בשבוע שעבר אושר בוועדת חוקה חוק ומשפט בכנסת צו תקדימי שמקנה לעיריית פתח תקווה את הסמכות להטיל קנסות על מפגעי רעש שתועדו במצלמות אקוסטיות. מדובר ברשות המקומית הראשונה בישראל שמקבלת סמכות כזו. המשרד להגנת הסביבה תמך במיזם.
האפשרות תינתן לעירייה הודות לפיילוט של שימוש במצלמות אקוסטיות של חברת NOIZE שפרוסות ברחבי העיר ומתעדות בזמן אמת עוצמות של מפגעי רעש כגון צפירות שווא של נהגים או רעש מאגזוזים לא תקניים. מפקחים מקצועיים ינתחו את תיעודי המצלמות (לא בזמן אמת) – ואם יסברו שנהג צפר מסיבה שאינה מוצדקת הם יורשו לשלוח לו קנס בדואר.
מדובר במהפכה בתחום אכיפת מפגעי רעש. עד היום היה צורך לבצע מדידת רעש מקצועיות על ידי איש מקצוע מוסמך כדי לקבוע אם אכן מדובר ברעש שחורג מהעוצמה המותרת ולבצע אכיפה. במקרים רבים, הדרישה למדידת רעש תקנית לא איפשרה לתעד את המפגע בזמן אמת, וגם הייתה כרוכה בהעסקת כוח אדם מיומן ובעלות כספית גבוהה.
כעת המצלמה האקוסטית מתעדת את מפגעי הרעש וחוסכת את הצורך במדידה תקנית ניידת על ידי איש מקצוע. ניתן להעריך כי כמות הקנסות הקשורים ברעש תגדל משום שהטכנולוגיה מקלה על תהליך מתן הקנסות.
העירייה תוכל להטיל קנסות על עבירות רעש נוספות מלבד צפירה ברכב, כגון עבודות שיפוץ או טלטול מכלים מעבר לשעות המותרות. גובה הקנס לתאגיד יהיה לרוב 730 ₪ וגובה הקנס ליחיד – 320 ₪. כספי הקנסות יעברו לקופת העירייה, להבדיל מקנסות שגובה המשטרה.
כתבות רלוונטיות:
בשנים האחרונות המשרד להגנת הסביבה מקדיש משאבים רבים יותר לפרויקט 'ערים שקטות' שמטרתו להפחית מפגעי רעש בערים. אחד הדגשים הוא מעבר לאכיפה המושתתת על טכנולוגיות מתקדמות לזיהוי מפגעי רעש.
המקרה של פתח תקוה הוא דוגמה אחת לכך. איך זה כבר קורה בפתח תקווה בפועל? המידע שנאסף עובר למרכז בקרה, שם יושב פקח או שוטר שמנתח (לא בזמן אמת) את אירועי הרעש באמצעות וידאו, סטילס וקטעי השמע, ואם הוא מוצא הוכחה מספקת לביצוע עבירת רעש – הוא שולח דוח לגורם שאחראי על הרעש.
אחת הטכנולוגיות המרכזיות לזיהוי רעש במרחב הן מצלמות אקוסטיות. במקרה של פתח תקוה מדובר על חברת NOIZE שפיתחה אלגוריתם שיכול לזהות צפצוף רכב ולהפריד אותו משאר רעשי הרקע. הפקח או השוטר שיבחנו את תוצר השמע של המצלמה האקוסטית בדיעבד יקבלו גם וידאו שיראה את הרכב הצופר ואת סביבתו. כך הם אמורים לבחון אם הנהג צפר בצדק, כלומר כדי למנוע סכנה, או לא.
לפני חצי שנה דיווחנו על פיילוט נוסף לזיהוי מפגעי רעש באמצעות 165 גלאי רעש שנפרסו ב-4 ערים: פתח תקווה, כפר סבא, ראשל"צ ולוד.
הגלאים אוספים מידע על מקרי רעש לאורך כל שעות היממה ומתריעים בזמן אמת לרשויות על רעש חריג ממטוסים, ממכוניות, מתעשייה ועוד. כך מתאפשר לרשויות להגיב מהר לרווחת התושבים. המיזם מאפשר בנוסף לייצר מפות רעש שיציגו לתושבים את רמות הרעש הממוצעות באזורים מסוימים בעיר. המיזם הוא פרי שיתוף פעולה של המשרד להגנת הסביבה ומערך הדיגיטל הלאומי.
כחלק מקידום הטיפול במפגעי רעש, המשרד להגנת הסביבה פרסם לפני חודשים אחדים המלצה על אפליקציה למדידת רעש. מדובר באפליקציה של המוסד לבטיחות וגיהות בארה"ב – NIOSH – National Institute for Occupational Safety and Health. היא מתאימה רק למערכות ההפעלה של אפל, כלומר למכשירי אייפון ואייפד, ורמת הדיוק שלה טובה מאוד עם סטייה של פחות מ-2 דציבל, לדברי המשרד.
בעשור האחרון נוצרו עשרות אפליקציות למדידת רעש אך לא היה ברור מה רמת האיכות, הדיוק והאמינות שלהן, לכן ההמלצה של המשרד להגנת הסביבה על יישומון מסוים משמעותית.
מטרת המשרד היא לספק לציבור הרחב כלי ראשוני ואמין למדידה עצמית של רעש לפני הזמנת מודד מוסמך. המטרה היא לקבל חיווי אמין לגבי קיומו של מפגע רעש שחורג מהמותר בחוק לפני שמזמינים מודד מוסמך שעלותו גבוהה ולא תמיד זמין בעת יצירת הרעש. אך האפליקציה, על אף דיוקה, לא יכולה להחליף מדידה מקצועית למטרת אכיפה רשמית, כך לפי המשרד.
בנוסף לאפשרות מדידת עוצמת הרעש, האפליקציה כוללת מחשבון לחישוב מקור הרעש. המשרד להגנת הסביבה מתכוון לפרסם לציבור דף מידע עם קישור לתקנות העוסקות ברעש, וכך יתאפשר למודדים להבין אם הרעש שהם נחשפים אליו חורג ממה שמתיר החוק.
השרה להגנת הסביבה עידית סילמן: "מאז פרוץ המלחמה, אנחנו ומשטרת ישראל מקבלים תלונות רבות מהציבור על כלי רכב מרעישים שמשמיעים קולות שנשמעים כפיצוצים או כאזעקות, לאחר שבעליהם עשו בהם שינויים באמצעים מכניים. אנו ממשיכים במבצעי האכיפה עם משטרת ישראל, במהלכם ניתנו קנסות רבים והורדו מהכבישים כלי רכב שאינם תקניים. כעת, בזכות האישור שניתן אתמול בוועדת החוקה, תוכל עיריית פתח תקווה להשית קנסות מתוך שימוש באמצעים טכנולוגיים לזיהוי אותם רכבים מרעישים. זוהי סנונית ראשונה, ואנו מאמינים כי בעתיד הקרוב ערים רבות נוספות, יצטרפו לפרויקט 'ערים שקטות' של המשרד להגנת הסביבה שאותו השקנו כפיילוט במספר ערים ועתיד להתרחב לערים נוספות. כך יחלו עוד ערים להשתמש באמצעים טכנולוגיים אלו, להשית קנסות ולהתמודד בהצלחה עם תופעה זו".
ספקים מומלצים למדידה וטיפול במפגעי רעש:
חברה | איש קשר | טלפון | מייל |
---|---|---|---|
קובי בר-לב עורכי דין | קובי בר-לב | 072-3712012 | KB@infospot.co.il |
פאר אקוסטיקה | כרמל פאר | 050-8308167 | peer@infospot.co.il |
לאינדקס הספקים>> |