אחד הנושאים הסביבתיים היחידים שאושרו בחוק ההסדרים בשבוע שעבר הוא התיקון לחוק אוויר נקי. התיקון מאפשר לתחנות כוח לחרוג מהיתר הפליטה שלהן כדי להבטיח את אספקת החשמל, זאת בכפוף לאישור מנהלת מערכת החשמל הארצית, החברה הממשלתית 'נגה'. החוק ייכנס לתוקף בקרוב.
טיוטת החוק שעלתה לראשונה בחוק ההסדרים של הממשלה הקודמת, לפני כשנה, עברה מספר שינויים, ובהתאם לכך המשרד להגנת הסביבה שינה את מידת תמיכתו בחוק. תחילה, הוא התגאה בהצלחתו לרכך את נוסחו ולשמור את הסמכויות הרלוונטיות בידיו, אך לאחר שפורסמה גרסה מתקדמת יותר של החוק, טען המשרד כי היא לא תואמת את ההבנות שהשיג עם משרד האוצר. לדבריו, הן כללו את סמכותו להטיל עיצום כספי על חברת נגה אם היא תאשר הפעלה חריגה של יחידות לייצור חשמל ללא הצדקה.
עקב כך המשרד להגנת הסביבה משך את תמיכתו והביע התנגדות לנוסח חוק ההסדרים שבסופו של דבר אושר בקריאה ראשונה. גם הרשויות המקומיות, ובפרט איגוד ערים שרון-כרמל ואיגוד ערים אשדוד חבל יבנה – המייצגים רשויות שבהן פועלות תחנות הכוח המועדות להפעלה חריגה – התנגדו בתוקף לחוק.
לאחר הקריאה הראשונה נוסח החוק עלה לדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת והוכנסו בו שינויים לפני שהוחזר ואושר לבסוף בקריאה שנייה ושלישית יחד עם חוק ההסדרים, בשבוע שעבר.
כתבות רלוונטיות:
שווה להזכיר שכחלק מההבנות שהמשרד להגת הסביבה גיבש עם משרד האוצר, נקבע כי ההפעלה החריגה של תחנות הכוח תותר רק במסגרת נוהל שייקבע בשיתוף פעולה בין חברת נגה למשרד להגנת הסביבה. עוד נקבע שהחריגה תותר לתקופה מירבית של 21 יום, ובמידת הצורך שר האנרגיה יוכל להאריך את ההפעלה עד ל-9 חודשים, תחת פיקוח ובקרה של המשרד להגנת הסביבה, ורק לאחר שנבחנו חלופות אחרות. כמו כן נקבעה חובה לדווח למשרד ולציבור על ההפעלות החריגות.
כאמור, גם לאחר הוספת התנאים לעיל, המשרד להגנת הסביבה התנגד לחוק משום שלדבריו הוא לא איפשר לו להטיל עיצומים כספיים על חברת נגה במקרים המצדיקים זאת. מקרים כאלה הם כאמור מתן אישור להפעלה חריגה של תחנות הכוח לא הגבלה סביבתית, ולא רק במצבי חירום המייצרים סכנה לאספקת החשמל.
נראה כי הנושא שהפריע למשרד קיבל מענה בדיונים שהתקיימו בוועדת הפנים והגנ"ס, כי בנוסח הסופי שאושר לבסוף מופיע סעיף שמתיר למשרד להטיל עיצום כספי של כחצי מיליון ש"ח על חברת נגה בגין מתן אישור הפעלה חריג ללא הצדקה או אישור הפעלה חריגה מבלי שנבחנו לכך חלופות. כמו כן, חודדו ההגדרות של "מצב סיכון" כך שהחלטה על מצב סיכון תוכל להתקבל רק בהתאם למסמך שמגדיר מהם מצבי הסיכון.
את המסמך נדרשת להכין חברת נגה. במסגרתו יפורטו המצבים שבהם קיים חשש לאספקת החשמל ובעקבות כך עלולים להוביל לחריגה של תחנת כוח מהיתר הפליטה לאוויר. בנוסח הסופי נוסף אפיון מפורט של מסמך מצבי הסיכון ומה הוא אמור לכלול וכן דרישה שהמסמך יאושר על ידי רשות החשמל ויפורסם באתר האינטרנט של מנהל המערכת, של רשות החשמל ושל המשרד להגנת הסביבה.
------
מסמכים רלוונטיים: