קנס של 900 אלף ₪ לרותם אמפרט שלא שיקמה הר פסולת תעשייתית
החברה לא קידמה תוכנית לשיקום מערום פוספוגבס בהיקף עצום של 100 מליון טון. המערום נעדר תשתיות איטום וייצוב למניעת מפגעי סביבה, בטיחות ונוף
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 13/8/2024

המשרד להגנת הסביבה הודיע כי הטיל עיצום כספי בסך 897,840 ₪ על חברת רותם אמפרט, משום שהחברה לא קידמה תוכנית לשיקום מערום פסולת תעשייתית בשטח המפעל במישור רותם, כפי שנדרש ממנה בהיתר הרעלים בשנת 2017, בעקבות ארועי עבר שגרמו למפגעים סביבתיים.

מדובר במערום של פוספוגבס, שהינו תוצר לוואי בתהליך ייצור חומצה זרחתית, בהיקף בלתי נתפס של כ- 100 מליון טון. לקנה מידה, כמות הפסולת התעשייתית שנוצרת בישראל הינה בהיקף של 3 מליון טון בשנה.

לדברי המשרד להגנ"ס, מדובר על הר פסולת תעשייתית, ללא התשתיות הנדרשות לקיומו ולמניעת מפגעים סביבתיים, בטיחותיים ונופיים. עד שלא יושלם הליך השיקום, קיימת סכנה לקריסת חלק מהר הפסולת, ותשטיפים מזוהמים ימשיכו לזרום לסביבה, כמו במקרה עליו דיווחנו לפני פחות משנה.

סרטון זרימת תשטיפים ממערומי פוספוגבס ברותם אמפרט 12.2023


כתבות רלוונטיות:

  1. זרימת תשטיפי פוספוגבס במפעל רותם אמפרט, 24.12.2023
  2. חוקרים פיתחו טיפול בשפכי חומצה זרחתית, 04.04.2023
  3. חלופות לתהליכי הייצור והאחסון של חומצה זרחתית, 21.06.2018
  4. האם הסכם הפשרה על זיהום נחל אשלים ראוי?, 11.07.2023
  5. המפעל נדרש להפקיד ערבות שיקום של 60 מיליון ₪, 27.12.2021
  6. מידע נוסף על שפכים תעשייתיים | infospot

פוספוגבס – תוצר לוואי של ייצור חומצה זרחתית

חברת רותם אמפרט עוסקת בייצור דשנים וכימיקלים המבוססים ברובם על חומצה זרחתית. לצורך ייצור חומצה זרחתית, החברה מבצעת כריית פוספט באתר מישור רותם, ומבצעת תהליך ייצור 'רטוב' תוך שימוש בחומצה גופרתית. תוצר הלוואי העיקרי בתהליך זה הינו פוספוגבס שאין לו כיום שימושים בארץ, ולכן הוא נערם במאגרים.

ברותם קיימים שני מאגרי פוספוגבס מסוגים שונים: "מאגר יבש" ו"מאגר רטוב". הפוספוגבס הרטוב מובל לבריכות אידוי, והפוספוגבס היבש מובל אל מערום בשטח המכרה - הר הגבס, שבגינו ניתן כעת העיצום הכספי.

היסטוריה של מפגעים סביבתיים מפוספוגבס

בריכות האידוי של הפוספוגבס הרטוב מפורסמות בשל מפגע סביבתי חמור שארע ביולי 2017 אז נפרצה הדופן של אחת הבריכות ועשרות אלפי מ"ק של מי הפוספוגבס זרמו לשמורת הטבע של נחל אשלים, שספג פגיעה אקולוגית קשה, ותמונות של גוויות היעלים נהפכו לסמל שמייצג את האירוע הקשה. הנחל נסגר לתנועת מטיילים למשך 3 שנים.

אך כאמור, העיצום הכספי הנוכחי, עוסק דווקא במערום הפוספוגבס היבש, שגם הוא יוצר מפגעים סביבתיים, כאשר הפוספוגבס מתמוסס כשהוא בא במגע עם מי הגשמים המועטים שיורדים באזור, ותשטיפים מזוהמים זורמים לסביבה, כמו במקרה עליו דיווחנו לפני פחות משנה.

היעדר תשתיות איטום וייצוב למניעת מפגעי סביבה, בטיחות ונוף

במשרד להגנת הסביבה אומרים כי מערום הפוספוגבס היבש, של מפעל רותם אמפרט, במישור רותם, נעדר תשתיות שנדרשות כדי לצמצם ולמנוע את המפגעים הסביבתיים, הבטיחותיים, והנופיים שהוא מייצר. בין התשתיות הנדרשות: איטום למניעת חלחול למי תהום וזרימה לסביבה של נגר ותשטיפים, הסדרה וייצוב של מדרונות ההר ושיקום נופי.

בשל הפרת תנאי בהיתר הרעלים שלפיו החברה נדרשה להכין ולהגיש תוכנית שיקום מפורטת להרי הפוספוגבס. בעקבות הליך האכיפה שניהל המשרד, החברה הגישה למשרד תוכנית שיקום ומקדמת היתרים הנדרשים לבצע את השיקום. כל זאת, כדי להשיב את ייעוד הקרקע קרוב ככל הניתן למצב הטבעי.

הדרישה משנת 2015 לשיקום הר הפופוגבס טרם יושמה

המשרד להגנ"ס מסביר כי כבר בנובמבר 2015 ניתנו לחברת רותם אמפרט תנאים נוספים ברישיון העסק שעניינם טיפול בפוספוגבס. לאחר מכן, בשנת 2017, לאחר ארוע דליפת הפוספוגבס הרטוב לנחל אשלים, עוגנו דרישות המשרד גם בהיתר הרעלים.

בין היתר, החברה התבקשה להכין ולפעול לפי תוכנית שיקום מאושרת לכל אחד מהרי הגבס (חומצה זרחתית ומלחי זרחן) עם אבני דרך ומועדים המפורטים בתוכנית.

המשרד להגנ"ס טוען כי החברה לא הכינה ולא הגישה תוכנית כנדרש, ולכן נפתח הליך אכיפה מנהלי. בעקבות המלצת מנהל מחוז דרום במשרד, אמיר זלצברג, החליט המשרד להגנ"ס להטיל על החברה עיצום כספי בגין ההפרה, וזאת לאחר שנשקלו טיעוני החברה.

המשרד להגנ"ס מוסיף כי בעקבות הליך האכיפה הגישה החברה תוכנית שיקום, ועתה היא מקדמת את ההיתרים הנדרשים לשיקום.

באותה הזדמנות, המשרד להגנת הסביבה מעדכן כי החקירה הפלילית המתנהלת בנוגע לארוע דליפת בריכת הפוספוגבס לנחל אשלים בשנת 2017, עדיין מתנהלת. במשרד מסבירים כי המשטרה הירוקה פועלת לסיים את החקירה והפעולות הנלוות, אשר חלקן הן תולדה של ממצאי החקירה בארה"ב, ומחייבות גם התייחסות מקצועית ייחודית.

התייחסויות

תגובת רותם אמפרט: "התכנית לשיקום הוגשה בספטמבר 2023, עם השלמת התכנון המורכב שדרש הסתמכות על מומחים בינלאומיים, לאור דרישות שיקום שלא נדרשו עד כה בשום מקום בעולם. לא היה מקום לקנוס את החברה שפעלה בצייתנות ובשקיפות מלאה ועשתה כל שביכולתה להשלים תוכנית מורכבת זו."

יצחק בן דוד (בנדה), סמנכ"ל בכיר לפיקוח ואכיפה במשרד להגנת הסביבה: "המשרד להגנת הסביבה רואה בחומרה את ההתנהלות הממושכת של הפרת תנאי בהיתר הרעלים על ידי חברת רותם אמפרט, אשר לא קידמה את שיקומו של הר הפוספוגבס היבש במשך מספר שנים, וזאת בניגוד לקבוע בהיתר הרעלים. לכן הטיל המשרד את העיצום הכספי על החברה וימשיך לפעול בכל הכלים המנהליים והאכיפתיים העומדים לרשותו מול כל חברה שתפר את ההיתרים הניתנים לה על ידי המשרד, במטרה לשמור על בריאות הציבור והסביבה".


חברות ומעבדות לטיפול ובדיקה של שפכים תעשייתיים:

חברה איש קשר טלפון דוא"ל
מיש שפכי תעשיה יוסי הלוי 072-3712250 Mish@infospot.co.il
גרינסויל סתיו אמרוסי 054-9360575 greensoil@infospot.co.il
נגב אקולוגיה מאיה כהן 072-3712247 negev@infospot.co.il
גרין סטרים יונתן כהן 072-3340287 greenstream@infospot.co.il
אלקון חיים שטיין 072-3290662 Elcon@infospot.co.il
טביב אייל עצי פרי 072-3714440 Tabib@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>