על רקע משבר נפח ההטמנה של פסולת עירונית, המשרד להגנ"ס פרסם אתמול נוסח של טיוטת הוראת שעה שתאפשר לו להכריז על שירות הטיפול בפסולת כשירות חיוני, ותעניק לו סמכויות תפעוליות בשוק הפסולת, באופן דומה לרגולטורים של האנרגיה, המים והתחבורה, כך שיוכל לכפות על אתרי פסולת פרטיים לפעול בהיקף מסוים ובמחיר מסוים גם בניגוד לעמדת אתר הפסולת, כדי להבטיח רציפות תפקודית של ענף הטיפול בפסולת עירונית.
המשרד להגנ"ס, מקדם את הנושא כפתרון למצוקת נפח ההטמנה שמחריפה בשנה לאחרונה, בפרט על רקע העובדה שמספר אתרי פסולת בצפון (משואה, עברון, חגל) החליטו, כל אחד מסיבותיו, לצמצם או לסגור את הפעילות במהלך השנה האחרונה בניגוד לעמדת המשרד להגנ"ס.
המשרד להגנ"ס מסביר כי מרבית אתרי הפסולת מופעלים בידי גורמים פרטיים, שמערכת השיקולים שלהם כלכלית בלבד, ולפעמים הם מצמצמים או מפסיקים לתת שירות, או קובעים מחירים לא שיוויונים, כדי למקסם את הרווחים או להפעיל לחצים על הרגולטורים ומקבלי ההחלטות.
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, פנתה אמש לשרי האוצר, הפנים והכלכלה, להנחות את הגורמים הרלוונטיים שתחת אחריותם להעביר התייחסות מקצועית לקידום מהיר של הוראת שעה דחופה. סילמן ביקשה במכתב את התייחסותם החוזרת של המנכ"לים בתוך 14 ימים.
קישור לנוסח הוראת השעה מופיע בתחתית הכתבה.
כתבות רלוונטיות:
כבר לפני שנתיים וחצי דיווחנו כי הרשויות המקומיות ומינהל התכנון התריעו מפני משבר לאומי בטיפול בפסולת, בשל הגידול בכמות הפסולת הנוצרת בישראל מדי שנה והמדיניות של המשרד להגנ"ס לסגור ולצמצם מטמנות. הפתרונות שהמשרד להגנ"ס מכוון אליהם – הקמת מתקני טיפול בפסולת שיהווה חלופה להטמנה, לא קמים בקצב תואם, ממגוון סיבות, בינהן אתגרי נימבי ובירוקרטיה תכנונית, ובינתיים אין מענה מיידי למצוקת ההטמנה בטווח הקצר.
לפי המשרד להגנ"ס, בשנים האחרונות וביתר שאת בשנה האחרונה, מתרחשים בתחום הטיפול בפסולת בישראל תהליכים המסכנים את בריאות הציבור והסביבה ופוגעים כלכלית ברשויות המקומיות. הם מתרחשים במקטעי טיפול שונים ובאים לידי ביטוי בפגיעה בפינוי הפסולת ברשויות מקומיות, עד כדי יצירת מפגעים תברואתיים, ובפגיעה בשירות לתושבים ולרשויות המקומיות באספקת שירותי פינוי הפסולת והטיפול בה.
במשרד להגנ"ס מסבירים כי מדובר בשוק ריכוזי שבמסגרתו למקצת מהגורמים כוח עודף לאורך שלבים רבים בשרשרת האספקה, וביכולתם לפגוע בשירות בהיקפים של ממש. כתוצאה מכך, נוצרת פגיעה בשירות לציבור הן בצמצום השירות, בהתניה ואף בסירוב למתן שירות הן בקביעת מחירים שאינה שוויונית.
כיום, אין בידי המשרד להגנ"ס כלים חוקיים המיועדים להבטחת אספקת השירותים בתחום הפסולת. על פי ההצעה, יינתנו למשרד סמכויות להורות בין השאר על