מותג הבירה "גולדסטאר" עובר לשימוש בכוסות חד פעמיות ידידותיות יותר לסביבה, כך מעדכנת חברת "טמפו" יצרנית הבירה. כמו הכוסות החד פעמיות הקודמות, גם הכוס החדשה עשויה מפלסטיק הניתן למיחזור, אך החידוש הוא שבמידה והכוס לא מגיעה לזרם המיחזור, אלא למטמנה או לשטח פתוח, היא מתכלה באופן טבעי לאחר 3 שנים, ללא שאריות מיקרו פלסטיק.
חשוב לומר שהמגמה העולמית היא הפחתה והימנעות משימוש במוצרי פלסטיק חד פעמיים. בישראל, כלי הפלסטיק החד פעמי מושלכים לפח הירוק, הכללי, יחד עם שאר הפסולת, מכיוון שלפי ההנחיות של תאגיד המיחזור לפסולת אריזות ת.מ.י.ר - אין להשליך כלי פלסטיק חד פעמי לפחים הכתומים.
כלומר, רוב הכלים החד פעמיים מגיעים לאתרי הטמנה יחד עם הפסולת הכללית, כאשר בחלק קטן מהמקרים הם מופרדים לפני כן במתקני מיון ומועברים למיחזור, אך אין לנו ברשותנו מידע על כך. בעיה נוספת היא שחלק מהכלים החד פעמיים מושלכים בשטחים פתוחים ומזהמים את הסביבה.
קמפיין המשרד להגנ"ס: חד פעמי – לא בים שלי
כתבות רלוונטיות:
כוס הבירה החד פעמית החדשה של גולדסטאר עשויה מפולימרים של פוליפרופילן (סוג של פלסטיק) הניתן למיחזור רגיל בזרם מיחזור הפוליפרופילן הסטנדרטי. אך כאמור, אם הכוס החדשה תגיע למטמנה או לטבע, במקום למיחזור, היא תתכלה תוך 3 שנים לכל היותר בצורה טבעית ומלאה, ללא שאריות מיקרו פלסטיק וללא צורך בתהליך מיוחד או בתנאים סביבתיים ייחודיים. כך לפי דברי חברת טמפו.
החברה הוסיפה כי הכוסות מיוצרות בטכנולוגיית Biotransformation המשלבת יכולות של היתכלות ביולוגית והיתכלות כימית. כמו כן, הן נבדקו בסטנדרטים בינלאומיים ותואמות את דרישות ה-FDA לשוק האמריקאי ולמסגרת החוקית הרלוונטית של האיחוד האירופי לחומרי מגע עם מזון (FMC).
הכוסות החדשות יהיו ממותגות בלוגו גולדסטאר, בתוספת סימון המדגיש את יתרונותיה של הכוס: "100% מתכלה, ניתן גם למיחזור, טוב יותר לסביבה". גם מותגי היינקן, ובירה מכבי, השייכים לטמפו, ייהנו מהכוסות החדשות.
אירופה היא מובילה עולמית בתחומי איכות הסביבה ובפרט בתחום הכלכלה המעגלית והטיפול בפסולת. בהתאם לכך, לפני כשנה, דיווחנו שהפרלמנט של האיחוד האירופי אישר את הדירקטיבה להפחתת פסולת פלסטיק חד פעמי, שתיכנס לתוקף בעוד כשנה. הדירקטיבה מחייבת את מדינות האיחוד לאמץ חקיקה שתבטיח איסור שימוש במוצרי פלסטיק חד פעמיים, העלאת יעדי האיסוף והמיחזור, הרחבת אחריות יצרן גם למוצרים כגון מסנני טבק (פילטרים של סיגריות) וציוד דיג, ועוד.
מדינות נוספות, כמו קנדה, הכריזו גם הן על יעדים וחקיקה להפחתת פסולת הפלסטיק החד פעמי.
כיום צריכת הכלים החד פעמיים לנפש בישראל היא מהגבוהות בעולם. לפי ארגונים סביבתיים, היא עומדת על כ- 8.5 מיליארד כלים חד פעמיים בשנה. בהיעדר תשתית מתאימה לאיסוף ומיחזור, כלי הפלסטיק החד פעמי מגיעים לרוב למטמנות או מוצאים את דרכם לטבע. חלקיקי פלסטיק קטנים ולא מתכלים מזהמים את מקורות המים, מסכנים את בריאות בעלי החיים, חודרים לשרשרת המזון ובכך פוגעים גם בבני אדם.
בישראל עדיין אין רגולציה בנושא, אך משרד האוצר הודיע לפני כשנה כי הוא בוחן בטלת מס על כלים חד פעמיים, המשרד להגנ"ס מכין תוכנית לאומית לפסולת הפלסטיק, ומספר רשויות מקומיות (אילת, הרצליה וראשל"צ) הכריזו שיאסרו על שימוש בכלי פלסטיק חד פעמי בחופי הים.
בתוך כך, בחודש שעבר המשרד להגנ"ס פרסם קול קורא לתמיכה כספית ברשויות שייזמו ניקוי חופי ים וקידום חוק עזר עירוני למניעת שימוש בכלי פלסטיק חד פעמי בחופים. כחלק מהמאמץ הגובר להפחתת השימוש בכלי פלסטיק חד פעמי, המשרד להגנ"ס הגדיל את תמיכתו בנושא והשנה היא עומדת על 10.6 מיליון ש"ח.
למרות שאין רגולציה מחייבת בישראל, בשנים האחרונות, אנו מתחילים לראות מקרים בהם יצרניות המזון הגדולות, מנסות לשפר את ההשפעה הסביבתית של המוצרים שלהם, באופן וולונטרי, ומדגישות זאת בפני הצרכנים, בתקווה לזכות בהכרה.
כך, בכתבה שפרסמנו לפני שנה, דיווחנו על השקה של מארז שישייה של בקבוקי בירה 'גולדסטאר' בנפח חצי ליטר, שמדגיש את היתרונות הסביבתיים של הבקבוקים המיועדים לשימוש חוזר. החברה דיווחה כי הציבור הגיב בחיוב וצרך יותר.
במקרה אחר, דיווחנו כי יצרנית הקרמבו "יונילוור" הסירה את עטיפת האלומיניום מהקרמבו שנמכר במארז של שמינייה וצמצמה בכך שימוש בכ-13 טון אלומיניום בשנה. בשנה האחרונה לאריזה החדשה, לא הייתה השפעה על המכירות.
התייחסויות
יואש בן אליעזר, משנה למנכ"ל חברת טמפו, יצרנית גולדסטאר מסר: "לאחר בדיקות חלופות רבות לכוסות הפלסטיק החד פעמי, אנו גאים להציג את הכוסות המתכלות שלנו, צעד נוסף אותו החברה והמותג מובילים למען עתיד ירוק ונקי מפסולת. אנו מאמינים כי המעבר לכוסות מתכלות זהו צעד חיוני ומשמעותי לשמירה על כדור הארץ ולסלילת דרך חדשה לעתיד טוב יותר ללא פלסטיק חד פעמי. זוהי דריכת רגל לדור חדש של פתרונות יצירתיים ומוצרים מתכלים אשר אינם מזיקים לסביבה."
חברות לפינוי וטיפול בפסולת
חברה | איש קשר | טלפון | דוא"ל |
---|---|---|---|
ורידיס | ורידיס | 072-3360696 | Veridis@infospot.co.il |
נגב אקולוגיה | מאיה כהן | 072-3712247 | Negev@infospot.co.il |
ק.מ.מ מחזור | מאיר | 072-3942967 | Kmm@infospot.co.il |
לאינדקס הספקים>> |