פורסמו דמי הטיפול לפסולת אריזות לשנת 2023: הוזלה של 2%
דמי הטיפול בפסולת אריזות של תאגיד מיחזור האריזות תמיר מלמד על הוזלה ממוצעת ב-2% לעומת שנת 2022, למעט דמי הטיפול של פסולת אריזות מתכת בזרם המסחרי
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 30/11/2022

תאגיד מיחזור האריזות תמיר פרסם את דמי הטיפול בפסולת אריזות לשנה הבאה - 2023. הפעם אין שינוי משמעותי בדמי הטיפול בהשוואה לשנה שעברה. צפויה הוזלת מחירים של 2% בממוצע, למעט בטיפול בפסולת אריזות ממתכת בזרם המסחרי שיעלה בכ-19%.

התייצבות המחירים השנה מגיעה לאחר עלייה של 15% בדמי הטיפול בשנה שעברה. הרשימה כוללת דמי טיפול שונים עבור זרמי פסולת שונים: אריזות זכוכית, קרטון ונייר, פלסטיק, מתכת, עץ ועוד.

לדברי תאגיד תמיר, הוצאותיו על השירותים שהוא מעניק לרשויות המקומיות גדלות מדי שנה בשל הדרישה של המשרד להגנת הסביבה להגדיל את פרישת הפחים הכתומים. עם זאת, בשנה הבאה התאגיד יצליח להוזיל בכ-2% את דמי הטיפול ליבואנים וליצרנים, בין היתר הודות לצירוף יצרנים ויבואנים שהתקשרו עמו בשנה החולפת והתחילו לשאת בנטל הכלכלי ואף לשלם רטרואקטיבית. בנוסף לכך, שילוב של טכנולוגיות חדשות מייעלות ומוזילות את תהליכי איסוף פסולת האריזות.

מניתוח דמי הטיפול לשנת 2023, יוזלו דמי הטיפול במגזר המסחרי בנייר וקרטון ב-7% לעומת 2022 ודמי הטיפול בעץ יוזלו בכ-24%. בשיעור צנוע יותר של כ-1.5% יוזל הטיפול באריזות PETHDPE, LDPE ועוד. לעומת זאת, דמי הטיפול באריזות מתכת במגזר המסחרי יעלו ב-כ-19% לעומת 2022 ויעמדו על 115 ₪ לטונה במקום 97 ₪ בשנת 2022.


כתבות רלוונטיות:

  1. מדוע מיתנו את עליית דמי הטיפול לפסולת אריזות? 08.12.2021
  2. דמי הטיפול בפסולת אריזות צפויים לעלות בשנת 2022, 06.12.2021
  3. תביעה ייצוגית נגד תאגיד מיחזור האריזות תמיר, 04.9.2022
  4. תאגידי מיחזור פסולת אריזות: פורסמו הדרישות לקבלת הכרה, 27.06.2021
  5. מידע נוסף על פסולת אריזות | infospot

לאחר העלאת מחיר של 15% - בשנה הבאה צפויה הוזלה קלה

בשנה האחרונה דמי הטיפול בפסולת אריזות עלו בממוצע ב-15% יותר מאשר בשנת 2021. זאת לאחר שבדצמבר 2021 פרסם תאגיד תמיר על כוונתו להעלות את דמי הטיפול לשנת 2022 בלא פחות מ-26%.

בעקבות לחץ וטענות שהופנו אליו מצד היבואנים והיצרנים שמממנים את פעילותו, תאגיד תמיר שינה את המחירים והעלה את דמי הטיפול ב-15% בלבד.

לעומת זאת, בשנה הקרובה, שנת 2023, תהיה הוזלה ממוצעת של 2% בדמי הטיפול במרבית הזרמים, למעט בפסולת אריזות מתכת במגזר המסחרי שבו תחול עלייה של כ-19%.

בתאגיד תמיר מסבירים כי המשרד להגנת הסביבה דורש להרחיב את פרישת הפחים הכתומים בעוד 350,000 משקי בית בשנת 2023. מדובר בפרישה הרחבה ביותר עד כה לשנה אחת והיא מגדילה את העלויות של תמיר – הן בגין פרישת הפחים והן בשל האיסוף והטיפול בפסולת שנאספת. עם זאת, תמיר לא יעלה את המחירים בשנה זו.

לדברי תאגיד המיחזור, יציבות המחירים נשמרת בין היתר הודות להשקעה בטכנולוגיות מתקדמות שמסייעות לו לנטר, לבקר ולקבל דיווחים מדויקים כדי לשלם על מה שנדרש ביעילות, הן בתהליכי המיון ובעיקר בפעולות האיסוף והפינוי.

בתמיר מוסיפים כי בשנת 2022 הם התרכזו במאמץ לגייס יצרנים ויבואנים נוספים אשר הגדילו באופן משמעותי את גביית דמי הטיפול, לרבות דמי הטיפול הרטרואקטיביים, הנגבים מאותם יצרנים ויבואנים המתקשרים "באיחור" עם תמיר, מה שבתורו איפשר גם כן להפחית את דמי הטיפול לכלל היצרנים והיבואנים בשנה הבאה.

תאגיד תמיר דורש מיבואנים ומיצרנים שמתקשרים איתו כיום לשלם עבור שנות העבר מאז כניסת החוק לתוקף בשנת 2011, זאת כדי למנוע אי שוויון בין מתקשרים חדשים לבין יצרנים ויבואנים שהתקשרו עם התאגיד לפני שנים רבות ומאז משלמים לו מדי שנה.

דמי טיפול בפסולת אריזות השוואה בין 2022 ל 2023


להגדלה לחצו כאן

נזכיר שתאגיד תמיר הוא התאגיד היחיד שקיבל הכרה מהמשרד להגנת הסביבה להיות גוף יישום לחובות יצרני ויבואני האריזות והמוצרים הארוזים – בהתאם לחוק פסולת אריזות. עם הכסף שמשלמים לו היצרנים/יבואנים תמיר דואג לאסוף פסולת אריזות מכל הארץ ולמחזר אותה. כמו כן, התאגיד מחויב לפרוס פחים כתומים ברחבי הארץ, להעלות את מודעות הציבור למיחזור אריזות ולעמוד ביעדי מיחזור לכל זרם אריזות שקבע המשרד להגנת הסביבה.

478 יבואנים ויצרנים חתמו עם תמיר בשנה וחצי

לפי דוח שפרסם תאגיד תמיר לפני חודשים אחדים, 478 יבואנים ויצרנים חדשים התקשרו עמו בשנה וחצי שמתחילת 2019 ועד יוני 2022, זאת לאחר דשדוש של שנים בתחום. המצטרפים החדשים העלו את מספר החברות החתומות עם תמיר לכ-2,000 נכון ליולי 2022.

מה שסייע לתאגיד היה שיתוף הפעולה של המשרד להגנת הסביבה אשר יצא במבצע אכיפה ושלח מכתבי התראה לפני קנס ל-472 יצרני ויבואני אריזות שטרם התקשרו עם התאגיד. בעקבות כך 187 חברות חדשות חתמו עם התאגיד ו-91 חברות נוספות הצטרפו מאז תחילת 2022 ועד קיץ 2022 מבלי שקיבלו מכתב התראה.

כדי להסיק תובנות נוספות על השפעת דמי הטיפול על היבואנים והיצרנים, שוחחנו עם ערן בושארי, המייסד והמנהל של חברת ערנות לסביבה המתמחה בליווי מאות חברות ביישום חוק פסולת אריזות. לדבריו: "מחירון דמי הטיפול לשנת 2023 מעיד על התייצבות מחירים ואף הקלה במחיר הטיפול בקרטון הובלה - המשמעותי מבין חומרי האריזה. עבור לקוחותינו יציבות זו מאפשרת תכנון תקציבי ברור (ביחס לשינויים החדים בדמי הטיפול בשנים הקודמות). עם זאת לא ברור אם יציבות המחירים תימשך לשנים הבאות לאור העובדה שהפעם היו הכנסות חד פעמיות גבוהות כתוצאה מהצטרפות מאות היבואנים/יצרנים בשנתיים האחרונות, שנאלצו לשלם דמי טיפול באופן רטרואקטיבי. כדאי יהיה לבחון במהלך שנת 2023 את המשמעות לשנים הבאות.

כמו כן, חשוב לזכור כי כל עוד לא מתקבל דוח שנתי רשמי של המשרד להגנת הסביבה (האחרון פורסם עבור נתוני 2015) לא ניתן להבין את מגמות השוק ואפקטיביות הטיפול בפסולת האריזות."

---

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה