חברת ורידיס הודיעה כי הגיעה להבנות עם המשרד להגנת הסביבה ולפיכך היא תשיב לפעילות את האתר הגדול בישראל לטיפול בפסולת אורגנית – אתר משואה בבקעת הירדן.
נזכיר שבפברואר האחרון דיווחנו כי החברה השביתה את האתר, לאחר שהמשרד הודיע לה שבשל החקירות הפליליות שנפתחו נגדה הוא בוחן את הקפאת כספי מענקים שאותם היא הייתה אמורה לקבל, ומשום ששינה את תנאי הזכאות לקבלת מענקים נוספים. החברה הסבירה אז כי ללא המענקים אין היתכנות כלכלית להפעלת האתר.
כעת, לפי הדיווח של ורידיס, המשרד להגנ"ס הסכים לשלם חלק מהמענקים המוקפאים, ובמקביל שינו את תנאי הזכאות למענקים עתידיים, שורידיס טענה בעבר שמגבילה את פעילות האתר.
אתר משואה הוא הגדול מסוגו בישראל ומטפל בכ-450,000 טונות פסולת אורגנית עירונית בשנה, המהווים כ-7.5% מהפסולת העירונית בישראל. סגירת האתר גורמת לעלייה משמעותית בשיעור ההטמנה לצד הגדלת מצוקת נפח ההטמנה בישראל.
כתבות רלוונטיות:
כפי שדיווחנו בשנה האחרונה, המשרד להגנת הסביבה מנהל שתי חקירות פליליות כנגד אתר משואה שבבעלות חברת ורידיס. כחלק מהחקירה, המשרד הקפיא כספי מענקים שהיו מיועדים לתמיכה בתפעול אתרי המיון לפסולת עירונית שבבעלות ורידיס (מתקן ה-RDF בחירייה ומתקן המיון בעפולה).
המשרד להגנת הסביבה אמר אז שהוא טרם החליט אם לשלול מורידיס את כספי המענק והוא שוקל להזמין את נציגיה לשימוע כדי לקבל החלטה סופית.
ורידיס הדגישה כי ללא מענקי התמיכה אין לה הצדקה כלכלית להמשיך ולהעביר חומר אורגני מאתרי המיון שלה לאתר הטיפול בפסולת אורגנית שבמשואה, ולכן הודיעה לפני 3 חודשים על השבתת אתר הטיפול משואה.
זו לא הפעם הראשונה שחברת ורידיס הודיעה על השבתת הפעילות של אתר משואה. גם ביולי 2022 דיווחנו על הפסקת פעילות של האתר על רקע תהליכי אכיפה ופיקוח של המשרד להגנ"ס. אך באותו מקרה האתר חזר לפעול לאחר זמן קצר.
לפי ההבנות שהושגו, הקול הקורא לתמיכה במפעלי מיון לפסולת עירונית, שאחד התנאים החדשים בו לקבלת מענק מוגדל היה עמידה בשיעור הטמנה מירבי, שונה כך ששיעור ההטמנה המרבי לא יעלה על 70%. ורידיס טענה בזמנו כי התנאי הזה יגביל את כמות הפסולת שאתר משואה יכול לקלוט ממתקני מיון, כדי לא לסכן את המענק שלהם. כעת, לאחר השינוי, הבעיה נפתרה.
כמו כן, הצדדים סיכמו כי בכפוף להשבת אתר משואה לפעילות מלאה בימים הקרובים, המשרד יעביר למפעלי המיון של הקבוצה התחייבות לתמיכה לשנים 2023 ו-2024 וכן חלק מהמענקים בגין שנת 2023 (שהוקפאו בשל החקירה הפלילית).
החלק שיועבר הוא תמיכה עבור שלב המיון בלבד ולא עבור הטיפול, שכן החקירה היא בגין הפעילת של האתר הטיפול משואה, ולא בגין מתקני המיון. בסך הכול מדובר בכ-47 מיליון ₪. מנגד, ורידיס תפקיד ערבות בנקאית שאותה יוכל המשרד להגנת הסביבה לממש אם תוצאות השימוע נגד החברות הבנות של ורידיס יהיו שהן אינן זכאיות למענקים. יתרת המענקים עבור הטיפול בפסולת, בגובה כ-25 ₪ לטונה, יועברו רק לאחר השימוע בכפוף לתוצאותיו. במסגרת השימוע תיבחן הזכאות של החברות הבנות של ורידיס למענקי 2022.
עוד סיכמו הצדדים כי הפעלת אתר משואה תעבור לקבלן משנה מטעם ורידיס, במטרה שהוא יפעל באופן עצמאי ובלתי תלוי בחברה. הוסכם כי הקבלן ייבחר בהליך תחרותי פומבי, בפיקוח ואישור המדינה.
כפי שדיווחנו לפני חודשים אחדים, המשטרה הירוקה ומשטרת ישראל פשטו על האתר של החברה במשואה, הנחשב לגדול בארץ לטיפול בפסולת אורגנית, ועיכבו לחקירה 6 מעורבים. לפי החשד, החברה לכאורה הטמינה פסולת שקיבלה מרשויות מקומיות במטמנת 'טובלן', במקום להעביר אותה לטיפול באתר משואה, זאת תוך הסתרת מידע מהמשרד להגנת הסביבה והימנעות מתשלום היטל הטמנה. החברה חשודה בעבירות על חוק רישוי עסקים, מרמה והלבנת הון.
זו החקירה השנייה שנפתחה נגד חברת ורידיס בשנת 2023 בהקשר של אתר משואה. בתחילת 2023 נפתחה נגד ורידיס חקירה בחשד שקיבלה תמיכות מהמשרד להגנת הסביבה עבור פעילות מיחזור, אך במקום לטפל בפסולת האורגנית שהועברה אליה מאתר חירייה, במתקן משואה בבקעת הירדן, ומשם לשווק אותה כחומר דשן לחקלאות, הטמינה החברה את הפסולת האורגנית באדמה ללא אישור או תשלום היטל הטמנה כנדרש.
חברות לניהול וטיפול בפסולת מסוכנת:
חברה | איש קשר | טלפון | דוא"ל |
---|---|---|---|
טביב | אייל עצי פרי | 072-3714440 | Tabib@infospot.co.il |
שרותי אקולוגיה | דמיטרי נוביק | 072-3712252 | Ecologys@infospot.co.il |
אלקון | חיים שטיין | 072-3290662 | Elcon@infospot.co.il |
ורידיס | דורון בכר | 072-3360696 | Verisoil@infospot.co.il |
ESC | חנה אברבוך | 072-3974695 | esc@infospot.co.il |
גרין סטרים | יונתן כהן | 072-3340287 | greenstream@infospot.co.il |
מיש שפכי תעשיה | יוסי הלוי | 072-3712250 | Mish@infospot.co.il |
BlueGen | גד כהן | 054-6737453 | GadC@bluegenchemicals.com |
פלקור | גלעד גורדון | 072-3942964 | falkor@infospot.co.il |
לאינדקס הספקים>> |