בדיון שהתקיים השבוע בכנסת בוועדה לפיקוח על הקרן לאזרחי ישראל, חברת החשמל הודיעה על עיכוב נוסף בהשבתת היחידות הפחמיות הישנות והמזהמות בחדרה (יחידות 4-1) והפעלת שתי יחידות גז במקומן.
הראשונה משתי יחידות הגז שהייתה אמורה להתחיל לפעול ביוני 2022, נדחתה שוב ושוב וכעת צפויה לפעול בנובמבר 2023, רק לאחר מכן, ניתן יהיה להתחיל להשבית חלק מארבע היחידות הפחמיות הישנות והמזהות בתחנת הכוח בחדרה. 9 חודשים לאחר מכן, ביולי 2024, צפוי להתחיל לפעול יחידת הגז השנייה ולאפשר את הפסקת השימוש ב-4 היחידות הפחמיות.
בשל דחיית הפעלת היחידות הגזיות לא ניתן להשבית את היחידות הפחמיות מחשש לפגיעה באספקת החשמל. משום שמחירי הפחם בעולם עלו בשנה האחרונה – עלו גם תעריפי החשמל בארץ. לפי דוח של הכנסת, המשק והמדינה הפסידו במהלך 2023-2022 הכנסות בסך 5.8 מיליארד ₪ בשל העיכוב בסגירת היחידות הפחמיות, כאשר מרבית הסכום משויך לעלויות החיצוניות הנגרמות למשק כתוצאה מזיהום אוויר.
מנכ"ל איגוד ערים לאיכות הסביבה שרון-כרמל, ניר סהר, אמר בדיון: "כולם מדברים על התעריפים, זה נכון וחשוב, אבל חייבים לדבר גם על ההשפעה הבריאותית. מדובר על ילדים, מבוגרים, מעוטי יכולת, אנשים באזור מתים ובממשלה ובגופי הממשל מתווכחים? מוכרחים לסגור את היחידות באופן מיידי."
כתבות רלוונטיות:
לפי דוח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, בשל אי סגירת היחידות הפחמיות בחדרה ביוני 2022, בשנים 2023-2022 המשק והמדינה איבדו הכנסות של 5.8 מיליארד ₪ בסה"כ, מתוכן כ-4 מיליארד ₪ עלויות חיצוניות סביבתיות, כ-1.5 מיליארד ₪ עלויות עודפות בתעריפי החשמל, בעיקר עקב עליית מחירי הפחם בעולם, וכ-300 מיליון ₪ אובדן בהכנסות המדינה ממסים.
כיום, כ-22% מהחשמל בישראל מיוצר באמצעות פחם, כ-10% נוספים מיוצרים באמצעות אנרגיה מתחדשת וכ-68% מיוצרים מגז טבעי. התכנון הוא בין היתר לסגור את היחידות הפחמיות 4-1 באורות רבין בחדרה, ובהמשך להסב את היחידות הפחמיות (החדישות יותר) הנותרות בחדרה ובאשקלון לגז, כך שבשנת 2025 רק 3% מהחשמל מיוצרים בפחם. יתר החשמל – 77% ייוצרו בגז טבעי וכ-20% נוספים באמצעות אנרגיה מתחדשת. הפסקת שימוש מלאה בפחם צפויה להיות ב-2026. התוכנית לשנת 2030 היא שכ-70% מהחשמל יהיה מגז טבעי ו-30% יהיה מאנרגיה מתחדשת.
עם זאת, סגירת היחידות הפחמיות בחדרה מותנות בהפעלת 2 יחידות ייצור חשמל שיופעלו בגז – יחידות 70 ו-80, אך הפעלתן נדחית שוב ושוב. תחילה נקבע שאחת מהן תחל לפעול ביוני 2022, לאחר מכן נדחה המועד לאפריל 2023, בהמשך – ליולי 2023, והחודש הודיעה חברת החשמל שהתאריך המעודכן הוא נובמבר 2023. 9 חודשים לאחר ההפעלה המסחרית של היחידה הראשונה, תחל ההפעלה של יחידת הגז השנייה (יחידה 80). ואז תופסק פעילות 4 היחידות הפחמיות הישנות והמזהמות בחדרה.
כאמור, לצד 4 היחידות הפחמיות הישנות בחדרה, יש בתחנת הכוח בחדרה עוד 2 יחידות פחמיות חדשות יותר, שגם אמורות לעבוד הסבה לגז, עד שנת 2026. גם בתחנת הכוח הפחמית באשקלון יש 4 יחידות פחמיות חדשות יותר, שמיועדיות לעבור הסבה לגז עד שנת 2026.
במסגרת הדוח של הכנסת, הוזכר כי גם ההסבה של היחידה הראשונה בתחנת הכוח רוטנברג שבאשקלון שהייתה אמורה להתחיל לפעול בגז טבעי בספטמבר 2022, נדחתה לאפריל 2023 .
מנכ"ל איגוד ערים לסביבה שרון כרמל ניר סהר: "יש לקבוע מועד לסגירה סופית של יחידות 1-4 באורות רבין, המביאות למותם של 50 מתים בשנה. קיים עיכוב משמעותי בסגירת היחידות והציבור לא יודע ולא מקבל מידע ברור מתי ייסגרו.
יחידות 1-4 פועלות ללא אמצעי הפחתה, כמו בשנות ה-80, ופועלות בקצב משמעותי. על פי משרד הבריאות, מהפעלתן נהרגים 50 איש בשנה. כמו כן אורות רבין הוא המפעל המזהם בישראל לפי המשרד להגנת הסביבה.
יצוין כי בשבוע האחרון היחידות הפחמיות 1-4 עבדו, ויחידות המופעלות על גז לא פעלו בשל ייצוא הגז והעדר מערכת הולכה מקיפה ומספקת.
כולם מדברים על התעריפים, זה נכון וחשוב, אבל חייבים לדבר גם על ההשפעה הבריאותית. מדובר על ילדים, מבוגרים, מעוטי יכולת, אנשים באזור מתים ובממשלה ובגופי הממשל מתווכחים?
מוכרחים לסגור את היחידות באופן מיידי, לא לשמר ולא לעכב".
---
מסמכים רלוונטיים: