קרן הניקיון אישרה 900 מלש"ח למתקני מיון. 144 מלש"ח לפרויקטים נוספים
ברבעון השלישי של 2023 קרן הניקיון אישרה תמיכת ענק של 900 מלש"ח בתפעול שוטף של מתקני מיון פסולת עירונית. תמיכות נוספות: תוכנית סניטציה לפגרים, תמיכה ביחידות סביבתיות, הקמת מרכזי קיימות בירושלים, ועוד
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 10/12/2023

לאחר שדיווחנו בשבוע שעבר שקרן הניקיון אישרה תקציב ענק של 2.4 מיליארד ₪ לתמיכה במתקני טיפול אנאירובי בפסולת אורגנית, אנחנו משלימים את התמונה עם פירוט של תמיכות נוספות שאושרו בקרן הניקיון ברבעון השלישי של 2023.

תמיכה ענק נוספת שאושרה על ידי הנהלת קרן הניקיון היא בסכום של 900 מיליון ₪ עד שנת 2030 להמשך קידום הקמה ותפעול של מתקני מיון של פסולת עירונית.

כבר שנים שהקרן תומכת כספית במתקני מיון והפעם היא מגדילה את תמיכתה: 50 ₪ לטון פסולת עירונית שנקלט במפעלי מיון שאין להם פתרון לפסולת אורגנית, ו-75 ₪ לטון פסולת עירונית שנקלט במפעלי מיון שמעבירים את החומר האורגני לטיפול. עד כה סכום התמיכה היה 40 ₪ לטון והוגבל ל 5 שנים, כעת התמיכה הוארכה ל- 8 שנים.

כמו כן, הוחלט לתמוך ברשויות המקומיות ששולחות את הפסולת שלהן למטמנת עברון, ליד נהריה, שצפויה להיסגר. התמיכה תהיה סכום של 27 מיליון ₪ לתקופה של שנתיים עבור שינוע הפסולת לאתר הטמנה אחר, בכפוף לאבני דרך להקמת מתקני קצה לטיפול בפסולת, כתחליף להטמנה.  

רשימת תמיכות נוספות שאושרו מופיעה בהמשך.


כתבות רלוונטיות:

  1. הצפי: 2.9 מיליארד ₪ תמיכות יאושרו בקרן הניקיון, 1.8.2023
  2. אילו פרויקטים יקבלו 73 מלש"ח מקרן הניקיון?, 4.7.2023
  3. הפרויקטים שיקבלו 200 מיליון ₪ מקרן הניקיון, 20.6.2023
  4. גידול במתקני הטיפול ובפסולת המטופלת כחוק, 10.5.2023
  5. מידע נוסף על פסולת עירונית | infospot

תמיכה מתמשכת במתקני מיון פסולת

אחד השלבים הראשונים ליישום אסטרטגיית הטיפול בפסולת עירונית של המשרד להגנת הסביבה שהוצגה כבר לפני כ-5 שנים היה לגרום לכך שכל הפסולת העירונית תעבור מיון, ורק שאריות מיון שאינן בנות מיחזור או השבה יעברו להטמנה. בשנת 2018 פורסם המכרז הראשון לתמיכה בהקמה ושדרוג של מתקני מיון בתקציב של 400 מיליון ₪ מקרן הניקיון.

לפני כחצי שנה דיווחנו על דיון שהתנהל בוועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת בסוגיית המשך תמיכה במתקני המיון הקיימים. קצת לאחר מכן דיווחנו כי הנהלת קרן הניקיון אישרה את המשך התמיכה במתקנים הקיימים ולשם כך הגדילה את תקציב התמיכה ב-400 מיליון ₪ נוספים.

המכרז הנ"ל וגלגוליו השונים סיפקו תמיכה למתקני המיון הקיימים של ה-RDF בחירייה ומתקן גרין נט בירושלים, במקביל לתמיכה בהקמה של מתקני מיון חדשים בדודאים ועפולה שכבר החלו לפעול ובמתקנים נוספים שנמצאים בהקמה: עברון, המפרידן של חירייה ודיה בצאלים.

כאמור, כעת אנו מדווחים שביולי האחרון אישרה הנהלת קרן הניקיון תקציב ענק של כ-900 מיליון ₪ במתקני המיון הקיימים ובהקמת מתקני מיון חדשים לתקופה של 8 שנים, באמצעות תגמול בגין כל טון פסולת עירונית שנקלטת במתקן, דבר שיגביר את הכדאיות והוודאות.

לאחר הקמתם של מתקן זירו וייסט בשפד"ן, מתקן דיה בצאלים, מתקן ההשבה בנאות חובב שבו יפעל גם מתקן מיון, ומתקן מיון נוסף שנמצא בשלבי תכנון ראשוניים במועצה אזורית דרום השרון, סך קיבולת המיון של פסולת עירונית בישראל צפוי לעמוד על כ- 4.5 מיליון טונות, מתוך כ- 6 מיליון טונות פסולת עירונית שנוצרת מדי שנה.

תמיכה ברשויות מקומיות עקב סגירת מטמנה

תמיכה נוספת של קרן הניקיון עוסקת במטמנת עברון ליד נהריה. במהלך השנה הבאה (2024) צפויה להיסגר מטמנת עברון לאחר שנפח ההטמנה בה ינוצל במלואו והמשרד להגנ"ס לא מעוניין לאפשר את המשך ההטמנה בו. הנהלת קרן הניקיון אישרה לתמוך בעלויות שיווצרו לרשויות מקומיות התלויות במטמנה עקב סגירתה.

כפי שדיווחנו בעבר, לצד המטמנה שעומדת לפני סגירה, בעברון מקימים מתקן חדש למיון פסולת עירונית. אלא שכיום המצב הוא שמתקני המיון החדשים בישראל מחלצים פחות מ 10% חומרים ברי מיחזור, וכ- 90% מהפסולת נשלחת להטמנה בשל היעדר מתקני קצה (מתקני טיפול בפסולת אורגנית ומתקני השבה לטיפול בשאריות המיון שאינן ברות מיחזור).

כלומר למתקן המיון אין ברירה אלא לשלוח כ 90% מהפסולת להטמנה, עד שיקומו מתקני קצה. מכיוון שהמשרד להגנ"ס מעוניין לסגור את מטמנת עברון הסמוכה למתקן המיון, מתקן המיון ייאלץ לשלוח את הפסולת להטמנה באתר רחוק יותר, חגל. המשרד להגנ"ס מעוניין לממן את השינוע הנ"ל למטמנה הרחוקה יותר, לתקופה של שנתיים, בשאיפה שבזמן הזה, יקודמו מתקני קצה לטיפול בפסולת שיהוו תחליף להטמנה.

אי לכך, הקרן לניקיון החליטה לאשר תמיכה של כ-27 מליון ₪ לתקופה של שנתיים עבור הרשויות המקומיות התלויות כיום במטמנת עברון (אשכולות: גליל מערבי, המפרץ והכרם), ולהתנות את התמיכה באבני דרך להקמת מתקן קצה.

פרויקטים נוספים שיקבלו תמיכה כספית מקרן הניקיון

להלן רשימת התמיכות שאישרה הנהלת קרן הניקיון ברבעון השלישי של 2023

להמשך קריאת הכתבה המלאה