בהמשך לעדכון הנחיות לסקר סיכונים IRBCA בקרקעות מזוהמות עדכן המשרד להגנת הסביבה את טבלת ערכי הסף למזהמי קרקע ומסמך ההנחיות המצורף אליה, המחליפים את מסמך ההנחיות שעודכן לאחרונה ב-2017.
טבלת ערכי הסף החדשה תשמש גם לקביעת ערכי סף ראשוניים מחמירים המגדירים את ריכוז המזהמים בו קרקע נחשבת למזוהמת (ערכי VSL - Very Strict Level) וגם לקביעת ערכי מטרה לשיקום הקרקע המזוהמת על בסיס סיכון לאדם ולסביבה, לפי מתודולוגיית ה IRBCA. במסמך החדש ניתן לבצע חיפושים וחיתוכים לפי שם, מספר או"ם, או משפחת מזהמים.
נזכיר כי על פי מדיניות המשרד להגנת הסביבה לטיפול בקרקעות מזוהמות, כאשר יש קרקע החשודה כמזוהמת, נדרש סקר היסטורי ו/או סקר גז קרקע ו/או סקר קרקע, בסיומם נקבע האם הקרקע הינה "קרקע הטעונה טיפול" על פי השוואת ריכוז המזהמים בקרקע לערכי הסף הראשוניים המחמירים VSL – Very Strict Level.
במידה והקרקע אכן מזוהמת וטעונה טיפול, בעל הקרקע רשאי לבחור באחת משתי חלופות טיפול:
ה-IRBCA מציע חלופה לערכי הסף הראשוניים (VSL) ומאפשר לקבוע ערכי מטרה ספציפיים לאתר, לשיקום הקרקע, העלולים להיות מחמירים יותר או פחות מערכי הסף הראשוניים (VSL), אך נקבעים בהתאם למאפייני האתר והחומר המזהם. זאת, על בסיס בחינת דרכי החשיפה של האדם והסביבה לזיהום הקיים בקרקע.
כתבות רלוונטיות לנשוא:
קובץ האקסל החדש מציג ערכי סף לכ- 800 מזהמי קרקע שונים ומכיל 3 גיליונות שונים:
בשני הגיליונות של ערכי המטרה לשיקום לפי Tier1 (מגורים\תעשייה) מוצגים גם ערכי מטרה לגזי קרקע, דיגום אוויר תוך\חוץ מבני ועוד. כמו כן, ערכי המטרה לשיקום קרקע מזוהמת עבור הריכוזים הנמדדים בקרקע מחולקים לפי רמת הרגישות למי תהום:
ערכי המטרה לשיקום קרקע מזוהמת עבור הריכוזים הנמדדים בגז-הקרקע מחולקים לפי הגנה על מסלולי חשיפה שונים:
כמו כן, עבור כל מזהם מצוין המקור המגביל שהוביל לקביעת ערך הסף:
-------
מסמכים רלוונטיים: