עיריית ירושלים ותאגיד מיחזור האריזות 'תמיר' סיכמו על הצבת כ-2,000 פחים כתומים בעיר לאיסוף פסולת אריזות כשלב ראשון להתקשרות ביניהן. ירושלים היא העיר הגדולה ביותר בארץ מבחינת כמות תושבים, ואחת מכ-7 רשויות מקומיות בלבד מתוך כ-250 בישראל שעד כה לא התקשרו עם תמיר. בעבר אף הוגשה נגדה תביעה ייצוגית בעניין.
לפי עקרונות ההסכם בין עיריית ירושלים לתמיר, בתוך 5 שנים תהיה ל-90% לפחות ממשקי הבית בעיר נגישות של פח כתום לאיסוף פסולת אריזות ליד פח ירוק.
כתבות רלוונטיות:
לפני מספר חודשים דיווחנו כאן כי לפי המשרד להגנת הסביבה ירושלים אינה מאפשרת ל-900 אלף תושביה להפריד פסולת אריזות במקור ואגב כך לקבל מימון להצבת הפחים ואיסוף פסולת האריזות על חשבון היצרנים והיבואנים, לפי החוק. בעקבות כך נאמר כי מנכ"לית המשרד להגנת הסביבה שוקלת את צעדי האכיפה כנגדה.
לא ידוע אילו צעדים ננקטו נגד עיריית ירושלים – הגדולה ביותר מבין הרשויות שלא התקשרו עם תמיר - אך ההסכם בינה לבין תאגיד תמיר הבשיל סוף סוף. בישראל יש כ 255 רשויות מקומיות, כאשר 248 מתוכן התקשרו עם תמיר נכון לסוף שנת 2021. למעט ירושלים, יתר הרשויות המקומיות שטרם התקשרו עם תמיר הן רשויות קטנות יחסית.
הסיבה שסיפקה העירייה בעבר לחוסר נכונותה להתקשר עם תמיר הייתה שהעירייה תמכה בהקמת מתקן להפרדה ומיחזור פסולת בעלות של עשרות מיליוני ₪ שמבצע בהצלחה את פעולת המיון והמיחזור – גם של פסולת אריזות. מדובר במתקן המיון גרין-נט.
במסגרת ההסכם שנחתם בין ירושלים לתמיר, כבר בחודשים הקרובים, תאגיד תמיר יפרוס בעיר כ-2,000 פחים כתומים כדי לתת מענה לסילוק המיחזוריות לבקבוקי משקה (כלובי מיחזור) מהעיר עקב הרחבת חוק הפיקדון למכלים גדולים.
בתוך 5 שנים פריסת הפחים בירושלים תגיע לכ-90% ממשקי הבית. תוכנית הפריסה המלאה של התשתית הכתומה בכל רחבי העיר תסוכם בהמשך הדיונים בין הצדדים.
החוק להסדרת הטיפול באריזות, מחייב יצרנים ויבואנים של אריזות ומוצרים ארוזים לאסוף ולטפל בפסולת אריזות על פי יעדי מיחזור שנתיים מסך המכירות שלהם (כאחוז ממשקל האריזות שנמכרו) החל משנת 2012. על מנת לעמוד ביעדי המיחזור, יצרן/יבואן צריך להתקשר עם "גוף מוכר" ולממן את כל פעילותו. ה"גוף המוכר" אחראי להפרדה, איסוף ופינוי של הפסולת מרשויות מקומיות, ולאחר מכן טיפול בפסולת (מיחזור, השבה, הטמנה). בנוסף החוק מגדיר את חובות הרשויות המקומיות, בתי העסק ועוד.
כיום קיים רק ארגון אחד אשר קיבל אישור מהמשרד להגנ"ס לתפקד כ"גוף מוכר" - ת.מ.י.ר (תאגיד מיחזור יצרנים בישראל). עם זאת, בתוכנית העבודה של המשרד להגנ"ס לשנה זו הוא מציין כי יפרסם כללים להכנסת תחרות לשוק אריזות מרובה גופי יישום.
ראש העיר ירושלים, משה ליאון: "בימים אלה הבשילו עקרונות ההסכם עם תאגיד תמיר לפריסת מכלי המחזור הכתומים ברחבי ירושלים. פריסת המכלים מהווה כלי נוסף לשמירה על הסביבה ולמחזור אריזות, לצד מפעל גרינט המיוחד שממיין ומפריד את כל סוגי האשפה הירושלמית. המיכלים הכתומים בירושלים יהיו גם עם חיישנים חדישים שיציגו את קיבולת המיכל והצורך לפנותו. סוכם גם בדבר אופן פינוי המיכלים. כל אלה למען הסביבה. אני קורא לתושבי הבירה להצטרף למהפכה הסביבתית העולמית ולהשפיע על עתידנו".
חברת גרין נט (מתקן מיון פסולת עירונית ירושלים): "גרין נט ממיינת את כמות האריזות הגדולה בישראל, שמקורה בפסולת העירונית של ירושלים, וכך הפכה את העיר למובילה בישראל בשיעור המיחזור ומסייעת בהגשמת המטרה העיקרית של חוק האריזות – הגדלת מיחזור אריזות וצמצום הטמנה. החברה גאה על השיתוף פעולה הפורה עם עיריית ירושלים בניקיון העיר ובהגדלת שיעור המחזור שלה".
השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג: "אני שמחה שעיריית ירושלים, עיר הבירה של ישראל, מצטרפת למהפכת המיחזור ותאפשר למאות אלפי תושביה להפריד פסולת אריזות במקור. הפרדת פסולת בפח הכתום מאפשרת מיחזור יעיל, כלכלי וסביבתי יותר והיא הדרך הנכונה להפרדת פסולת אריזות למיחזור, כמתחייב בחוק".
---
מסמכים רלוונטיים: