בקרוב עדכון חוק פסולת אריזות: האם פתיחת השוק לתחרות תפתור את הבעיות?
המשרד להגנ"ס צפוי לפרסם בחודש הקרוב טיוטה להערות הציבור של תיקון חוק האריזות, עם דגש על פתיחת השוק לתחרות, לצד ההתאמות שנדרשות כדי להבטיח את השגת התועלות ומניעת הכשלים האפשריים
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 30/6/2025

בחודש הקרוב צפוי המשרד להגנת הסביבה לפרסם תזכיר לתיקון חוק פסולת אריזות, כפי שהתחייב לעשות בהתאם להמלצות ועדה בינמשרדית שבחנה הכנסת תחרות בענף.

כזכור, הוועדה המליצה לפתוח את הענף לתחרות באמצעות הכרה בתאגידי מיחזור פסולת אריזות נוספים, מלבד תאגיד תמיר, שמאז כניסת החוק לתוקף בשנת 2011 משמש גוף היישום היחידי בישראל.

כדי להבטיח את השגת התועלות מהתחרות, ובמקביל כדי להימנע מהכשלים האפשריים, הוועדה המליצה שהמשרד להגנ"ס יכין תיקון חקיקה שיסדיר את הנושא ושיפורסם בתוך שנה – כלומר בחודש הקרוב.

בוובינר שנערך לאחרונה בהתאחדות התעשיינים בנושא חוק האריזות, מנהלת אגף יישום חוקי אחריות יצרן במשרד להגנ"ס, חגית נובו, ציינה כי תזכיר החוק אכן צפוי להתפרסם בקרוב להערות הציבור, והוא שם דגש על הנושאים הבאים:

  • הגדלת כמות האריזות הנאספת במגזר הביתי.
  • שיפור רמת השירות לציבור ולשלטון המקומי.
  • צמצום מספר "הטרמפיסטים" (יבואנים ויצרנים שאינם חתומים כחוק עם גוף יישום), חלוקה שוויונית יותר של העלויות והגדלת כמות האריזות המדווחות לעמידה ביעדי המיחזור.
  • הקטנת דיווחי החסר של יבואנים ויצרנים.
  • כל זה במקביל לפתיחת השוק לתחרות כך שיהיה יותר מגוף מוכר אחד (תמיר).

קישור לדוח הוועדה הבינמשרדית שהתפרסם לפני כשנה מופיע בתחתית הכתבה.


כתבות רלוונטיות:

  1. לראשונה: תאגיד מיחזור האריזות תמיר תובע יבואנים שלא חתומים עמו, 28.5.2025
  2. ועדה בינמשרדית: לפתוח את ענף פסולת אריזות לתחרות, 22.07.2024
  3. ביהמ"ש: צריך לקדם תחרות בענף הטיפול בפסולת האריזות, 23.01.2024
  4. עשור לחוק האריזות: כמחצית מהאריזות בישראל ממוחזרות, 22.11.2023
  5. למידע נוסף על פסולת אריזות | infospot

הסוגיות: טרמפיסטים, אריזות זרם ביתי, הוזלת דמי הטיפול

דוח הוועדה הבינמשרדית שפורסם לפני כשנה הציג את הסוגיות העיקריות שענף פסולת האריזות מתמודד איתן ושפתיחתו לתחרות אמורה לפתור.

סוגיה מרכזית שהחוק אמור לעזור בה, היא תופעת הטרמפיסטים. המשרד להגנ"ס מעריך כי למעלה מ-40% מיצרני ויבואני האריזות טרם התקשרו עם תאגיד תמיר כחוק, ולכן לא משלמים לו דמי טיפול ולא מדווחים על האריזות שהם מוכרים. התופעה הזו תורמת לכך שיותר מ-50% מהאריזות שמושלכות לפח אינן מדווחות ומטופלות במסגרת חוק האריזות. הוועדה הייתה סבורה כי פתיחת הענף לתחרות תצמצם את התופעה.

נושא נוסף שתיקון החוק אמור לטפל בו הוא הגדלת איסוף פסולת האריזות מהמגזר הביתי. כיום 75% ממשקל פסולת האריזות שתמיר אוסף הוא מהזרם המסחרי, ורק 25% מהמגזר הביתי, אף שהמגזר הביתי אחראי ל-70% מהאריזות שנמכרות בארץ. תמיר פועל כך כיוון שיותר זול וקל לאסוף ולמחזר פסולת אריזות מהזרם המסחרי והכמות הנאספת מהזרם הזה מספיקה לו כדי לעמוד ביעדי המיחזור שנקבעו בחוק. במשרד להגנ"ס מעוניינים להגדיל את איסוף פסולת האריזות הביתית ולשם כך הם מבקשים להעלות את יעדי המיחזור ו/או לקבוע יעדי איסוף מהמגזר הביתי.

בדוח הוועדה גם נטען כי בשנים האחרונות שיעור ההתייקרות של דמי הטיפול שמשלמים היצרנים והיבואנים לתמיר היה גבוה באופן ניכר משיעור ההתייקרות הממוצע במשק, והתחרות צפויה להוזיל את דמי הטיפול כיוון שהתאגידים יתחרו ביניהם על יבואנים ויצרנים שיחתמו איתם.

הבעיות: מרוץ לתחתית, חוסר איזון בתקציב גופי היישום

ואולם, דוח הוועדה שפורסם לפני כשנה, מכיר גם באפשרות שפתיחת השוק לתחרות עשויה ליצור בעיות חדשות. כך למשל תחרות בין גופי יישום צפויה להוריד את דמי הטיפול בשל הרצון לגייס יבואנים ויצרנים, אך עלולה להוביל ל'מרוץ לתחתית' שיצמצם את תקציב הפעילות של גופי היישום ויפגע ביישום החוק אם לא ייקבע סטדנרט אחיד לפעילות (שירות לתושבים ועסקים, הסברה, איכות מיחזור וכו').

כמו כן יש חשש שתהיה חוסר התאמה בין ההכנסות שמגיעות מדמי הטיפול של היבואנים והיצרנים, לבין ההוצאות שתלויות בתמהיל האיסוף מהמגזר הביתי או המסחרי.

הפתרונות: מסלקה, עדכון יעדי מיחזור, פיקוח

כאמור, תיקון חוק האריזות שאמור להתפרסם בחודש הקרוב, אמור להבטיח את השגת התועלות מהתחרות, ובמקביל לצמצם את הכשלים האפשריים. דוח הוועדה הבינמשרדית הציע כמה דרכים כדי להבטיח שהגברת התחרות בענף פסולת האריזות לא תפגע בו, אך רק לאחר פרסום תזכיר החוק נדע כיצד המשרד להגנ"ס בחר לפעול.להלן תמצית הפתרונות שהוצגו בדוח:

  1. מנגנון איזון ומסלקה: איזון בין דמי הטיפול המועברים לגופים המוכרים מהיבואנים והיצרנים החתומים עמם, לבין ההוצאות התפעוליות שלהם, שנגזרות בעיקר מהיקף השירות שניתן לשלטון המקומי. כלומר, הפרדה בין התפעול (איסוף, מיון ומיחזור) לבין המימון (דמי הטיפול).
  2. עדכון יעדי המיחזור בחוק, תוך בחינת אפשרות לקבוע יעדים נפרדים למגזר הביתי.
  3. מנגנוני פיקוח למניעת כניסת גורמי פשיעה, הלבנת הון והונאות.
  4. יישום של אחד מבין 3 המודלים שהוצגו בדוח:
    • תחרות על השוק במקטע הטיפול ותחרות בתוך השוק במקטע המימון.
    • תחרות בתחום השוק במקטע הטיפול – חלופת "ערך הפסולת".
    • תחרות במקטע המימון וחלוקה גיאוגרפית של מקטע הטיפול.

העתירה לבימ"ש שהובילה לתיקון חוק האריזות

זה המקום להזכיר שהנושא של פתיחת ענף פסולת האריזות לתחרות היה על הפרק מאז כניסתו לתוקף של חוק פסולת האריזות בשנת 2011. במהלך השנים ניסו עוד תאגידים לקבל הכרה מהמשרד להגנ"ס ולשמש גופים מוכרים ליישומו לצד תאגיד המיחזור תמיר, אך בלי הצלחה.

לאורך השנים דיבר המשרד להגנ"ס למעשה בשני קולות: מצד אחד הוא לא אישר בקשות הכרה נוספות חוץ מאלה של תמיר, בלי לומר שמדובר במדיניות רשמית שמתנגדת תחרות. מצד שני התבטאו בכירי המשרד בעד הגברת התחרות בענף פסול תהאריזות, אך בכפוף לעדכון החוק כדי להבטיח תחרות הוגנת ומוצלחת.

אלא שהמשרד להגנ"ס לא קידם את הנושא וחזר והצהיר שאי-אפשר לפתוח את הענף לתחרות, בלי להסדיר את החקיקה, שאותה הוא לא קידם, וחוזר חלילה.

בשנת 2022, עמותת צלול וחברת נטלי תאגיד מיחזור אריזות, עתרו לבית המשפט נגד המשרד להגנ"ס שדחה פעמיים את הבקשות של תאגיד נטלי להיות גוף מוכר ליישום חוק האריזות. זמן קצר לאחר מכן, נכלל בחוק ההסדרים שנלווה לתקציב המדינה לשנת 2023–2024 סעיף (שהפך להחלטת ממשלה) שלפיו תוקם ועדה בינמשרדית שתבחן דרכים להגברת התחרות בתחום הפסולת בישראל, עם דגש על פסולת אריזות.

במקביל, בחודש ינואר 2024 נתן בית המשפט פסק דין בעתירה שהגיש תאגיד נטלי שבו קבע כי על המשרד להגנ"ס לקדם תחרות בענף הטיפול בפסולת האריזות, וכי על הוועדה הבינמשרדית להגיש את מסקנותיה עד מחצית חודש יולי 2024. כאמור, לפני כשנה פורסמו מסקנות הוועדה שקבעו שיש להגביר את התחרות באמצעות הכרה בעוד גופים וכי המשרד להגנ"ס צריך לפרסם תזכיר לתיקון החוק שיעגן את הנושא בחוק. כאמור, בקרוב תזכיר החוק צפוי להתפרסם.

---

מסמכים רלוונטיים:

  1. בחינת יישום תחרות בענף פסולת אריזות, ועדה בינמשרדית, 07.2024

גופים לייעוץ ויישום חוק פסולת אריזות:

חברה איש קשר טלפון מייל
ערנות ערן בושארי 072-3713040 eranut@infospot.co.il
נגב אקולוגיה מאיה כהן 072-3712247 Negev@infospot.co.il
לאינדקס הספקים >>