פורסם מנגנון סיוע ראשון להסתגלות התעשייה למס הפחמן
מפעלים בענפי הפעילות הרלוונטיים, יוכלו לקבל סיוע כספי שיכסה את התשלום העודף שלהם בגין מס הפחמן, בקיזוז מקדם התייעלות
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 11/11/2024

לקראת כניסתו לתוקף של מס הפחמן הישראלי בתחילת שנת 2025, פורסם מנגנון סיוע ראשון לתעשייה, שמטרתו לכסות על התשלום העודף של המפעלים בגין מס הפחמן, בקיזוז מקדם התייעלות של 2.1% בשנה. הסיוע יינתן עד שנת 2030, כלומר, במהלך התקופה, מצופה כי המפעלים יקדמו השקעות שיאפשרו להם להפחית את צריכת הדלקים עליהם מוטל מס פחמן.

כזכור, מס הפחמן יעלה באופן הדרגתי מדי שנה עד שנת 2030 ויכביד את המס על פחם, מזוט, גפ"מ וגז טבעי – במאות אחוזים. כחלק מההסכמות בתהליך גיבוש מתווה מס הפחמן, סוכם כי הוא ייכנס לתוקף רק בתנאי שיפורסמו מנגנוני סיוע להסתגלות התעשייה למס פחמן – שמפורסם כעת.

בנוסף למנגנון הסיוע הנ"ל, אמורים להתפרסם גם מענקי התייעלות שמיועדים לגופים שלא זכאים למענק ההסתגלות, במטרה שיעברו לטכנולוגיות פחות מזהמות או יצמצמו את צריכת הדלקים. כמו כן, אמור להתפרסם מנגנון לקידום טכנולוגיות ללכידת פחמן.

בנוסף, משרד האוצר התחייב כי תעשיינים שמייצאים סחורה לאירופה יהיו זכאים לקיזוז מס הפחמן שהם משלמים בארץ ממס הגבולות שאירופה מטילה. אם מסיבה כלשהי אירופה תחייב את היצואנים מישראל במס גבולות, משרד האוצר התחייב למנוע כפל מס.

כרגע מנגנון הסיוע פתוח להערות ציבור עד לתאריך 21 לנובמבר בשעה 16:00, ככל שיהיו תיקונים למנגנון, הם יפורסמו עד לתאריך 5 לדצמבר 2024. קישור לפרטי מנגנון הסיוע מופיע בתחתית הכתבה.

------
עדכון מתאריך 26.11.2024 - פורסם מנגנון סיוע נוסף המיועד למפעלים מסוימים ויינתן בתמורה ללכידת גזי חממה וסילוקן. מסמכי הסיוע מצורפים גם הם בתחתית הכתבה.


כתבות רלוונטיות:

  1. מס הפחמן אושר וייכנס לתוקף בתחילת 2025, 01.10.2024
  2. מס הפחמן הישראלי אושר, 14.08.2024
  3. יתרונות וחסרונות במס הפחמן, 26.06.2024
  4. סוכם מתווה הסיוע להיערכות התעשיה למס הפחמן, 3.3.2024
  5. למידע נוסף על שינוי אקלים | infospot

הפרטים: סוגי הפעילויות, חישוב גובה המענק, תקופת הסיוע

תכנית הסיוע למפעלים שצורכים דלקים אמורה לאפשר תקופת הסתגלות לתעשייה לאור נטל המס הנובע ממתווה תמחור פליטות מזהמים, תוך שימור התמריץ להתייעלות והפחתת פליטות הנוצר על ידי מתווה תמחור הפחמן. המתווה אמור לסייע ביצירת ודאות עסקית ביחס להשקעות הנדרשות בין היתר לטובת תהליך ההתייעלות והמעבר לדלקים חלופיים ושיפור תהליכי הייצור.

לפי המתווה, רק ענפי פעילות רלוונטיים לפי סיווג הלמ"ס יוכלו להגיש בקשת סיוע, והם:

  • תעשייה (סדר C)
  • חציבה וכרייה (סדר B ענף משנה 089)
  • מיחזור והשבה (סדר E ענף 3830 לא כולל מיון)

כמו כן, רק מפעלים בעלי היקף שימוש מזערי בדלקים של יותר מ- 3,500 MMBTU יוכלו להגיש בקשת סיוע, ורק מהדלקים שרלוונטיים למס הפחמן: מזוט, גפ"מ, וגז טבעי המשמש למטרות הפקת אנרגיה.

הסיוע יינתן החל מינואר 2025 (או בתאריך מאוחר יותר לפי המפורט בהוראות), ועד סוף שנת 2030.

גובה הסיוע נקבע לפי נוסחה שמשקפת את התשלום העודף של המפעל בגין מס הפחמן (שעולה בהדרגה כל שנה), בהתאם לסוג וכמות הדלק שנצרך, ובקיזוז מקדם התייעלות של 2.1% בשנה.

מנגנון התמיכה ינוהל על ידי רשות ההשקעות במשרד הכלכלה, אך הוא תוצר של עבודה משותפת של משרד האוצר, משרד הכלכלה והתעשייה, משרד האנרגיה והתשתיות והמשרד להגנת הסביבה.

מתווה מס הפחמן הישראלי

הרעיון בהטלת מס פחמן הוא לייקר את הצריכה של דלקים פוסיליים בהתאם לגזי החממה שנפלטים מהשימוש בהם, תוך כדי הפנמה של העלויות החיצוניות שנגרמות מפליטות אלה – במקרה של גזי חממה הכוונה לנזק שנגרם משינוי אקלים. בנוסף לכך, מס הפחמן מהווה תמריץ להפחית את הצריכה של דלקים פוסיליים אותם הוא מייקר, ולעודד מעבר למקורות אנרגיה חלופיים ו'נקיים' יותר, דוגמת אנרגיות מתחדשות.

לפי הנוסח של מס הפחמן הוא יוטל בהדרגה החל משנת 2025 על פחם, גז טבעי, מזוט, גפ"מ ופטקוק. שיעורי מס הפחמן [₪ לטונה]:


להגדלה לחצו כאן

מאז שהעלה לראשונה את ההצעה למס פחמן ב-2021, המשרד להגנת הסביבה ניסה לקדם את הנושא. יוזמת האיחוד האירופי להטיל מס פחמן על סחורות המגיעות ממדינות שאין בהן מס פחמן בהתאם לפליטות הפחמן שנדרשו לייצורן, החל משנת 2026, נתנה דחיפה כלכלית נוספת ליישום מס פחמן בישראל, ולפני כשנה, בשל הגירעון התקציבי שיצרה המלחמה, נוצר מניע כלכלי נוסף ומשרד האוצר העלה מיוזמתו את ההצעה להטיל מס פחמן, שצפוי להגדיל את הכנסות המדינה ממסים ב- 2.5 מיליארד ₪ בשנה כשייושם במלואו, החל משנת 2030.

התייחסויות

התאחדות התעשיינים: ״התאחדות התעשיינים מברכת על קביעת מסלולי תמיכה בתעשייה בצמוד לקביעת מנגנון מס הפחמן בישראל. הממשלה השכילה להבין, כפי שהבינו המדינות המופותחות, כי במטרה להגשים את תכלית החוק ולשמור על כושר התחרות של התעשייה המקומית יש לאזן את מנגנון מס הפחמן. מנגנון ההסתגלות ושאר מסלולי התמיכה יאפשרו לתעשייה להמשיך לפעול בתחרות הוגנת בזירה הבינלאומית, תוך שיפור הביצועים הסביבתיים של התעשייה וסיוע למדינה לעמוד ביעדיה״.

--------

מסמכים רלוונטיים:

  1. מנגנון סיוע ראשון לתעשייה בהתסגלות למס פחמן, משרד הכלכלה, 11.2024
  2. מנגנון הסיוע השני לתעשייה בתמורה ללכידת פחמן וסילוקו, משרד הכלכלה, 11.2024
  3. צו הבלו על הדלק (מס פחמן), רשומות, משרד המשפטים, 09.2024

חברות לפינוי וטיפול בפסולת

חברה איש קשר טלפון דוא"ל
ורידיס ורידיס 072-3360696 Veridis@infospot.co.il
נגב אקולוגיה מאיה כהן 072-3712247 Negev@infospot.co.il
ק.מ.מ מחזור מאיר 072-3942967 Kmm@infospot.co.il
טלאור כראדי הילה לישע 072-3972028 Talork@infospot.co.il
קומפוסטאור ליאת גרוס 072-3719906 compost@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>