הבורסה לניירות ערך פרסמה טיוטת קול קורא להערות הציבור בנושא עידוד פרסום דוחות אחריות תאגידית על ידי חברות בורסאיות והגדלת אחוז הנשים בדירקטוריונים.
הבורסה מבקשת לקבל את התייחסות הציבור לשאלות האם לחייב חברות בורסאיות גדולות לפרסם דוח אחריות תאגידית, האם לתת לחברות בבורסה למלא שאלון ESG ראשוני גם אם הן לא יפרסמו דוח ESG מלא והאם להתחשב בפרסום דוח אחריות תאגידית ובמספר הנשים בדירקטוריון בקביעת ניירות הערך הנכללים במדדי הדגל של הבורסה ובקביעת משקלו של נייר הערך במדד.
כמו כן, הבורסה שוקלת השקת מדדי ESG חדשים בשיתוף עם עורך מדדים בינלאומי, אשר יאפשר השקת מוצרים עוקבים (תעודות סל) להשקעה.
שווה להזכיר כי לפני כחצי שנה, דיווחנו כי הרשות לניירות ערך הצהירה כי היא מעודדת חברות הנסחרות בבורסה בתל אביב לדיווח וולונטרי של אחריות תאגידית. כלומר הפנייה של הבורסה מתייחסת לאותו קהל (חברות הנסחרות בבורסה) כמו הרשות לניירות ערך.
ניתן להגיש הערות עד לתאריך 20.02.2022 לפי הפרטים המופיעים במסמך הקול הקורא (קישור בתחתית הכתבה).
כתבות רלוונטיות:
במסמך שפורסם, הבורסה מבקשת מהציבור להשיב האם לדעתו יש לחייב חברות בורסאיות גדולות לפרסם דו"ח אחריות תאגידית (ESG).
בטיוטת הקול הקורא, הבורסה מציינת כי בשל העלויות הכספיות ותקופת ההתארגנות הנחוצה לצורך פרסום כזה, בכל מקרה כוונתה תהיה להתמקד תחילה בחברות בורסאיות בשווי שוק גבוה ממיליארד ₪, וזאת לאחר שתינתן להן תקופת היערכות בת מספר שנים.
לפי המסמך, הדוחות של כל החברות הבורסאיות, שייכתבו באנגלית בהתאם לתקנים בינלאומיים, יפורסמו באופן מרוכז באתר הבורסה.
נושא נוסף המוזכר במסמך ובו הבורסה מבקשת להתייעץ עם הציבור, הוא האם לחייב את החברות נסחרות לפרסם תשובות לשאלון מקוון וממוקד בנושא ESG, גם לכאלו שלא מכינות דוח אחריות תאגידית, אשר יכלול שאלות בנושא סביבה, חברה וממשל תאגידי.
לפי הבורסה, מילוי השאלון יאפשר למדרגי האחריות התאגידית הבינלאומיים להתייחס גם לחברות שאינן מפרסמות דוח אחריות תאגידית מפורט. הבורסה תפעל להנגשת המידע הכלול בשאלונים המלאים במטרה להרחיב את החשיפה שלו לציבור המשקיעים, לרבות משקיעים זרים ולגופי הדרוג הבינלאומיים.
נראה שהשאלון הוא עובדה מוגמרת ושכעת הבורסה רק מבקשת מהציבור להחליט האם לחייב למלא את השאלון או להשאיר את זה כצעד וולונטרי. לדבריה, שאלון דומה קיים בבורסות רבות בעולם, בהן נאסד"ק, NYSE , לונדון, קנדה ועוד.
נושא נוסף שהבורסה מבקשת מהציבור להביע עמדה לגביו הוא האם להתחשב בפרסום דוח אחריות תאגידית ובמספר הנשים בדירקטוריון בקביעת ניירות הערך הנכללים במדדי הדגל של הבורסה ובקביעת משקלו של נייר הערך במדד.
האפשרויות שהבורסה שוקלת הן להפוך את מילוי שאלון ה-ESG וייצוג הולם של נשים לתנאי סף להיכללות במדדי הדגל. לחילופין, להפחית משקל במדדי הבורסה לחברות שלא יפרסמו דוח אחריות תאגידית או שלא ימלאו את שאלון הבורסה בנושא וכן לחברות שבדירקטוריון שלהן אין ייצוג הולם של נשים. האפשרות האחרונה שהבורסה שוקלת היא להשיק מדדי ESG בשיתוף עורך מדדים בינלאומי, זאת במטרה לעודד חברות לפרסם דוח ESG ולהגדיל את ייצוג הנשים.
לצד נושאים אלה, הבורסה טוענת כי תשמח לקבל רעיונות נוספים לעידוד חברות בורסאיות להתייחס לנושאי ESG.
לפי הבורסה, משקיעים זרים מגלים עניין הולך וגדל בשוק המניות הישראלי. בינואר-נובמבר 2021 רכשו תושבי חוץ, נטו, מניות בסך כ- 11.4 מיליארד ₪ בבורסה בת"א, לאחר מכירות נטו בסך כ- 4.8 ובסך כ- 1.3 מיליארד ₪ בשנים 2020 ו- 2019, בהתאמה.
בבורסה מציינים כי כדי שהמשיקים הזרים ישקיעו וכדי שיגיעו משקיעים נוספים - החברות נדרשות לעמוד בסטנדרטיים בינלאומיים גם בתחום האחריות התאגידית. אלא שכיום, רק כ-25 חברות בורסאיות שמניותיהן כלולות במדד ת"א-125 מפרסמות דוח אחריות תאגידית.
לאור זאת, הבורסה מבקשת לעודד את החברות הבורסאיות לפרסם דו"חות אחריות תאגידית.
הבורסה מתגאה בפועלה בתחום ה-ESG בשנים האחרונות ומציינת כי בשנה שעברה היא הצטרפה ליוזמת האו"ם לעידוד בורסות לפעול בתחום. בשנת 2005 היא הייתה מהראשונות בעולם שהשיקו מדד אחריות חברתית – מדד מעלה, ובשנת 2021 היא השיקה את מדדי הקלינטק ות"א-125 אקלים נקי.
לפי הבורסה, כיום עוקבות אחרי המדדים הללו קרנות סל וקרנות מחקות בשווי כולל של כ- 88 מיליון ₪. כמו כן, הבורסה מתכוונת לראשונה לפרסם בעצמה דוח אחריות תאגידית, בחודשיים הקרובים.
בשנים האחרונות יש מגמה עולמית של גידול ב'השקעות אימפקט' (ידועות גם בשם 'השקעות בנות קיימא' או 'השקעות אחראיות'), במסגרתה המשקיעים החלו לבחון את הרווח החברתי והסביבתי של השקעתם ולא רק את הרווח הכלכלי. לפי המשרד לנושאים אסטרטגיים, ב־2019 היקף ההשקעות בפיתוח בר־קיימא נאמד על ידי ה-OECD בכ-228 מיליארד$.
והבורסה בתל אביב לא היחידה שלוקחת חלק במגמה הזו בישראל: בשנה האחרונה נקטו גם הרגולטורים בישראל בצעדים לקידום הנושא:
---------
מסמכים רלוונטיים: