הצפי: 2.9 מיליארד ₪ תמיכות יאושרו בקרן הניקיון בחודשים הקרובים
מיליארד ₪ למתקני מיון, מיליארד ₪ לתעריף חשמל מועדף למתקני עיכול אנארובי של פסולת אורגנית, ושלל פרויקטים נוספים, במטרה ליישם את אסטרטגטיית הטיפול בפסולת של המשרד להגנ"ס
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 01/8/2023

החודש התקיימה בוועדת הפנים והגנ"ס בכנסת דיון שעסק בתפקוד הקרן לשמירת הניקיון שבשליטת המשרד להגנ"ס עם דגש על כספי היטל ההטמנה. במהלך הדיון השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן ומנכ"ל המשרד, גיא סמט, הציגו את פעילות הקרן, עם דגש על החצי השנה האחרונה, כשהם כבר היו בתפקיד, והתוכניות לעתיד.

לדבריהם, הם מתכוונים לנצל בשנים הקרובות את מלוא הכספים שבקרן, ועוד במהלך שנת 2023 צפויים להביא לאישור תקציבי תמיכה של כ- 2.9 מיליארד ₪, בנוסף ל- 400 מיליון ₪ שאושרו בחציון הראשון של השנה. על מנת לאשר סכומים אלה הקרן תבקש בקרוב ממשרד האוצר הרשאה להתחייבות עתידית לטובת התמיכה במתקני מיון ומתקני הטיפול בפסולת אורגנית.

במסגרת הצגת פעילות הקרן המשרד להגנ"ס עדכן בסטטוס הקמת מתקני המיון לפסולת עירונית והקמת מתקני הטיפול בפסולת אורגנית ומתקני השבה. מהדברים עולה שבמתקני המיון יש התקדמות משמעותית שמקרבת את ישראל למטרה שהציב המשרד להגנ"ס כך שעד שנת 2030 כל הפסולת העירונית תעבור מיון לפני הטמנה. לגבי מתקני הטיפול בפסולת עירונית, נראה שנדרשת יותר עבודה על מנת שהם ייתנו מענה מלא למשק הפסולת.

בתוך כך, חברי כנסת ערבים שהשתתפו בדיון טענו לאכיפת יתר סביבתית ביישובים ערביים וגם הביעו חשש שכספים שהובטחו בממשלה הקודמת לצמצום פערים סביבתיים ביישובים ערביים, יוסטו לפרויקטים בחברה החרדית, בעקבות פרסומים בתקשורת הארצית. השרה סילמן השיבה שהממשלה לא השתמשה בכספים שהוקצו בקדנציה הקודמת לחברה הערבית, וכי האכיפה ביישובים הערביים מופנית בעיקר למשליכי פסולת מבחוץ.

במקביל לדיון, לאחרונה הממשלה אישרה להאריך ב-4 שנים נוספות את הוראת השעה לפיה כספי היטלי ההטמנה בקרן הניקיון יוכלו לסייע לרשויות מוחלשות, וכן שהסיוע לרשות יוארך משנה ל-3 שנים. המטרה היא לאפשר לרשויות מקומיות מוחלשות לטפל במפגעי פסולת, להקים תשתית יציבה לטיפול בפסולת ולהסדיר את הטיפול השוטף בתחום.

קישור למצגת של המשרד להגנ"ס מופיע בתחתית הכתבה.


כתבות רלוונטיות:

  1. הפרויקטים שיקבלו 950 מיליון ₪ מקרן הניקיון, 27.3.2023
  2. נדרשים עוד 45 מתקני פסולת, 6.3.2022
  3. מינהלת חדשה להקמת מתקני טיפול בפסולת, 19.03.2023
  4. נדחתה העברת השליטה בקרן הניקיון למשרד הפנים, 20.2.2023
  5. קרן הניקיון אישרה תקציבי עתק בחודשים האחרונים, 29.06.2022

סטטוס קרן הניקיון בחצי השנה האחרונה

השרה להגנת הסביבה עידית סילמן אמרה בדיון כי המשרד בראשותה מתמקד ביישום תוכניות שנוסחו בעבר אך טרם בוצעו, כמו הקמת מתקני השבה ומתקני טיפול בפסולת אורגנית. כעת המשרד מקדם 3 מתקנים: בראשון לציון (מתקן זירו ווייסט למיון וטיפול בפסולת אורגנית) ובדיה שבצאלים (מתקן מיון וטיפול בפסולת אורגנית) ובנאות חובב (מתקן השבה).

לדברי סילמן, הקמתם כבר תוקצבה מקרן הניקיון. בחודשים הקרובים ייסגר המכרז להקמת מתקן ההשבה בנאות חובב אשר פורסם לפני 4 חודשים. המתקן צפוי לטפל בפסולת העירונית של מחוז הדרום עם דגש על אזור באר שבע, ולהוות חלופה להטמנת הפסולת הזו במטמנת דודאים.

מנכ"ל המשרד גיא סמט הציג נתונים לפיהם נראה שבחצי שנה האחרונה המשרד הכפיל את השימוש בתקציבי הקרן לניקיון (400 מיליון ₪) לעומת ניצולו בשנים הקודמות (200 מיליון ₪), ושעם המגמה תימשך, עודפי התקציב ש"שכבו" בקרן במשך שנים יצטמצמו.

ממוצע הכנסות הקרן ב-5 השנים האחרונות היה 540 מיליון ₪ בשנה. מינואר 2023 ועד שלב זה הכניסה הקרן כ-288 מיליון ₪. היתרה בקרן נכון לעכשיו היא 3.2 מיליארד ₪ (יתרת מזומנים לצד יתרה מחויבת). חלק מסכום זה נמצא אצל משרד האוצר שלווה מהקרן לאורך השנים ואמור להשיב בעת הצורך כ2.2 מיליארד ₪.

מיליארד ₪ לתמיכה במתקני מיון פסולת

אחד השלבים הראשונים ליישום אסטרטגיית הטיפול בפסולת עירונית של המשרד להגנ"ס שהוצגה כבר לפני 4-5 שנים הייתה לגרום לכך שכל הפסולת העירונית תעבור מיון, ורק שאריות מיון שאינן ברות מיחזור יוטמנו. בהתאם לכך, כבר בשנת 2018 פורסם המכרז הראשון לתמיכה בהקמה ושדרוג של מתקני מיון בתקציב של 400 מיליון ₪ מקרן הניקיון.

לפני 4 חודשים דיווחנו על דיון שהתנהל בוועדת הפנים והגנ"ס בסוגיית המשך תמיכה במתקני המיון הקיימים. קצת לאחר מכן דיווחנו כי הנהלת קרן הניקיון אישרה את המשך התמיכה במתקנים הקיימים ולשם כך הגדילה את תקציב התמיכה ב- 400 מיליון ₪ נוספים.

המכרז הנ"ל וגלגוליו השונים סיפקו תמיכה למתקני המיון הקיימים של ה-RDF  בחירייה, ומתקן גרין נט בירושלים, במקביל לתמיכה בהקמה של מתקני מיון חדשים בדודאים ועפולה שכבר החלו לפעול ובמתקנים נוספים שנמצאים בהקמה: עברון, המפרידן של חירייה, ודיה בצאלים.

בדיון הנוכחי שהתקיים לפני כשבועיים, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה הוסיף ש

להמשך קריאת הכתבה המלאה