לאחרונה חלה התעוררות בתחום חילופי המנכ"לים בתחום הסביבה ובחברות שפעילותן משיקה לתחום. ברשימת הפורשים ניתן למצוא את מנכ"ל חברת נגה, שאול גולדשטיין, מנכ"ל ונשיא חברת כיל, רביב צולר, ומנכ"ל שיכון ובינוי אנרגיה, דוד פז.
מנכ"לים חדשים שהתמנו בתחום הסביבה והאנרגיה כוללים את נטלי עמר שהתמנתה כמנכ"לית חברת המיחזור אלקון, עמית בירמן התמנה למנכ"ל שיכון ובינוי, ושוקי ניר התמנה כמנכ"ל חברת סולאר אדג'.
הפרטים לפניכם.
כתבות רלוונטיות:
שאול גולדשטיין, מנכ"ל החברה הממשלתית לניהול מערכת החשמל הארצית - חברת נגה, פורש מתפקידו. מהחברה נמסר: "מנכ"ל החברה, שאול גולדשטיין פנה ליו"ר הדירקטוריון, סמי תורג'מן בבקשה לסיים את תפקידו בסוף השנה והיו"ר נעתר לבקשתו ואיחל לו הצלחה רבה בהמשך דרכו".
קודם לתפקידו בחברת נגה שימש גולדשטיין כמנכ"ל רשות הטבע והגנים ולפני כן כראש מועצה אזורית גוש עציון. גולדשטיין בעל תואר שני במדיניות ציבורית מהאוניברסיטה העברית בירושלים.
חברת נגה היא חברה ממשלתית שהוקמה ב-2018 במסגרת רפורמת משק החשמל. החברה אחראית לניהול, תכנון ופיתוח מערכת החשמל הארצית. אחד מתפקידיה המרכזיים הוא הבטחת אספקת חשמל יציבה ויעילה ושילוב אנרגיות מתחדשות.
לחברת נגה השפעות רבות על היבטי איכות הסביבה, ובעיקר זיהום האוויר מייצור חשמל. בהקשר הזה נזכיר כי לפני שנה וחצי דיווחנו כי במסגרת תיקון לחוק אוויר נקי שבוצע בחוק ההסדרים, הוענקה לחברת נגה סמכות להורות על הפעלה של תחנות כוח מעבר למגבלות היתר הפליטה שלהן, תוך יצירת זיהום אוויר עודף, כדי לשמור על רציפות של אספקת החשמל למשק, סמכות שבעבר הייתה נתונה למשרד להגנת הסביבה.
בנוסף לכך, בתחילת 2024 הודיעה חברת נגה לחברת החשמל שעליה לשמר את יכולת הייצור בפחם של יחידות הייצור הישנות והמזהמות בתחנת הכוח אורות רבין בחדרה (יחידות 4-1) לתקופה של עשור נוסף, בניגוד להיתר הפליטה – זאת במטרה להבטיח את אמינות אספקת החשמל במצבי חירום.
גם חברת שיכון ובינוי הודיעה לאחרונה על מינוי מנכ"ל חדש לאחר שהמנכ"ל הקודם, תמיר כהן, סיים את תפקידו בחודש יוני האחרון. המנכ"ל החדש, שנכנס לתפקיד בחודש שעבר, הוא רו"ח עמית בירמן, בעל תואר ראשון בכלכלה וחשבונאות מאונ' ת"א ותואר שני במנהל עסקים מאונ' בר אילן. בעבר הוא שימש כסמנכ"ל כספים בחברת שפיר הנדסה במשך כעשור, ובשנים האחרונות הוא משמש כחבר דירקטוריון בחברות מקבוצת שיכון ובינוי, משנה למנכ"ל ומנהל כספים ראשי. בירמן משמש כממלא מקום מנכ"ל שיכון ובינוי מאז יולי 2024.
שיכון ובינוי עוסקת בתשתיות, בנייה, יזמות נדל"ן וזכיינות פרוייקטים בארץ ובחו"ל. אך בהיבטים של איכות הסביבה, שיכון ובינוי היא בעלים של 50% של חברת סמארט וויסט, לצד חברת בלוג'ן (לשעבר GES). חברת סמארט ווייסט מקימה מתקן חדש לטיפול בפסולת אורגנית סמוך למתחם השפד"ן מדרום לראשל"צ.
בנוסף לכך, שיכון ובינוי היא בעלים של חברת אלקון שהמפעל שלה מטפל בפסולת מסוכנת, ובה מונתה מנכ"לית חדשה לפני כחצי שנה.
לפני כחצי שנה מונתה נטלי עמר למנכ"לית מפעל המיחזור אלקון שבמועצה התעשייתית נאות חובב. עמר שימשה לפני כן כממונה על איכות הסביבה במפעל אינטל קריית גת.
המפעל של אלקון מטפל בפסולת מסוכנת, כולל בוצה ופסולות תעשייתיות, בטכנולוגיה ייחודית. לאלקון יכולת אגירה לקבלת פסולות בנפח גדול והיא מספקת שירותי פינוי וטיפול בחומרים מסוכנים, למגוון תעשיות, ביניהן: פרמצבטיקה, כימיה, פטרוכימיה, מוליכים למחצה, תמרוקים ודטרגנטים, גז ונפט, מתכת/טיפולי שטח במתכות, ועוד.
לפני שנה וחצי דיווחנו כי אלקון קיבלה אישור לשמש כתחנת מעבר, לצד פעילותה כאתר קצה לטיפול בפסולת מסוכנת, שפכים תעשייתיים ובוצות תעשייתיות. כתחנת מעבר, אלקון מספקת מגוון שירותים לטיפול ומיחזור חומרים מסוכנים כגון: טיפול באריזות מזוהמות, ניהול פסולות מלא הכולל ליווי רגולטורי, מתן שירותים לוגיסטיים, איחסון ושירותי מעבדה אנליטית מוסמכת.
אלקון הוקמה בשנת 2003 כסטארט אפ לטיפול בשפכים. בשנת 2013 אלקון נרכשה על ידי שיכון ובינוי והעבירה את פעילותה ממפרץ חיפה למועצה התעשייתית נאות חובב.
חברת בת נוספת של שיכון ובינוי הודיעה כי דוד פז, מנכ"ל החברה, פורש. טרם הוחלט על זהות מחליף או מחליפה וטרם נקבע תאריך לסיום התפקיד.
חברת שיכון ובינוי אנרגיה עוסקת בייזום והפעלת תחנות כוח סולאריות, תחנות רוח ומתקנים נוספים לייצור אנרגיה ירוקה בישראל ובעולם. כמו כן, חברת שיכון ובינוי אנרגיה עוסקת בייזום, מימון, הקמה ובהפעלה של מתקנים לייצור חשמל על בסיס אנרגיות כגון אנרגיית שמש, מים, רוח וגז טבעי בישראל ובעולם.
לפני ימים אחדים חברת כיל הודיעה כי מנכ"ל ונשיא החברה, רביב צולר, צפוי לעזוב את תפקידו מסיבות אישיות. בשלב זה עדיין לא מונה מחליף. צולר כיהן בתפקיד מאז 2018. לפני הצטרפותו לכיל שימש צולר כמנכ"ל חברת ביטוח ישיר משנת 2008. קודם לכן, בשנת 1999, ייסד את חברת נס טכנולוגיות, ושימש כנשיאה ומנכ"לה עד 2007.
חברת כיל (ICL) היא חברת האם של חברות המפיקות אשלג, כימיקלים, פוספטים ודשנים. בהקשרים של איכות הסביבה, החברה היא בין היתר הבעלים של מפעל דשנים שבמפרץ חיפה, שכיום מתנהל משא ומתן בין חברת כיל לרשות מקרקעי ישראל בעניין פינויו במסגרת התוכנית פיתוח מפרץ חיפה, ופינוי התעשייה הכבדה מהאזור.
כיל היא גם הבעלים גם של חברת רותם אמפרט, הפועלת בעיקר בתחום הכרייה והפקת פוספטים. לפני שנתיים דיווחנו כי רותם אמפרט הסכימה לשלם סכום שיא של פיצויים בתביעה סביבתית אזרחית – 100 מיליון ₪, אירוע דליפת שפכים תעשייתיים לשמורת הטבע נחל אשלים, שהתרחש בשנת 2017.
לצד זאת, חברת סולאר אדג' מינתה מנכ"ל חדש – שוקי ניר. ניר שימש בחצי שנה האחרונה כמנהל השיווק של החברה, לפני כן כיהן בתפקידים בכירים בחברות טכנולוגיה מובילות, כולל ניהול חטיבת מוצרי הצריכה בסאן-דיסק.
סולאר אדג' שהוקמה בשנת 2006, נחשבת לאחת מההצלחות הגדולות של ענף האנרגיות המתחדשות הישראלי, אך בשנים 2023–2024 חלה ירידה ניכרת בשווי השוק שלה.
חברות לניהול וטיפול בפסולת מסוכנת: