טלטלה בענף פסולת אלקטרונית. היום המשרד להגנת הסביבה מסר את התשובות לתאגידים שהגישו בקשות לשמש כגוף מוכר ליישום חוק פסולת אלקטרונית ל-5 השנים הקרובות.
מסתבר כי לא חודשה ההכרה לאחד משני תאגידי המיחזור הוותיקים ששימשו כגוף יישום מוכר מאז כניסת החוק לתוקף בשנת 2014, תאגיד אקומיוניטי. מנגד, ההכרה של תאגיד המיחזור הוותיק השני, מ.א.י, כן חודשה. במקביל, המשרד להגנ"ס אישר גוף מוכר חדש ליישום פסולת אלקטרונית, תאגיד בשם ת.מ.י – תאגיד מיחזור ישראל.
כלומר, לפי המצב החדש, גם ב-5 השנים הקרובות יפעלו 2 תאגידים שישמשו כגופי יישום מוכרים ליישום חוק פסולת אלקטרונית, אך הזהות של אחד מהם, השתנתה.
המשרד להגנת הסביבה קורא לכל היצרנים והיבואנים של מוצרים אלקטרוניים וחשמליים, המשווקים של מוצרים אלה, והאחראים לפינוי פסולת אלקטרונית לפי החוק, בהם רשויות מקומיות, רשויות ממשלתיות, מוסדות ובתי עסק שונים, למהר ולהסדיר את התקשרותם עם אחד משני גופי היישום המוכרים בהתאם לתנאי ההכרה החדשים: מ.א.י ות.מ.י.
מסמכים רלוונטיים:
מאז כניסת חוק פסולת אלקטרונית לתוקף בשנת 2014, ועד היום, שני גופים קיבלו את ההכרה מאת המשרד להגנ"ס: תאגיד אקומיוניטי, ותאגיד מ.א.י. שניהם התחרו בינהם על נתח השוק של היבואנים והיצרנים של מוצרים אלקטרוניים שמחויבים להתקשר עם גוף מוכר ולממן את פעילותו לאיסוף הפסולת האלקטרונית מהרשויות המקומיות ומבתי העסק ולאחר מכן מיחזור הפסולת האלקטרונית בהתאם ליעדי המיחזור הקבועים בחוק.
תקופת ההכרה ניתנת לתקופה של 5 שנים, ולאחר מכן גופי היישום מתבקשים להגיש בקשה לחידוש ההכרה, כאשר גם גופים נוספים יכולים להגיש בקשה להכרה. כאמור בתקופת ההכרה הראשונה שהחלה עם כניסת החוק לתוקף, אקומיוניטי ומ.א.י היו שני הגופים שקיבלו הכרה מהמשרד להגנ"ס לתקופה של 5 שנים. גם בתקופת ההכרה השנייה, שהחלה בינואר 2019, אקומיוניטי ומ.א.י קיבלו הכרה נוספת ל-5 שנים, שהסתיימו בתחילת 2024.
בעקבות פריצת המלחמה ב-7 לאוקטובר 2023, הוארכה תקופת ההכרה עד חודש יולי 2024, וכעת ניתנו התשובות לגופים שהגישו את הבקשות. כאמור, ההכרה בגוף היישום אקומיוניטי לא חודשה. ההכרה בגוף היישום מ.א.י חודשה ל-5 שנים נוספות. וניתנה הכרה לגוף יישום חדש בשם ת.מ.י – תאגיד מיחזור ישראל, גם כן ל-5 שנים.
המשרד להגנת הסביבה מעדכן כי החליט שלא לחדש את ההכרה לתאגיד אקומיוניטי, שהיה אחד מגופי היישום המוכרים עד כה, וזאת לאחר שערך שימוע לתאגיד, ושקל את הנושא על כל השלכותיו בכובד ראש.
המשרד טוען כי קיים חשש ממשי שמתן ההכרה יפגע בהשגת מטרות החוק. במסגרת בחינת בקשתה של אקומיוניטי, נמצא כי התוכנית העסקית שהציג התאגיד אינה מאפשרת עמידה בחובות החוק, ואינה כוללת יישום הסדר לאיסוף מדרכות והקמה של מוקדי איסוף לפסולת אלקטרונית וסוללות ברשויות המקומיות.
כמו כן, בקשת אקומיוניטי אינה עומדת בסטנדרטים של בקרה על מתקני המיחזור, הסברה לציבור או בעניין הקמת מערכת מידע לשיפור המעקב אחר הפסולת כדי למנוע העברתה לגורמים שאינם מורשים. נוכח כל אלה, המשרד החליט כי אין מנוס מדחיית הבקשה להכרה לתקופה נוספת.
כאמור, המשרד להגנ"ס אישר ת.מ.י – תאגיד מחזור ישראל, נוסדה במטרה יחידה המוגדרת בתקנונה והיא: יישום חוק פסולת אלקטרונית. מדובר בחברה שהוקמה ביוזמה משותפת של גורמים העוסקים במשך שנים רבות בתחום של פסולת אלקטרונית מזוויות שונות.
מייסדי החברה הם:
כפי שדיווחנו לפני שנה, המשרד להגנ"ס פרסם נוהל הכרה מעודכן, שמחמיר את הדרישות מגופי היישום המוכרים לעניין חוק פסולת אלקטרונית שיקבלו הכרה לתקופת ההכרה השלישית (2024-2029).
להלן חלק מהנושאים שעודכנו בנוהל ההכרה:
מתאגיד אקומיוניטי נמסר: "החלטת המשרד נמסרה אתמול לידי החברה והיא בוחנת את האפשריות המשפטיות העומדות לה, כדי להביא לשינויה"
דני קוגן, המייסד של תאגיד אקומיוניטי מסר: "אקומיוניטי נולדה כדי לתת מענה ל-3 נושאים:
אנחנו נלחמים על המשך הפעילות של התאגיד, אך לצערנו המשרד להגנ"ס רואה את הדברים בצורה שונה. אנו מצפים מהמשרד להגנת הסביבה, השרה להגנת הסביבה, שישקלו את הדברים פעם נוספת ויאשרו את המשך הפעילות החשובה והמתבקשת של אקומיוניטי – למען מיחזור אקולוגיה חברתית. אנחנו כמובן נפנה לבית המשפט, כדי למצות את זכויותנו.
חשוב לציין שבצעד שלו היום, המשרד להגנ"ס לוקח את ההכרה מעסק מיחזור חברתי, ונותן אותו לגופים מסחריים בתחום המיחזור."
מתאגיד מ.א.י נמסר: "לאחר 10 שנות פעילות מוצלחות, זו הפעם השלישית שהמשרד להגנת הסביבה מכיר בתאגיד מאי כגוף יישום לטיפול בחוק פסולת אלקטרונית. מדובר בהבעת אמון תקדימית ביכולותיו של תאגיד מ.א.י ושל צוות עובדיו לשרת את הציבור בישראל וליישם את הוראות חוק פסולת אלקטרונית עבור היבואנים והיצרנים החתומים עימו, הרשויות המקומיות וכן המשווקים, המחזיקים ובעלי העניין הנוספים בישראל, כל זאת תוך כדי עמידה ביעדי מיחזור מתקדמים, פיתוח טכנולוגיות סביבתיות חדשניות לאיסוף ולמיחזור של פסולת אלקטרונית, יצירת תהליכי חינוך והסברה ייחודיים ושמירה על איכות הסביבה גם בתקופה מורכבת ומאתגרת זו. תאגיד מ.א.י גאה, ערוך ומוכן לספק לתושבי מדינת ישראל שירות גם ב-5 השנים הקרובות וזאת תוך עבודת תיאום משותפת ומאומצת עם אנשי המקצוע של המשרד להגנת הסביבה."
מתאגיד ת.מ.י נמסר: "ת.מ.י מברכת ומודה למשרד להגנת הסביבה על ההחלטה להכיר בה כגוף יישום מוכר לקיום חובות של יצרנים, יבואנים ומשווקים של ציוד חשמלי ואלקטרוני וסוללות, וזאת לאחר תהליך בחינה ממושך ומעמיק. כגוף יישום חדש, ת.מ.י תפעל באמצעים מתקדמים וחדשניים כדי לקדם את השגת תכלית החוק. ת.מ.י שמה לה למטרה לקדם את הטיפול בפסולת אלקטרונית בישראל ולהצעיד קדימה את תחום הטיפול בסוג פסולת זה אשר צפוי לגדול ולהפוך משמעותי יותר. לטובת השגת החזון בתחום זה, חברו יחד שורה של מומחים ופעילים מהשורה הראשונה בישראל, אשר שמו להם למטרה לפעול לפי עקרונות הכלכלה המעגלית הבאים לידי ביטוי בתרומה לסביבה, באמצעות העלאת שיעורי האיסוף והמחזור ומניעת מפגעים כתוצאה מריבוי פסולת; לחברה, באמצעות הרחבת מודעות הציבור ורתימתו לנושא תוך קידום התרומה החברתית ולכלכלה, באמצעות חתירה מתמדת לשיפור איכות הטיפול בפסולת אלקטרונית בכלל וסוללות בפרט, תוך קידום ופיתוח התפיסה כי ציוד חשמלי ואלקטרוני כמו גם סוללות (ובפרט סוללות ליתיום) - הינם משאבים המצויים בליבת חוסנה הלאומי של ישראל, ולכן יש למצות באופן מיטבי ומקסימלי את השימוש בהם ובחומרי הגלם מהם הם מורכבים.
משניתנה לת.מ.י ההכרה, החברה תשמש גוף שיוזם, מנהל ומפתח פעילות בין מחזיקים בפסולת אלקטרונית מהמגזר הביתי והעסקי לבין החברות הממחזרות השונות תוך שימוש באמצעים טכנולוגיים מתקדמים לטובת מעקב אחר הפסולת האלקטרונית, עד לקבלת תוצר סופי כחומר גלם משני. זאת, תוך חתירה מתמדת לביצוע הפעולות באופן הסביבתי המיטבי וביעילות כלכלית מקסימלית, תוך העלאה משמעותית של מודעות הציבור ורתימתו לנושא."
מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, אסף יזדי: "אנו מפרסמים את תנאי ההכרה החדשים כצעד משמעותי לשדרוג השירות שינתן לציבור בעניין האיסוף והטיפול בפסולת אלקטרונית וחשמלית וסוללות. אנו דורשים שיפור בנגישות למוקדי איסוף לפסולת זו, שיפור בהסברה המקומית והארצית, תוספת של אמצעי מעקב מתקדמים אחר פסולת שנאספה למניעת העברתה לגורמים בלתי מורשים וזליגתה לשטחים הפתוחים, וכן הקפדה על טיפול ומיחזור הפסולת בסטנדרטים מתקדמים".
גופים לייעוץ ויישום חוק פסולת אלקטרונית:
חברה | איש קשר | טלפון | מייל |
---|---|---|---|
אקומיוניטי (גוף יישום מוכר) |
רונן יואלי | 072-3712251 | ecommun@infospot.co.il |
מאי (גוף יישום מוכר) |
אמנון שחרור | 077-5001090 | mai@infospot.co.il |
ערנות (מלווה ביישום החוק) |
ערן בושארי | 072-3713040 | eranut@infospot.co.il |
All Recycling |
דולב מנו | 072-3357514 | arecycle@infospot.co.il |
לאינדקס הספקים>>> |