) כמו מחשבים וטלפונים והיא זו שתהיה אחראית על ההקמה וההפעלה של המפעל החדש.

תאגיד המיחזור לפסולת אלקטרונית מ.א.י, שיחזיק 10% ממניות המפעל החדש, הוא גוף יישום מוכר שמיישם את דרישות חוק פסולת אלקטרונית עבור היצרנים והיבואנים של מוצרים אלקטרוניים שהתקשרו עמו, באמצעות איסוף ומיחזור פסולת אלקטרונית מבתי עסק ורשויות מקומיות.

התייחסויות

אמנון שחרור, מנכ"ל מ.א.י: "מדובר בהסכם היסטורי, שלראשונה מביא לשולחן אחד יצרן, יבואן, מפעל מיחזור וגוף יישום מוכר כדי לסגור מעגל סביבתי ותעשייתי מתקדם. חוץ מלספק פתרון מחזור מתקדם, המפעל צפוי להפחית מיליון טון פליטות גזי חממה בשנה, הישג חסר תקדים."

גדי רייכמן, מנכ"ל חברת AllRecycling (אולטרייד): ״אני שמח מאוד על שיתוף הפעולה שלנו עם אלקטרה ומ.א.י להקמת המפעל הראשון בישראל לטיפול אחראי וסביבתי של מקררים ומזגנים.המפעל ייבנה תוך סטנדרטים גבוהים, בהתאם לתקני ה - cenelec, אותם מתייעד המשרד להגנת הסביבה לאמץ כתקן המחייב למחזור פסולת אלקטרונית בישראל.

הקמת המפעל, שאמור לפתוח את שעריו במהלך 2022, הינה בשורה של ממש לאזרחי ישראל. המפעל ימנע את הפליטות של גזי החממה ואת זיהום האוויר והקרקע מציוד זה. המפעל המתוכנן צפוי לקלוט ולטפל בכל פסולת המקררים שתיאסף בישראל בשנים הבאות, שכן יהיה בעל קיבולת של כ-300,000 מקררים בשנה״.


גופים לייעוץ ויישום חוק פסולת אלקטרונית:

חברה איש קשר טלפון מייל
אקומיוניטי
(גוף יישום מוכר)
יוסי חזאי 072-3712251 ecommun@infospot.co.il
מאי
(גוף יישום מוכר)
אמנון שחרור 077-5001090 mai@infospot.co.il
ערנות
(מלווה ביישום החוק)
ערן בושארי 072-3713040 eranut@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>>