לפני כשנה המפקח על הבנקים הודיע על כוונתו לקיים שיחות עם הבנקים כדי לאפיין את ניהול הסיכונים הסביבתיים הרלוונטיים לפעילותם. כעת, המפקח מפרסם תיקון להוראות הדיווח לציבור בנושא ESG – Environment Social Governance, בו יחויבו לעמוד הבנקים וחברות האשראי באופן מיידי.
ההוראות כוללות מספר תיקונים: חובה להציג את היעדים של הארגון בתחומי ה-ESG לרבות סביבה. חובה לגלות לציבור על חשיפה לסיכונים סביבתיים לרבות סיכוני אקלים, וכן לפרסם מדי שנה דוח ESG (במקום מדי שנתיים).
נוסח ההוראות השלם מופיע בתחתית הידיעה.
כתבות רלוונטיות:
משנת 2011 ועד כה, הבנקים וחברות האשראי נדרשו לפרסם דוח אחריות תאגידית (ESG) מדי שנתיים. כעת, עם תיקון ההוראות על ידי המפקח על הבנקים, הם יידרשו לפרסם את הדוח מדי שנה, ונוסף פירוט של נושאים שצריכים להיות כלולים בדוח.
הדוח לשנת 2021 אמור להתפרסם עד 30.6.2022, והדוח לשנת 2022 נדרש להתפרסם עד 31.5.2023.
בדוח אמורה להיות התייחסות לאופן שבו התאגיד הבנקאי פעל בשנת הדיווח כדי לתמוך במשק, בלקוחותיו, בסביבה, בקהילה ובעובדים שלו, ועשוי להתייחס לאסטרטגיה וליעדים של התאגיד הבנקאי בנושאים אלה, לרבות מחויבות לאיכות הסביבה, ניהול סיכונים סביבתיים, כולל סיכוני אקלים וסיכוני מעבר, ושילוב שיקולים סביבתיים, חברתיים ושיקולי ממשל תאגידי בניתוח סיכון אשראי.
הדוח נדרש להיות מאושר בדירקטוריון ולהיחתם על ידי יו"ר הדירקטוריון ועל ידי המנהל הכללי.
מלבד התיקון הנוגע לפרסום דוח אחריות תאגידית, יש שני תיקונים נוספים: האחד, דרישה לציין בדוח השנתי הכללי לציבור מידע על שילוב היבטי סביבה, ממשל וחברה ביעדים, וכן לציין תמצית מדדים עיקריים שנקבעו על ידי הבנק לקידום נושאים אלה. השני, דרישה להרחיב את הגילוי לציבור על החשיפה של הבנקים לסיכונים סביבתיים, לרבות סיכוני אקלים.
כזכור, לפני כשנה המפקח על הבנקים שלח מכתב לתאגידים הבנקאיים שבו הדגיש את חשיבות ניהול הסיכונים הסביבתיים והודיע על כוונתו לקיים איתם סבב שיחות בנושא.
במכתב ביקש המפקח שהתאגידים יעקבו אחר הפרסומים של גופים בינלאומיים שעוסקים בנושא, ובייחוד אחר פרסומים המציגים את נקודת המבט של גורמי הפיקוח הפיננסיים ואת ציפיותיהם בתחום ניהול הסיכונים הסביבתיים וסיכוני האקלים. עוד הוא הדגיש כי מטרת סבב השיחות היא "לעצב ולאפיין את תכלית וניהול הסיכונים הסביבתיים במערכת". בשיחות תתברר רמת המודעות של הבנקים והחברות לסיכונים סביבתיים ויוצגו שיטות ההתמודדות שהם גיבשו בנושא עד כה, אם קיימות. זה הרקע שבו מתפרסם כעת התיקון להוראות הדיווח לציבור.
הדרישות החדשות של המפקח על הבנקים, הן חלק ממגמה עולמית של התחשבות בשיקולי ESG בקבלת החלטות וניהול פיננסי. מגמה זו חדרה גם לישראל בשנתיים האחרונות.
כך, הרשות לניירות ערך, שאחראית בין היתר על החברות שנסחרות בבורסה, פרסמה לפני כ-8 חודשים הנחיות וולונטריות שמעודדות דיווח ESG של החברות הנסחרות בבורסה. הרשות פרסמה את המלצתה לאחר שהתייעצה עם הציבור בשאלה אם לחייב את החברות הישראליות הנסחרות בבורסה לדווח על סיכונים הסביבתיים והחברתיים שהן חשופות אליהם. ובעקבות כך החליטה לעודד לכך אך לא לחייב.
בנוסף לכך, רק לפני כשבועיים דיווחנו כאן כי רשות שוק ההון פרסמה הנחיות לכפופים לה (חברות ביטוח ובתי השקעות), לפיו הם יהיו מחויבים לפרסם ללקוחותיהם מדי שנה את מדיניותם בנושאי ESG וכן לפתח מומחיות בנושא.
כאמור, הרגולטורים הפיננסיים אינם פועלים בחלל ריק: הם פועלים בהתאם למגמות העולמיות. דוגמה לכך ראינו רק לאחרונה, במסגרת ועידת גלזגו, כאשר המוסדות הפיננסיים המנהלים כ-40% מהנכסים הגלובליים (כ-130 טריליון דולר), התחייבו להימנע מהשקעות המזיקות לסביבה ולאקלים עד 2050.
וגם שווה להזכיר כי לפני כשנה הושקו שני מדדי השקעה סביבתיים בבורסה בתל אביב ומספר גופים פיננסיים מובילים עדכנו את מדיניות ההשקעות כך שתעודד השקעות בחברות בעלות ערך חברתי-סביבתי.
---
מסמכים רלוונטיים: