כמדי שנה, המשרד להגנת הסביבה פרסם לאחרונה דוח שנתי על יישום חוק השקיות, הפעם לשנת 2023. לפי הנתונים, דווח על מכירות של 479 מיליון שקיות בשנת 2023, המייצגות גידול זניח של כ-1% בהשוואה לשנת 2022, והן מייצגות הפחתה משמעותית של 73% ביחס לשנת הבסיס 2016 (השנה האחרונה שלפני יישום חוק השקיות).
כלומר, על פי נתוני הדוח, חוק השקיות ממשיך למלא את ייעודו - צמצום השימוש בשקיות והפחתת כמות הפסולת וההשפעות הסביבתיות השליליות הנלוות, זאת באמצעות גבייה של תשלום בגובה 10 אג' בגין כל שקית שנמכרת. אך חשוב לזכור שחוק השקיות חל רק על 24 קמעונאים שמוגדרים כגדולים, והמשרד להגנ"ס לא בודק האם חל גידול בצריכת שקיות מסוגים שונים, במקומות אחרים. יחד עם זאת, מחקר עליו דיווחנו לפני כחצי שנה, הצביע על צמצום מספר השקיות בחופי ישראל.
חשוב לזכור שפסולת השקיות מהווה כחצי אחוז בלבד מכ-1 מיליון טונות של פסולת פלסטיק הנוצרים בשנה בישראל. בשנים קודמות הצהיר המשרד על כוונתו להרחיב את חוק השקיות גם לעסקים קטנים ובינוניים, והצעת חוק שקיות תואמת אף אושרה לפני כשנתיים בוועדת השרים לענייני חקיקה של הממשלה הקודמת, אולם היא לא קודמה לאחר חילופי הממשלה, והנושא לא מוזכר בדוח השנתי.
קישור לדוח יישום חוק השקיות לשנת 2023 מופיע בתחתית הכתבה.
צריכת שקיות חד פעמיות מפלסטיק [מליון שקיות]
כתבות רלוונטיות:
לפי כחצי שנה דיווחנו על תוצאות מחקר שבדק את היקף ומקור הפסולת בחופי הים התיכון ואילת, שמצא כי חל שיפור בניקיון חופי הים התיכון, בין היתר בזכות תוכנית 'חוף נקי', הרחבת חוק הפיקדון לבקבוקים גדולים, ויישום חוק השקיות. כך לפי המשרד להגנ"ס.
לפי הדוח, חלה ירידה בכמות השקיות שנמצאו בחוף (23% בשנים 2014-2012 לעומת 14% במחקר הנוכחי), כשמרבית השקיות נמצאו בחופים מבודדים, שעיקר הפסולת מגיעה אליהם מהים עצמו ולא מפעילות בחוף. המחקר מייחס את הירידה בשקיות בחוף לחוק השקיות שנכנס לתוקף בשנת 2017.
בחישוב פשוט, כחצי מיליארד שקיות נמכרות במסגרת החוק מדי שנה, והם מעשירות את קופת קרן הניקיון שבשליטת המשרד להגנ"ס, בכ- 50 מיליון ₪ בשנה. בדיקה שלנו מגלה כי מרבית הכסף מנוצל לפעולות של המשרד להגנ"ס למניעת זיהום אוויר, חלקן שגרתיות כגון דיגום וניטור איכות האוויר, וחלקן מיוחדות.
מאז תחילת המלחמה באוקטובר 2023, אושרו על ידי קרן הניקיון תקציבים בהיקף של כ-58 מיליון ₪, מכספי חוק השקיות. רק סעיף אחד עוסק בפסולת באופן ישיר עם רלוונטיות לחוק השקיות - פרויקט חוף נקי ברשויות החופיות שקיבל תקציב של 14 מיליון ₪. אך יתר התקציב עוסק בעיקר בנושאי איכות אוויר, כדלקמן:
תקציבים שאושרו על ידי הנהלת קרן הניקיון בשנה החולפת
------
מסמכים רלוונטיים: