שירות לקבלנים: מדריכים לניהול הריסת מבנים ופסולת בנייה
המשרד להגנת הסביבה פרסם שני מדריכים מקצועיים בתחום הבנייה שנועדו להעלות את שיעור המיחזור ולחסוך כסף לקבלנים ולבעלי נכסים
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 05/12/2022

המשרד להגנת הסביבה פרסם לאחרונה שני מדריכים מקצועיים וולונטריים בתחום הבנייה: מדריך לעריכת תוכנית לניהול פסולת באתר בנייה והריסה, ומדריך ליישום הריסה סלקטיבית – פסולת בנייה והריסה. מטרת המדריכים היא לספק מידע על שיטות עבודה, לצמצם את ההטמנה ולהגביר את המיחזור של חומרי בנייה.

מדריך יישום להריסה סלקטיבית מפרט את השלבים לחיסכון בהטמנה, החל מביצוע סקר פסולת מקדים, דרך הכנת תוכנית להריסה סלקטיבית ועד ניהול חומרי ההריסה וייצוא למיחזור או להטמנה.

המדריך לעריכת תוכנית ניהול פסולת מפרט את שלבי הכנת התוכנית, כולל איתור סוגי הפסולת שייווצרו בתוכנית וכמותם, ביצוע סקר פסולת בשטח וחתימה עם חברות מיחזור וחברות המעוניינות ברכישת חומרים לשימוש חוזר.


כתבות רלוונטיות:

  1. ניסיון נוסף לקדם חוק להסדרת הטיפול בפסולת בניין, 23.2.2022
  2. קול קורא להקמת מערכים אזוריים לפסולת בניין, 15.2.2022
  3. 2.1 מיליון טון פסולת בניין מושלכים באופן לא חוקי, 19.5.2021
  4.  100מיליון ₪ למתקני טיפול בפסולת בנייה, 11.5.2021
  5. למידע נוסף על פסולת | infospot

מדריך להריסה סלקטיבית של מבנים

באמצעות פירוק סלקטיבי של אלמנטים ממבנים ניתן להסיר חומרים מסוכנים מהמבנה טרם הריסתו ולצמצם את הסיכון הסביבתי הנגרם מפירוק והריסה של המבנה, ובד בבד להגדיל את האפשרויות לשימוש החוזר והמיחזור של מרכיבי המבנה.

המשרד להגנת הסביבה פרסם את המדריך במטרה להגדיל את שיעור המיחזור והשימוש החוזר של פסולת בנייה. מדינות אירופה כבר עושות זאת בשנים האחרונות בכך שהן מעודדות הריסות סלקטיביות של מבנים, והמגמה המתוכננת שם היא להגיע למיחזור של 90%-70%. נכון לעכשיו אין חובה חוקית בישראל להריסה סלקטיבית, והמדריך מפורסם במסגרת וולונטרית.

המדריך מפרט את שלבי העבודה להריסת מבנים סלקטיבית:

  • ביצוע סקר פסולת
  • הכנת תוכנית להריסה סלקטיבית בהתבסס על ממצאי סקר הפסולת
  • ביצוע עבודות הריסת או שיפוץ מבנים בהתאם לתוכנית
  • ניהול חומרי ההריסה באתר וייצוא חומרי מיחזור ושאריות פסולת ליעדי קצה
  • בדיקה סופית ואבטחת איכות בתום פעילות ההריסה ופינוי החומרים

סקר הפסולת יבוצע בשני שלבים. השלב המקדים יהיה מבוסס ניירת ובמסגרתו המבנה יתועד והשלב השני יכלול בדיקות במבנה עצמו בשטח. לפי המדריך, ראשית יש למנות עורך סקר בהתאם לקריטריונים שונים. לאחר מכן, בשלב הסקר המקדים יש לאסוף מידע על המבנה: גיל, מאילו חומרים הוא מורכב, היסטוריית עבודות אחזקה או שיפוץ ועוד. בנוסף, יש להכין רשימת חומרים מסוכנים הכלולים במבנה ולאסוף טפסים ודוחות המיידעים באילו חומרים השתמשו בבנייה המקורית ועוד.

בשלב הבא, שלב סקר השטח, יש להגיע לאתר ולבצע סקירה כללית ומלאה של החומרים, לנסות לגלות פוטנציאל למקור זיהום סביבתי במבנה, להיערך להפרדת החומרים בהריסה, למקם את חומרי הפסולת במבנה, להעריך את יכולת המיחזור ועוד.

בהתאם לממצאים בסקר, עורך הסקר ייתן המלצות, לרבות אופן הסרה של חומרים המיועדים למיחזור, הנחיות אחסון זמני של חומרים שונים באתר, הנחיות אחסון זמני של חומרים שונים באתר והמלצות נוספות.

המדריך מדגיש כי תוכנית ההריסה צריכה לכלול התייחסות לחומרים למיחזור שמומלץ למחזר באיסוף נפרד לפני ההריסה, כדי להגדיל את פוטנציאל המיחזור, ביניהם פסולת אלקטרונית, לוחות גבס, חומרי מתכת, זכוכית, פלסטיק, עץ ועוד.

לאחר מכן המדריך מפרט כללים שונים לביצוע ההריסה בפועל ומתייחס לטיפול ואחסון באתר טרם שילוח ליעדי מחזור ויעדי סילוק. לבסוף, הוא מסביר כיצד כדאי לבצע בקרה על התהליך, למשל על ידי רישום כמויות חומרים היוצאים מהאתר ותיעוד אצל הגוף המקבל.

מדריך לעריכת תוכנית לניהול פסולת באתר בנייה

מטרת המדריך השני שפרסם המשרד להגנת הסביבה, בנושא עריכת תוכנית לניהול פסולת בנייה, היא לצמצם את פוטנציאל הפגיעה בסביבה, לאפשר ניהול יעיל יותר של מרכיבי הפסולת וכך גם לחסוך כסף בתכנון אופן הטיפול בפסולת, שימוש חוזר ומיחזור תוך כדי התייעלות כלכלית. תוכנית ניהול פסולת באתר בנייה היא כלי מקובל במדינות האיחוד האירופי ובארה"ב.

היתרונות לקבלן ביישום תוכנית כזו כוללים:

  • הפחתת עלויות סילוק פסולת ומימוש פוטנציאל ההכנסה משימוש חוזר ומיחזור
  • חיסכון במשאבי זמן ודיווח (תקורות קבלן)
  • הימנעות מסיכונים בביצוע עבירות סביבה
  • שיפור המוניטין של החברה הודות להגנה על הסביבה
  • הפקת לקחים לפרויקטים בעתיד

לפי המדריך, התוכנית אמורה להגדיר את הגורם האחראי על ביצוע הסקר, הקבלנים האחראים על ניהול הטיפול בפסולת בפועל, סוג הפסולת שתיווצר בפרויקט, אופן הטיפול בפסולת באתר ומדידת כמויות פסולת וחומרי מיחזור או שימוש חוזר ביציאה מהאתר.

המדריך הוא וולונטרי ולדברי המשרד להגנת הסביבה מומלץ ליישום בעת ביצוע עבודות בנייה בשווי של יותר מ-2 מיליון ₪.

בשלב הכנת התוכנית, בין היתר אמור להתבצע ניתוח שלבי הפרויקט ואיתור סוגי הפסולת שתיווצר בהם וכן הערכה של כמות הפסולת שתיווצר וקביעת מטרה ריאלית לכמויות שיהיה אפשר להפנות לשימוש חוזר, מיחזור או סילוק. בשלב ההכנה יש להחליט האם התוכנית תכלול נוהל הריסה סלקטיבית או לא.

בשלב הבא, המדריך מנחה לבצע סקר פסולת. הסקר יכלול בין היתר את סקירת הסוגים והכמויות של הפסולת המיועדת להיווצר בפרויקט בנייה והריסה ויעדי הטיפול, הסכמים עם חברות מיחזור, הסכמים עם חברות לרכישת חומרים מופרדים לשימוש חוזר ובדיקה מול יעדי הסילוק לרבות תחנות מעבר ומטמנות.

בשלב הבא, לפי המדריך, הטיפול בפסולת יבוצע בפועל. כחלק מהטיפול יש לנהל את החומרים באתר, כך שהקבלן יוכל להימנע מהזמנת חומרי גלם בכמויות גדולות ומוקדמות מדי, לחסוך כסף ולצמצם פסולת. המדריך מציע להעדיף עיבוד מתועש ככל שכלכלי במקום עבודות עיבוד בשטח ולנצל חומרי פסולת באתר לשימוש חוזר או מחזור לפרויקט כגון גריסת אגרגטים, מחזור עפר וכו'.

במסגרת שלב הטיפול המדריך מדגיש את החשיבות של שמירה על הפרדת סוגי הפסולת, הנגשת התוכנית לכל עובדי הפרויקט הרלוונטיים והדרכתם, תיעוד מדויק של הפסולת המועברת מהאתר ועוד.

לסיום, המדריך מנחה כיצד לנהוג בסוף הפרויקט. הוא מנחה את הקבלן להוסיף לתוכנית פרטים שונים, כגון כמויות חומר שהופרדו, כמויות פסולת שהועברו לשימוש חוזר, למיחזור או להטמנה. על סמך זה להעריך כמה כסף נחסך בזכות התוכנית ולהפיק לקחים לפרויקטים הבאים.

כל אחד משני המדריכים כולל צ'ק ליסט של פעולות שמומלץ לבצע בכל שלב כדי להבטיח מעקב מיטבי וארגון של התהליך. המדריכים כוללים גם נספחים.

---

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה