רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) פרסמה שני מכרזים לתכנון והפעלה של אתרי הטמנת פסולת במועצה האזורית תמר, בסמוך למטמנת אפעה שקולטת כיום כ-40% מהפסולת הביתית במדינה ומופעלת על ידי חברת ורידיס.
מכרז אחד עוסק בשטח הנקרא 'תא8', המשתרע על 780 דונם. מכרז שני עוסק בשטח הנקרא 'תא 9' המשתרע על 858 דונם.
הזוכים במכרזים יחתמו על הסכם הרשאה לתכנון האתר לתקופה של 3 שנים עם אופציה לשנתיים נוספות, ולאחר מכן יחתמו על הסכם להפעלת המטמנה לפסולת מעורבת, תעשייתית או אחרת, זאת במשך 15-20 שנה או עד למיצוי נפח המטמנה, המוקדם ביניהם.
הקמת אתרי הטמנה נוספים יסייעו להתמודד עם המחסור בנפחי ההטמנה שהולך ומתרחב מיום ליום. המדינה לא ממהרת לאשר הרחבה של מטמנות מפני שהיא מבקשת לעודד מיחזור פסולת על פני הטמנה. אלא שמדובר בחזון שייקח לפחות עשור עד למימוש, ובינתיים אין כיום בישראל מספיק מתקני קצה לטיפול בפסולת, ומנגד, הולך ואוזל נפח ההטמנה וכמות הפסולת עולה מדי שנה.
קישור למכרזים מופיע בתחתית הידיעה.
כתבות רלוונטיות:
כבר לפני שנתיים וחצי דיווחנו כי הרשויות המקומיות ומינהל התכנון התריעו מפני משבר לאומי בטיפול בפסולת, בשל הגידול בכמות הפסולת הנוצרת בישראל מדי שנה, והמדיניות של המשרד להגנ"ס שלא לאשר הרחבה או הקמה של מטמנות, כדי לעודד מיחזור על פני הטמנה. המכרזים החדשים שפורסמו נותנים מענה מסוים למצוקת נפחי ההטמנה.
רק לאחרונה דיווחנו כי המשרד להגנ"ס שוקל לסגור את מטמנת עברון ליד נהריה, ובמקביל לתמוך ברשויות המקומיות ששולחות את הפסולת שלהן למטמנת עברון, לתקופה של שנתיים עבור שינוע הפסולת לאתר הטמנה אחר, בכפוף לאבני דרך להקמת מתקני קצה לטיפול בפסולת, כתחליף להטמנה.
בשבוע שעבר דיווחנו על מחלוקת בין אשכול רשויות גליל מזרחי, ששולח את הפסולת של 18 הרשויות החברות בו למטמנת חגל שבצפון, ונקלע למצוקה משום שמפעילת אתר ההטמנה חגל הסבירה כי לא תוכל להמשיך לקלוט את הפסולת שמייצרות הרשויות בשל מצוקת נפח הטמנה. פנה לבית המשפט בעקבות החלטת חגל להפסיק לקלוט פסולת מהאשכול.
---
מסמכים רלוונטיים: