77 רשויות מקומיות יקבלו 41 מיליון ₪ להצבת מכונות איסוף בקבוקים והחזרת דמי הפיקדון
איזה רשויות מקומות זכו? כמה מכונות יוצבו? מה עלות התמיכה למכונה? מדוע הוכפל התקציב?
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 10/10/2024

77 רשויות מקומיות יקבלו מענק כולל בסך של 41 מיליון ₪ להצבת 288 מכונות אוטמטיות לאיסוף בקבוקי משקה ריקים והחזרת דמי הפיקדון. סכום התמיכה הממוצע למכונה יעמוד על כ-140,000 ₪, אך הוא כולל לא רק את הרכישה, אלא גם את התחזוקה שלהן לתקופה של 3 שנים.

מדובר בתוצאות של קול קורא שהמשרד להגנת הסביבה פרסם לפני כחצי שנה בשיתוף עם מרכז השלטון המקומי, מרכז השלטון האזורי והחברה למשק וכלכלה של השלטון המקומי. הקול הקורא היה מיועד להצבת מכונות איסוף בקבוקים במרחב הציבורי, ולא רק בסניפי רשתות השיווק. ניתן דגש מיוחד על רשויות מקומיות חלשות, באשכול כלכלי נמוך (1-5), בפריפריה, במטרה להפוך את מחזור מכלי המשקה לנגיש יותר ולהבטיח שהחזרי הפיקדון יגיעו לכל תושבי המדינה, גם באזורים מרוחקים.

מועצה אזורית גולן היא הרשות שזכתה למימון הכמות הגדולה ביותר של מכונות איסוף בקבוקים – 31 מכונות, ואחריה מועצה אזורית מטה בנימין עם 28 מכונות.

התקציב המקורי של הקול הקורא עמד על 20 מיליון ₪, אך בשל ביקוש גבוה, הוחלט להגדיל את התקציב ל – 41 מיליון ₪.

קישור לרשימת הרשויות המקומיות וכמות המכונות שתמומן בכל רשות, מופיע בתחתית הכתבה.


כתבות רלוונטיות:

  1. 1.9 מיליון ₪ קנסות במבצע לאכיפת חוק הפיקדון על מכלי משקה, 08.08.2024
  2. 20 מיליון ₪ למכונות אוטומטיות להחזרת בקבוקי פיקדון, 07.03.2024
  3. קנסות חוק הפיקדון ישמשו לרכישת מכונות אוטומטיות, 22.1.2024
  4. בוחנים עדכון חקיקה בשל קשיי הרחבת חוק הפיקדון, 22.8.2023
  5. מידע נוסף על פסולת אריזות | infospot

רישת מכונות לאחר הרחבת חוק הפיקדון למכלי משקה גולים

לאחר הרחבת חוק הפיקדון למכלי משקה גדולים לפני שנתיים, החשיבות של שימוש במכונות אוטמטיות לקליטת מכלי משקה והשבת דמי הפיקדון – גדלה משמעותית. הן בשל הסרת המיחזוריות (כלובי מיחזור בקבוקים) מרחובות הערים, הן בשל הגידול בכמות ונפח הבקבוקים שמוחזרים לנקודות המכירה שמחויבות לקלוט אותם ולהשיב את הפיקדון, והן משום שמכלי המשקה הגדולים נרכשים ברובם ברשתות השיווק, בניגוד למכלי המשקה הקטנים שנרכשים בבתי עסק שאינם רשתות שיווק (מסעדות, מלונות, מכונות, קיוסקים וכו') ולכן נאספים ברובם על ידי אותם בתי עסק או אספנים מקצועיים.

המשרד להגנ"ס מעריך כי יש צורך בכ 3,000 מכונות אוטמטיות לאיסוף מכלי משקה והשבת חוק הפיקדון, אלא שנכון לתחילת השנה היו מוצבות בישראל רק כ- 650 מכונות, רובן ככולן ברשתות השיווק. המכונות מוצבות על ידי תאגידי המיחזור למכלי משקה: סייקל, בק-בוק, ואסופתא. עלות מכונה בסיסית כ – 100,000 ש"ח.

לפני 3 שנים הנהלת הקרן לניקיון (שבשליטת המשרד להגנת הסביבה) אישרה הקצאה של 100 מיליון ש"ח לרכישת מכונות אוטומטיות לאיסוף בקבוקים והשבת פיקדון, אולם בהמשך הוחלט להקצות את הכספים בצורה מדורגת, בין היתר מכיוון שסבסוד הצבת מכונות הוא כלי חדש שלא נוסה בעבר. הקול הקורא הנוכחי הוא הניצול הראשון של אותו תקציב מדובר.

התנאים לקבלת מימון להצבת מכונת בקבוקי פיקדון

לפי הקול הקורא, המכונות יהיו חייבות להיות מוצבות במרחק מינימלי של 500 מטר מקמעונאי גדול, בתוך מתחם של מוסד ציבורי או חינוכי או קהילתי ברשות. כמו כן, הרשות תידרש לפרסם לתושבים על קיומה של המכונה, וכן להפעיל את המכונה לפחות ל-3 שנים. פעם בשנה תידרש הרשות לדווח למשרד להגנת הסביבה על היקפי פעילות וקליטת מכלי המשקה על ידי כל מכונה. הרשות תידרש גם לדאוג לפינוי תכולת המכונה.

התמיכה ברכש ובתפעול המכונות תעמוד על 95% לכל סוגי המכונות האוטומטיות – בסכומים שבין 99 – 145 אלף ₪ בהתאם לסוג וגודל המכונה: קטנות, בינוניות, גדולות, עם דחיסה או גריסה או בלעדיה.

התייחסויות

השרה להגנת הסביבה עידית סילמן: "המהלך הזה הוא גם צדק חברתי, וגם צעד משמעותי לקראת מהפכת הפיכת הפסולת למשאב. היוזמה תהפוך את המחזור לנגיש לכל אזרח – מהמרכז ועד הפריפריה. ואני מתכוונת לתת דגש משמעותי על קידום הפריפריה".

יו״ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס: "השלטון המקומי מברך על הצעד החשוב בהנגשת מחזור מכלי משקה לתושבי הפריפריה. בזכות השותפות עם המשרד להגנת הסביבה, הרשויות המקומיות יכולות לתת מענה לצורך הקיים ולעודד את הציבור לקחת חלק בשמירה על הסביבה. הצבת מכונות במקומות נוחים ונגישים תקל על התושבים לשתף פעולה ולהרחיב את היקפי המחזור ותתרום לשיפור איכות החיים של תושבי הפריפריה".

יו״ר מרכז השלטון האזורי שי חג׳ג׳: "אנחנו מודים למשרד להגנת הסביבה על תמיכתו לצמצום הפסולת העוברת להטמנה ועל קידום הנגישות למחזור לתושבי הרשויות בפריפריה".

------

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה